Terugblik: Silent Hill 3 - Duistere game met een boodschap

Geplaatst:
Aangepast: 11 februari 2024 17:47

Jullie horen mij natuurlijk erg vaak over Silent Hill 2 praten, aangezien dit voor mij toch wel de beste horror game ooit is. Maar dit keer wil ik het met jullie hebben over Silent Hill 3. Het derde deel van de gameserie wordt vaak vergeten, maar is toch echt één van de betere Silent Hill games. In sommige opzichten misschien ook nog wel enger dan het tweede deel. In deze terugblik ga ik jullie vertellen waarom ik vind dat Silent Hill 3 het verdient om ook wat meer bekendheid te krijgen bij het grote publiek.

Silent Hill 3 terugblik

Die sektes ook altijd

Silent Hill 3 gaat verder op het verhaal van het allereerste deel uit de gamereeks. Deze keer volgen we alleen niet Harry Mason, maar zijn dochter Heather Mason. Er zijn zeventien jaar verstreken sinds Harry haar als baby kreeg en hij heeft haar opgevoed als zijn eigen dochter. De game begint met Heather die naar het winkelcentrum gaat om iets te halen voor haar vader, maar daar vervolgens in slaap valt en over Silent Hill droomt. Een deel van het dorp dat we al kennen uit de eerste game, een soort van kermis uit je ergste nachtmerries. Vanaf hier wordt het verhaal er niet gezelliger op. Nadat ze wakker wordt uit de nachtmerrie, komt Heather erachter dat de cult van Silent Hill achter haar aanzit. Als ze dan toch uiteindelijk thuiskomt, vindt ze het levenloze lichaam van haar vader Harry, die is vermoord door een lid van de cult. Ze zweert wraak te nemen en reist hiervoor af naar het verdoemde stadje Silent Hill.

Een deel van de fanbase vindt Silent Hill 3 beduidend beter dan Silent Hill 2, omdat de game verder gaat op de rode draad van het verhaal en omdat hij enger is dan de tweede game. Voor mij zal het tweede deel toch altijd de beste blijven, maar ik ben het er wel mee eens dat Silent Hill 3 enger is. Het verhaal rondom James brengt vooral veel ongemakkelijkheid en mysterie met zich mee, vooral door de manier waarop het verteld wordt. Natuurlijk zijn er genoeg momenten die vol met spanning zitten, maar ‘eng’ is niet echt het woord waarmee je het zou omschrijven. Silent Hill 3 gaat verder in op de gestoorde cult die het ooit zo vredige stadje in duisternis heeft gehuld. Het gaat over een soort duivelsaanbidders die zelf vinden dat ze bezig zijn met het creëren van een betere wereld. Er zitten in dit verhaal dus zeker al meer horrorelementen. Daarnaast is het onderwerp van sektes vaak iets dat mensen bang maakt, omdat er op de wereld echt een hoop sektes te vinden zijn. Mensen met waanbeelden over een ‘perfecte wereld’ die vinden dat ze alles mogen doen om dit doel te bereiken. Moorden, hersenspoelen of martelen. Ik denk dat het feit dat het inspeelt op een reële angst van mensen, wat het verhaal van Silent Hill 3 enger maakt. Ten slotte is de derde game gewoon een stuk bloederiger dan Silent Hill 2, wat ook sneller voor angst zorgt bij velen.

Silent Hill 31

That's dark, bro

Afgezien van het occultisme dat duidelijk aanwezig is in de game, is er een onderliggend thema dat wellicht niet door iedereen wordt opgemerkt. Ja, het gaat over een cult. Een cult die zonder toestemming de foetus van hun 'god’ in Heather heeft gestopt en wacht tot deze geboren wordt om de ‘perfecte wereld’ te schapen. Helaas gaat dat plan niet door wanneer Heather met behulp van pillen zorgt dat ze de foetus letterlijk uitkotst. Oké, als je het op deze manier uitschrijft, is het niet eens meer zo subtiel. Silent Hill 3 hint hiermee namelijk naar de thema's verkrachting, ongewilde zwangerschap en abortus. De game is dus misschien nog wel wat duisterder dan je al dacht.

Qua gameplay lijkt Silent Hill 3 erg op zijn voorganger. De besturing is vergelijkbaar en de camera angles helaas ook. Dit zorgt natuurlijk voor extra spanningsopbouw in sommige delen van de game, dus ik snap dat dit erin is gehouden. Visueel gezien is de game wat beter dan Silent Hill 2. Dat ook wel nodig was om de Overworld, waar Heather steeds in verstrikt raakt, goed neer te kunnen zetten. Het zou me echter niets verbazen als er nog een remake komt van deze game, aangezien dit nu ook officieel is bevestigd voor Silent Hill 2. Wat mij betreft is dit niet nodig, maar ik begrijp wel dat het wordt gedaan. Het kan helpen om de games toegankelijker te maken voor de nieuwe generatie. Toch ben ik ook bang dat het een deel van de charme en sfeer uit de games haalt. Maar goed, dat gaan we dan wel zien.

Silent Hill 32

Tijd voor nostalgie!

Silent Hill 3 is voor mij eigenlijk net zo goed nostalgie als Silent Hill 2. Het waren de eerste echte horrorgames die ik speelde. Zodra ik klaar was met Silent Hill 2, begon ik het derde deel er meteen achteraan te spelen. Alleen al erover schrijven maakt me nostalgisch en zorgt ervoor dat ik de games weer opnieuw wil spelen. Heb je Silent Hill 3 nog nooit gespeeld? Geef de game dan zeker een kans, vooral als je een horrorfan bent, zoals ik. Ook als je Silent Hill 2 wat minder vond, is de kans groot dat je deze game wel kunt waarderen. Qua verhaallijn lijkt hij namelijk weer meer op de originele Silent Hill. En we zien Harry weer terug, voor zolang het duurt. Hoe dan ook, naar mijn mening kan het niet zo zijn dat je als liefhebber van horror nooit Silent Hill 3 hebt gespeeld. Dus doe er wat aan, dankjewel.

Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Silent Hill 3

Series

Silent Hill

Uitgever

Konami

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 2

Releasedatum

23 mei 2003

Ontwikkelaar

Team Silent

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord