Just Dance 2025 Edition review - Danst weer dezelfde moves

-

We gaan weer richting die tijd van het jaar waarbij de dagen korter worden, het eerder donker wordt en we de gezelligheid bij elkaar gaan opzoeken. De ietwat hopeloze zomer maakt plaats voor hopelijk weer een knus herfst- en winterseizoen. Als je dan toch bij elkaar bent is het natuurlijk extra leuk om er een feestje van te maken en Ubisoft faciliteert met de Just Dance-reeks een jaarlijks dansfeestje voor jou en je vrienden. Dit jaar is dat met de komst van Just Dance 2025 natuurlijk helemaal niet anders. Schuif alle tafels en stoelen dus maar aan de kant, want het is weer tijd om je beste moves te laten zien met Just Dance 2025.

Just Dance 2025 review1

Waar gaan we op dansen dit jaar?

Alvorens we echt in beweging gaan komen met Just Dance 2025 is het zaak om eens te kijken wat het aanbod aan nummers om op te dansen is. Zoals eigenlijk ieder jaar brengt Ubisoft in eerste instantie een stuk of veertig nummers naar de nieuwe versie. Het maakt daarbij eigenlijk niet zoveel uit wat jouw favoriete genre is, want voor vrijwel iedereen zit er wel iets bij. Voor dit jaar kun je daarbij denken aan nummers als "Basket Case" van Green Day, "Poker Face" van Lady Gaga, "Party In The USA" van Miley Cyrus en "In The Shadows" van The Rasmus. Stuk voor stuk knallers van hits waar je lekker op los kunt gaan. Hierbij moet ik gelijk wel aantekenen dat van die veertig nummers er acht liedjes dubbel zijn. Dit betekent dat ze in twee versies verschijnen en je dus kunt kiezen op welke versie je wil dansen. Hoewel er wel iets van verschil in zit - vooral in de choreografie - heb je in de basis dus niet echt de keuze uit veertig verschillende nummers. Dat komt overigens wel wanneer er na release nog diverse nummers worden toegevoegd zoals "Padam Padam" van Kylie Minogue, "My Heart Will Go On" van Celine Dion, "Espresso" van Sabrina Carpenter en "LUNCH" van Billie Eilish.

Bovendien hebben trouwe spelers als beloning ook de nummers uit de voorgaande edities tot hun beschikking. Stel dat jij vorig jaar ook Just Dance 2024 hebt gespeeld, dan zitten alle nummers van die editie ook in jouw bibliotheek en kun je er dit jaar opnieuw op dansen in Just Dance 2025. Hetzelfde geldt voor de nummers uit Just Dance 2023. Een eerlijke move van Ubisoft aangezien je deze nummers anders slechts een jaar echt kunt gebruiken voordat je weer de volle mep voor veertig andere nummers neerlegt. Meestal zie je bij dit soort games dat je dan gewoon pech hebt en je opnieuw de portemonnee moet trekken. Als je aan de standaard meegeleverde nummers niet genoeg hebt, dan kun je ook nog overwegen om een abonnement op Just Dance+ aan te schaffen. Hierdoor krijg je in één klap toegang tot een bibliotheek van ruim 400 liedjes om op te dansen. Nieuwelingen kunnen Just Dance+ ook een maand gratis uitproberen om te zien of ze hier ook echt gebruik van gaan maken voordat ze aan een abonnement vastzitten. Opvallend aan het aanbod is overigens dat vooral Ariana Grande oververtegenwoordigd is in de tracklist. Dit is te wijten aan een samenwerking met Ubisoft voor deze editie van Just Dance. Op zich leuk, maar als je dus weinig met Ariana Grande hebt, dan bestaat de lijst met nummer dus voor zo'n tien procent uit nummers van een artiest die je niet graag luistert.

Just Dance 2025 review2

Elk jaar weer hetzelfde liedje

De kritiek die de Just Dance-franchise veelal krijgt is dat het ieder jaar weer hetzelfde liedje is met de uitzondering van een aantal nieuwe nummers, maar dat je daar gewoon wel weer het volle bedrag voor moet neertellen. En ook dit jaar weet Ubisoft er niet in te slagen om ook maar iets van een noemenswaardige vernieuwing aan Just Dance 2025 toe te voegen. In feite speel je gewoon weer Just Dance 2023 of Just Dance 2024, maar dan met een andere tracklist van veertig songs. Begrijp me niet verkeerd, Just Dance is in de basis al een heel solide game. Visueel spat het van het scherm door al het kleurgebruik en audiotechnisch steekt het allemaal uitstekend in elkaar. Voor de afwisseling is er voor veel nummers gekozen voor een andere stijl, zodat je niet alleen maar naar dezelfde type dansclips aan het kijken bent. De fijne toevoeging van een Work-out modus, is ook dit jaar weer inbegrepen in Just Dance 2025. Toch neemt dit allemaal niet weg dat Ubisoft de Just Dance-games door een gebrek aan creativiteit nu nog steeds blijft gebruiken als een soort goedkope melkkoe waar mensen jaarlijks wel gewoon de hoofdprijs voor betalen. Want waar is de vernieuwing die een bedrag van ongeveer 50 euro rechtvaardigt? Nou, die is er dus niet.

Is er dan echt helemaal niets te doen in Just Dance 2025? Jawel, genoeg zelfs. Allereerst krijg je voor ieder nummer waar je op danst een sterrenscore en is het voor jou dus de uitdaging om bij zoveel mogelijk liedjes een zo hoog mogelijke score te halen. Dit vergt - zeker bij de songs met een hogere moeilijkheidsgraad en intensiteit - wel wat oefening. Daarnaast kun je door te dansen ook ervaringspunten opdoen en levelen. Met ieder level speel je weer iets vrij voor je avatar of Dance Card en kun je dus cosmetische voorwerpen winnen om deze te customizen. Bovendien kun je de game koppelen aan je Ubisoft Connect-account, zodat je ook daarmee punten kunt verdienen. Wil je liever aan jezelf werken dan is ook dit jaar de Work-out modus weer aanwezig. Middels een simpele druk op de knop kun je aangeven dat je graag bij wil houden hoeveel calorieën je verbrandt, op hoeveel nummers je hebt gedanst en hoe lang je nou eigenlijk al bezig bent met je danssessie. Het is in de VS modus mogelijk om online iemand uit te dagen als je daar behoefte aan hebt. Dit kan iemand uit je vriendenlijst zijn, maar mag ook een random persoon zijn uit het algemeen klassement die jou niet aanstaat. Verder kun je uiteraard weer je eigen playlists samenstellen waar je vervolgens op kunt dansen.

Just Dance 2025 review Ubisoft

Dansen tot je erbij neervalt

Om Just Dance 2025 te kunnen spelen heb je niet per se een dure Joy-Con nodig. Je kunt namelijk ook eenvoudig meedoen door je telefoon te gebruiken. Dit maakt het extra eenvoudig om spontaan een avondje met vrienden Just Dance te gaan spelen. Immers heeft vrijwel iedereen altijd wel een smartphone bij zich. Bij ieder nummer zie je één of meerdere dansers in beeld staan. Voorafgaand aan het nummer kies je de danser die jij tijdens dat nummer wil volgen. Als het nummer eenmaal is begonnen is het zaak om dezelfde dans uit te voeren als wat er op het scherm verschijnt. Je danst in feite in spiegelbeeld met de danser die jij hebt uitgekozen. Onder in beeld verschijnen kleine poppetjes die moeten aangeven welke beweging je bij de volgende stap moet gaan maken. Helaas zijn deze niet allemaal even duidelijk, waardoor het vooral zaak is om de choreografieën veel te oefenen en uit je hoofd te leren. Althans, als je ze goed wil kunnen dansen en hoge scores wil halen. Een mooie toevoeging vanuit Ubisoft had kunnen zijn dat je bepaalde choreografieën stap voor stap zou kunnen leren voordat je nummers daadwerkelijk gaat dansen. Een soort tutorial zou dan echt wel uitkomst kunnen bieden. In de chaos van het nummer zelf en met alles wat er op het beeld verschijnt is dit namelijk niet altijd even eenvoudig.

Over het algemeen worden de dansbewegingen die je maakt vrij accuraat geregistreerd, maar dat is lang niet altijd het geval. Het gebeurde af en toe ook weleens dat ik als een soort Michael Jackson in zijn hoogtijdagen mijn beste moves tevoorschijn toverde en ik toch een lage score kreeg. Best vervelend voor mij aangezien ik doorgaans dans alsof ik een pak stijfsel achterover heb gewerkt. Als ik dan dus geheel per ongeluk wel een paar soepele moves tentoonspreidt is het wel fijn dat dit goed wordt geregistreerd. Enfin, op enkele momenten na werkt het registreren van je bewegingen dus eigenlijk wel prima. Hou er wel rekening mee dat - zeker bij sommige liedjes - het nogal overweldigend kan zijn wat je allemaal in beeld te zien krijgt. Dit gebeurt vooral als je met veel spelers tegelijk speelt. Je kunt namelijk met maximaal zes personen dansen. Soms weet je van gekkigheid niet meer waar je nou eigenlijk op moet letten en ben je even de draad kwijt. Al is dat in een feestelijke setting met vrienden juist wel grappig natuurlijk. Het kiezen van de nummers verloopt vrij vlot. Er zijn veel voorgestelde playlists die je kunt kiezen, maar je kunt ook vrij eenvoudig zelf nummers uitzoeken uit je bibliotheek. Het is wel zo dat wanneer je door het menu met de verschillende nummers scrollt, deze om de zoveel seconden even hapert of vastloopt. Dit is vervolgens vrij snel ook wel weer voorbij, maar kan toch enige irritatie opwekken.

Just Dance 2025 review3

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Ik kan er denk ik vrij duidelijk over zijn dat Just Dance 2025 een party spel bij uitstek is. Als je wat vrienden uitnodigt om Just Dance 2025 te gaan spelen, dan heb je gegarandeerd een leuke avond met toffe muziek. Wederom is Ubisoft erin geslaagd om met dit deel een zeer solide game neer te zetten. Waar het echter niet in is geslaagd is om op zoek te gaan naar punten die verbeterd hadden kunnen worden. Ook dit jaar is het weer veel van hetzelfde, maar dan met wat nieuwe liedjes erbij. Er is niks noemenswaardig veranderd of toegevoegd. Als je voor het eerst instapt in de franchise is dat in principe geen probleem, maar als je vaker Just Dance speelt wel. De noodzaak ontbreekt in dat geval om Just Dance 2025 aan te schaffen, tenzij je echt graag de volle mep wil betalen voor een aantal nieuwe nummers.

  • Aardig
  • Goede muziek en arrangementen
  • Leuke choreografieën
  • Voldoende variatie in liedjes
  • Visueel zeer aantrekkelijk
  • Weinig vernieuwing
  • Menu hapert of loopt geregeld vast
  • Registratie soms niet accuraat
  • Soms te overweldigend
Patrick Lamers Mede-eigenaar en Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Just Dance 2025 Edition

Ontwikkelaar:

Ubisoft

Uitgever:

Ubisoft

Release:

15 oktober 2024

Reviewscore:

Platforms:

NSW
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord