Review: Black Clover: Quartet Knights PlayStation 4

Geplaatst: 2 oktober 2018 18:00
Aangepast: 2 oktober 2018 21:47
-

Bandai Namco staat bekend om onder andere anime-ports zoals de Naruto- en One Piece-games. Recentelijk hebben ze Black Clover: Quartet Knights uitgebracht. Dit vechtspel is gebaseerd op de populaire Shonen manga en anime serie; Black Clover. Omdat ik al vaker games heb gespeeld die op een anime zijn gebaseerd en ik deze anime niet ken, was ik zeer nieuwsgierig naar Black Clover: Quartet Knights. Misschien is het een mooie introductie naar de serie. De anime draait om Asta, de enige jongen in het Clover koninkrijk die geen magie kan gebruiken. Desondanks doet Asta er alles aan om de Wizard King te worden. Hij maakt gebruik van zijn zwaarden die magische aanvallen kunnen neutraliseren en samen met zijn vrienden van de Black Bull ridderorde beschermt hij het koninkrijk.

onbekend

Vermakelijk maar kort, zeer kort

De Story modus vertelt een origineel verhaal dat niet voorkomt in de Black Clover-animeserie. Yami Sukehiro, de kapitein van Asta's ridderorde de Black Bulls, wordt plotseling jonger wanneer een mysterieuze magiër de aanval opent op het Clover Kingdom. Het anime-gedeelte uit de Story modus is vermakelijk met typische Japanse humor en draait om het ontzette House of Freese dat op wraak zint. Je begint het avontuur met Asta verdeelt over tien episodes. Elke episode vertelt een kort deel van het verhaal met een stukje anime of met stilstaande beelden en begeleidende teksten. De grafische kwaliteiten zijn geweldig en soms lijkt het net alsof je in een anime zit. Wanneer je de tien episodes van Astra hebt uitgespeeld, wordt Yami’s perspectief speelbaar met welteverstaan acht nieuwe episodes (en twee bonus episodes). Deze episodes vullen de gaten in het verhaal en laten zien wat Yami heeft gedaan tijdens Asta’s avontuur. Dit is een leuke toevoeging en biedt meer inzicht in het verhaal. Dit zijn helaas alleen de enige personages wiens perspectief je volgt ondanks de zestien speelbare personages.

Het verhaal is binnen twee uur uit te spelen en is dus bijzonder kort te noemen. Er is wel enige replay value aanwezig in de game, want je kunt de episodes uit de Story modus opnieuw spelen om de missiedoelen te behalen. Deze bestaan uit: de episode behalen zonder retries, op een hogere moeilijkheidsgraad uitspelen of met een specifiek personage de episode opnieuw uitspelen. Het probleem is dat de missies precies hetzelfde zijn en niets toevoegen. Overigens, misschien heb ik iets gemist, omdat ik niet met alle personages weer dezelfde Story modus heb doorlopen. Het probleem is echter dat het me geen fluit uitmaakt. De game nodigt namelijk niet uit tot verder spelen met andere personages. Waarom zou ik moeite doen voor eventueel nog meer velden met dezelfde gameplay en technieken?

onbekend

Show me your skills

In de 4-tegen-4 teamgevechten maak je gebruik van magische spreuken om het andere team te verslaan. Om je team te ondersteunen kun je één van vier rollen aannemen: Fighter, Healer, Support of Ranged. Helaas zijn de gevechten in de episodes zeer saai. Je wordt in een veld gedropt, zoekt een vijand en probeert deze te verslaan. Na het behalen van de episode komt de volgende en datzelfde recept herhaalt zich totdat het verhaaltje uit is. Elk personage heeft zijn eigen aanvalstechnieken die op de R1-, R2-, L1- en L2-knoppen zijn toegewezen. Er is weinig progressie mogelijk of techniek vereist en je komt met button mashen een aardig eind. Je behoudt dezelfde technieken (die je iets kunt aanpassen) en daar blijft het eigenlijk wel bij. Ook is er geen lock-on mogelijk, dus richt je vizier op de vijand en mash er op los. Soms word je vanuit het niets geraakt en verlies je een hoop hp. Dit kun je herstellen door een korte periode ongeschonden te blijven. Alleen is dat een uitdaging in het chaotische slagveld en kom je dan niet veel aan vechten toe. Soms kun je ook zelf handmatig de energie herstellen, maar zelfs dat mag niet baten. Sommige aanvallen zijn simpelweg zo sterk dat je alsnog het loodje legt.

Ook maken de verschillende rollen die je kunt kiezen bijna geen verschil tijdens de gevechten en hebben deze weinig toegevoegde waarde. Het bevechten van vijanden vereist geen enkele tactiek behalve dat een long range fighter moeilijk is te raken met een closed-ranged personage. In de meeste vechtspellen van dit soort kun je uit verschillende wapens, uitrusting of technieken kiezen. Hier blijft alles hetzelfde op een paar kleine aanpassingen na die je kunt maken in de Customize modus.

onbekend

Nieuwe modi, zelfde verhaal

Na elke battle in de Story modus en de Online modus krijg je een aantal punten die je kunt uitgeven in de Customize modus. In deze modus kun je verschillende outfits aanschaffen, verschillende catchphrases kopen en het deck uitbreiden. De eerste twee spreken voor zich, maar bij Deck kun je de cooldown of kracht van je technieken iets aanpassen. De Customize modus is voor fans van de serie misschien heel interessant, maar mij deed het niet veel. In de Challenge modus neem je het op tegen zes waves van vijanden waarbij je bepaalde technieken een aantal keren moet uitvoeren om ze van de lijst af te vinken. Op zich is dit een goede manier om je skills te oefenen en een beeld te krijgen van de game mechanics. Daarom vraag ik me af waarom ook nog een Training modus is toegevoegd.

Van de online co-op verwachte ik veel, omdat de story mode zelf zeer, zeer kort is. Misschien is hier enige afwisseling te vinden. Gelukkig duurt het niet lang om verbinding te maken met de server en kan ik direct aan de slag. In de Online modus heb je maar één speloptie en dat is Control the Zone wat doet denken aan Capture the Flag. Door met je team een bepaalde zone vrij te houden van vijanden wordt een kristal gegenereerd. Het kristal moet vervolgens door je team naar een goal worden gebracht. Mocht je dit halen, dan win je de match en ga je verder naar de volgende. Helaas ondervind ik dezelfde problemen als in de Story modus. De online battles zijn chaotisch (zeker door het missen van een lock-on systeem) en de gameplay is hetzelfde als in de Story modus en Challenge modus. Dus ik kan dat stukje nogmaals herhalen of het gewoon hierbij laten.

onbekend

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

Ik had gehoopt op een leuke uitvoering van een anime naar een game. Dit zou een goede introductie zijn geweest naar de serie. Ik heb echt mijn best gedaan om het leuk of vermakelijk te vinden. De game is voor de fans waarschijnlijk een feest van herkenning, maar voor de rest van ons is er niet veel te beleven. Zelfs als je de anime van Naruto of One Piece niet kent, kun je in die games een gehele story arc volgen, verschillende strategieën toepassen om te winnen en technieken uitbouwen en aanpassen. Helaas moet ik de review afsluiten met een aantal waaroms. Het wisselend perspectief van Asta naar Yami uit de Story modus was leuk, maar was in een poep en een scheet voorbij. Waarom is dit ook niet met meerdere personages gedaan? De game is misschien leuk voor gamers die echt van online battlen in animestijl houden, maar waarom zou je dan voor deze game kiezen? Bij elke nieuwe modus verwacht ik een nieuwe vorm van gameplay of een toevoeging aan de game ervaring, maar helaas. Waarom heeft zo'n dure game zo weinig diepgang en inhoud? En als het goed is, brengt de DLC meer scenario’s en personages. Waarom zit dat niet gewoon in de game? Ik zou mijn geld bewaren voor een game met meer inhoud, meer gameplay variatie en een leuke Online modus.

    Teleurstellend
  • Story modus is kortstondig vermakelijk
  • Grafisch ziet de game er goed uit
  • Kort verhaal in Story modus
  • Geen diepgang
  • Geen uitdagende gevechten
  • Saaie Online Modus
Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Black Clover: Quartet Knights

Ontwikkelaar:

Bandai Namco Studios

Uitgever:

Bandai Namco

Release:

2018

PlayStation 4

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord