Tech: Philips Evnia 34M2C7600MV - Tast maar diep in de buidel

Geplaatst:
Aangepast: 18 februari 2024 20:53

De Philips Evnia 34M2C7600MV is een fraaie monitor en dat bedoel ik op meerdere vlakken. Met Evnia heeft Philips een nieuw gamingmerk opgericht dat inclusieve hardware en randapparatuur op de markt brengt. Wat Philips daarmee bedoelt? Apparatuur die voornamelijk bedoeld is voor het grote publiek en niet de "standaard" gamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrouwen die niet op roze randapparatuur zitten te wachten, of op casual gamers die niet aan merken als Razer of Asus ROG willen beginnen. De vraag is dan ook, is de Philips Evnia 34M2C7600MV een goede gaming monitor, ook al is deze misschien niet direct bedoeld voor de hardcore competitieve gamer?

Philips Evnia 34M2C7600MV review3
Philips

Technische specificaties en inhoud

De Philips Evnia 34M2C7600MV is een van de drie flagship-modellen van de Philips Evnia-lijn. Dit model is een 34 inch miniled lcd-scherm met een verversingssnelheid van 165 Hz. Laten we even kijken naar alle technische specificaties.

  • Type LCD-scherm: VA LCD
  • Type achtergrondverlichting: Mini-LED met lokale dimfunctie, 1152 zones
  • Schermgrootte: 86,36 cm (34")
  • Displaycoating: Antireflectie, 3H, waas 25%
  • Effectief weergavegebied: 797,22 (H) x 333,72 (V) - bij 1500R kromming
  • Beeldformaat: 21:9
  • Maximale resolutie: 3440 x 1440 bij 165 Hz
  • Pixeldichtheid: 109,68 PPI
  • Responstijd (normaal): 2,5 ms (grijs naar grijs)
  • HDR: DisplayHDR 1400-gecertificeerd
  • Schermkleuren: 1,07 miljard (8-bits + FRC)
  • Signaalinvoer: 2x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C (DisplayPort Alt-modus, video, gegevens en leveringsvermogen)
  • HDCP: HDCP 1.4 (HDMI / DisplayPort / USB-C), HDCP 2.3 (HDMI / DisplayPort / USB-C
  • USB-hub: USB 3.2 Gen 1 / 5 Gbps, USB-B upstream x 1, USB-A downstream x 4 (met 2 B.C. 1.2 voor snel opladen)
  • Audio (in/uit): Audio uit

Wanneer we de doos van de Philips Evnia 34M2C7600MV openen, zit deze natuurlijk netjes in een dikke laag piepschuim ingepakt. Verder vinden we in de doos nog een metalen standaard met een v-vormige voet die je zelf in elkaar moet zetten. Ook zit er een voedingskabel met best wel duchtige adapter bij, HDMI-kabel, DisplayPort-kabel, kabel USB-upstream en kabel USB-C naar USB-C in dezelfde lichtgrijze kleur als de monitor. Ook zit er een VESA-adapter bij, mocht je de monitor aan een muurbeugel willen bevestigen.

Philips Evnia 34M2C7600MV review5
Philips

Uiterlijk en aansluitingen

Het eerste dat opvalt als je de Philips Evnia 34M2C7600MV uit de doos hebt gehaald, is dat zowel de monitor als de standaard in een soort zilver/zeer lichtgrijs kleurenschema is vormgegeven. De V-vormige voet en het bovenste gedeelte van de standaard zijn van gerecycled plastic met typerende gekleurde stipjes en vlekjes erin. De achterkant van de monitor, die volledig wit is, heeft een vierkant ruitpatroon. Als we bij de achterkant blijven, dan zien we veertien LEDs die voor de Ambiglow zorgen. Aan de onderkant van het beeldscherm zitten er nog eens veertien, die op je bureau schijnen. In totaal wegen de monitor met standaard en voet ruim tien kilo, wat toch wel wat gewicht is. In vergelijking, mijn AOC CU34G2X die even groot is, is twee kilo lichter. Dat scheelt toch bijna zes pakken stroopwafels.

Aansluiten van de monitor is simpel. Je schroeft de standaard en de V-vormige voet aan elkaar vast en klikt vervolgens de standaard op de achterkant van de monitor. Als je de monitor neer hebt gezet, kun je deze ruim 15 centimeter in hoogte verstellen, beide kanten op zwenken en ook nog kantelen. Het verstellen van de monitor gaat soepel, je hoeft er niet veel kracht voor te zetten. Doordat de monitor niet alleen omhoog te verstellen is, maar ook bijna helemaal omlaag kan, is deze ook voor Hobbits zoals ik erg geschikt. Vervolgens kunnen we de adapter aansluiten. De adapter van de Philips Evnia 34M2C7600MV heeft dezelfde lichtgrijze kleur als de achterkant en de voet van de monitor. Deze kunnen we aan de onderkant aansluiten. In de standaard zit aan de onderkant een opening waar je kabels zoals je aansluitkabel of die van je toetsenbord of soundbar netjes doorheen kunt voeren, maar helaas past de voedingskabel van de monitor daar net niet doorheen, omdat de opening net te smal is voor de ferrietkern. Jammer. Vervolgens kunnen we de monitor aansluiten op de pc. Hiervoor hebben we verschillende opties aan de onderkant van de monitor. Er zijn twee HDMI 2.1-ingangen die ook HDMI 2.0 ondersteunen, een DisplayPort 1.4-aansluiting en USB-C met DisplayPort-ondersteuning. Ook zit er een USB-hubje bij met vier USB-poorten, waarvan je er twee kunt gebruiken om apparaten snel mee op te laden. Ook zit er een USB-B poort op en een audio-uitgang.

Philips Evinia 34M2C
Philips

Techniek en prestaties

Wanneer we de Philips Evnia 34M2C7600MV hebben aangesloten, moeten we natuurlijk gaan kijken hoe deze presteert en hoe de beelden eruitzien op dit scherm. Met 34 inch is het best een brede monitor en de lichte kromming van 1500R zorgt ervoor dat je ook in de uiterste hoeken een zo natuurgetrouw mogelijke kleurweergave blijft houden. Wanneer we de monitor voor het eerst bekijken, dan kunnen we middels een knopje op de achterkant in het instellingenmenu komen. Dit knopje werkt erg omslachtig, waarbij je middels een beweging in een van de windrichtingen moet bepalen welke instelling je aan wilt drukken. Standaard staat het scherm op een instelling die SmartUniformity wordt genoemd. Deze instelling zorgt ervoor dat de helderheid van de achtergrondverlichting gelijkmatig over het scherm wordt verdeeld. Hierin kun je de helderheid, gamma, contrast en kleurtemperatuur zelf nog aanpassen. Daarnaast zijn er ook nog twee voorinstellingen die Game 1 en Game 2 worden genoemd. Wat daar precies het verschil tussen is, heb ik niet kunnen vinden. Er zijn dus geen voorinstellingen voor bijvoorbeeld FPS-games, racegames, RPG's etc, zoals we bij de meeste gaming monitoren wel zien. In de SmartUniformity-stand is het beeld erg fraai. De kleuren worden goed weergegeven en het kleurbereik is groot. Ook is de helderheid over het gehele scherm constant, wat het gevolg is van de SmartUniformimty-modus. In Game 1 en Game 2 is de piekhelderheid hoger en zien we meer contrast. De Philips Evnia 34M2C7600MV kent ook vijf verschillende HDR-voorinstellingen. HDR Game, HDR Film, HDR Photo, DisplayHDR 1400 en Custom. Bij HDR Game vond ik de kleuren behoorlijk fel en zie je dat je minder details ziet in de schaduwen en lichte gebieden. DisplayHDR 1400 is wat mij betreft de beste optie waarbij je meer contrast en details ziet, zonder dat de kleuren te fel op je scherm verschijnen, maar niet verbluffend.

Wat betreft de verversingssnelheid van de Philips Evnia 34M2C7600MV zijn hier nog wel wat inhaalslagen te maken. Philips belooft een snelheid van 165 Hz, oftewel 165 frames per seconde, plus een responstijd van 2,5 ms. In de praktijk heb ik, bij het testen van de monitor met verschillende soorten games, gezien dat de monitor niet altijd snel genoeg reageert als er veel op het scherm gebeurt, met ghosting tot gevolg. Dat fenomeen probeert de Philips Evnia 34M2C7600MV op te lossen door drie Overdrive-standen mogelijk te maken. Op de laagste stand heb je nog steeds last van ghosting en op de hoogste stand heb je dan weer last van overshoot. De middelste Overdrive-stand lijkt het beste te werken, maar ook daar heb je af en toe nog last van ghosting als er te snel te veel beelden ververst moeten worden. Gebruik deze monitor dus niet als je een ranked potje Counter-Strike wilt doen. Voor grote open-wereld games of Space Simulators is de Philips Evnia 34M2C7600MV veel beter geschikt.

Dan kunnen we het nog even hebben over de Ambiglow. Philips staat al jaren bekend om haar Ambilight-technologie, waarbij de tv een gekleurde achtergrondverlichting op de muur projecteert om meer immersie te creëren. De Philips Evnia 34M2C7600MV heeft een gelijksoortig systeem dat Ambiglow wordt genoemd. Veertien LEDs op de achterkant, plus nog veertien op de onderkant zorgen voor deze achtergrondverlichting. Je kunt de Ambiglow instellen op een uniforme kleur, maar bijvoorbeeld ook om dynamisch dezelfde kleuren te laten zien zoals je op dat moment op je scherm ziet. Deze dynamische verlichting is de tofste optie. De kleuren aan de achterkant en onderkant zorgen inderdaad voor meer immersie en sfeer in je kamer. Ik moet wel zeggen dat de Ambiglow niet heel goed te zien is als je best veel licht in je kamer hebt. Een volledig donkere kamer is dan ook aan te raden. Als je je bedenkt dat de Philips Evnia 34M2C7600MV bedoeld is voor het grote en niet typisch gamer-publiek, is dit een volledig donkere ruimte wellicht niet de standaard omgeving waar je deze monitor tegen zult komen. Ook steekt de monitor best ver naar voren op de standaard, waardoor het scherm dus best een stuk bij de muur vandaan staat. Ik vermoed dat de Ambiglow nog beter tot zijn recht komt als je de monitor vrij dicht tegen de muur aan bevestigt met de meegeleverde VESA-adapter. Helaas zit ik onder een schuin dak en kon ik dat bij mij thuis dus niet uittesten. Als je Ambiglow compleet kut vindt, kun je het overigens ook gewoon uitzetten.

Philips Evnia 34M2C7600MV
Gameliner.nl

Eindoordeel van Claudia Tjia

De Philips Evnia 34M2C7600MV is een fraaie monitor, maar laat hier en daar toch wat steken vallen. Voor een monitor die aanvankelijk door Philips bedoeld is voor de niet-hardcore gamer is een monitor van ruim anderhalve rug niet heel toegankelijk. Ook is de witte/lichtgrijze kleur voor casual gamers niet altijd een kleur die gemakkelijk te combineren valt met de rest van de hardware. Qua performance geeft de Philips Evnia 34M2C7600MV een fraai beeld met heldere kleuren en hoge contrasten, hoewel ik van de HDR-instellingen meer had verwacht. Qua snelheden is de Philips Evnia 34M2C7600MV niet heel geschikt voor games met veel snelle actie, daar ghosting een regelmatig terugkerend probleem is dat de Overdrive-instelling niet goed kan oplossen. De Philips Evnia 34M2C7600MV is dus meer geschikt voor rustigere games en dan met name grote open-wereld games waarbij je je ogen uit kunt kijken. De Ambiglow zorgt vooral bij dit soort games of het kijken van films voor meer immersie, maar daarvoor kun je de monitor wel het beste ophangen.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord