Check hier alle The Game Awards 2023 content

Dragon Quest Builders

 • Ontwikkelaar Square Enix
 • Eerste releasedatum 14 oktober 2016
 • Platformen PlayStation Vita , PlayStation 4 , Nintendo Switch
 • Genre RPG , Open-World
 • Gameliner score

Review: Dragon Quest Builders - PlayStation 4

Dat er dankzij het enorme succes van Minecraft vele rip-offs zouden verschijnen, zag iedereen al van 'mijnenver' aankomen. Een slechte zaak is dit nooit, want zo ging het ook met Super Mario Bros en GTA III. Het hoort erbij, en zorgt uiteindelijk vaak ook juist voor én enkele game die nóg beter is dan zijn inspiratiebron. Is Dragon Quest Builders er zo een?

Draken van games

Dragon Quest-games zijn in Japan enorm geliefd, maar gek genoeg is men er in de rest van de wereld nog altijd niet erg mee bekend. Dat terwijl eigenlijk ieder deel en vrijwel elke spin-off van goede kwaliteit is, zo niet van geweldige kwaliteit. Voor mij is het ook pas een recente ontdekking hoe consistent goed de Dragon Quest-games zijn. Hier kwam ik eigenlijk pas achter toen ik wat grondiger op onderzoek uitging naar de serie voor mijn recente review van het geweldige Dragon Quest VII. Nu wist ik ongeveer wat ik van Dragon Quest Builders kon verwachten, namelijk: JRPG + Minecraft. Echter dat de game zó goed zou zijn, is een zeer aangename verrassing.

Creatieve armoede?

Dragon Quest Builders is qua verhaal te zien als een direct vervolg op de allereerste Dragon Quest-game, waarbij de grote slechterik, alias Dragonlord, de hoofdpersoon (als valsstrik) de keuze geeft de helft van zijn koninkrijk te mogen hebben, in plaats van hem de kop in te slaan. In Dragon Quest Builders gaat het verhaal er van uit dat de held deze optie heeft geaccepteerd. De wereld is vrijwel compleet overgenomen door monsters en de mensheid staat op het randje van uitsterven. De mensheid heeft al zijn creatieve vermogen verloren, en mensen leven individueel als zielige paupers verspreid over de wereld van Alefgard. Dit is de wereld uit de eerste drie Dragon Quest-delen, en klopt zelfs qua pixel/blokje tot in de details met het eerste deel!

Jij als hoofdpersoon ontwaakt te midden van deze misère als de 'master builder', de enige persoon die daadwerkelijk dingen kan maken. Het is aan jou om een stad te bouwen en de inwoners te vinden! Oh ja, en als je dan toch bezig bent, mag je, met wat hulp van je dorpsgenoten, natuurlijk de gemene monsters en bazen te verslaan*. De game is verdeeld in vier zeer verschillende chapters en gebieden, waarbij je in iedere chapter opnieuw begint met een stad op te bouwen. In de eerste chapter moet je bijvoorbeeld voornamelijk simpele primitieve gebouwen maken, maar de derde wereld zit vol met technologie wat de game een enorme twist geeft.

Dragoncraft Minequest

Zoals je begrijpt is dit qua opzet van verhaal en setting perfect voor een Minecraft geïnspireerde JRPG. Dragon Quest Builders heeft heel veel Minecraft-elementen vrijwel én op én overgezet, maar dan bij alles wel gekeken of het niet makkelijker en/of beter kon. Vergis je immers niet, Minecraft heeft op zijn beurt ook veel geleend van oudere games. Je verzameld en bouwt grotendeels op dezelfde manier zoals je dat in Minecraft ook doet, alleen gaat het gelukkig allemaal wat sneller. Je tools vergaan wel, maar je chopt met het grootste gemak grote blokken weg. Je krijgt al snel een hele grote magische chest die je in je stadje kunt plaatsen, waar je alles te allen tijde in kunt stoppen en uit kunt halen.

Bouwen bitches!

Het draait er dus om dat je stadje groter wordt en de mensheid zijn creatieve vermogen terugkrijgt. Je kunt de stad helemaal bouwen zoals je zelf wil, al heb je ook (soms geheime) blueprints waarmee je unieke gebouwen kunt maken. Ondertussen bouwt ook het verhaal voort door middel van quests en opdrachten die je krijgt van je stadsgenoten. Gelukkig zitten deze mensen ook niet stil, maar gaan ze als echte geïnspireerde Eigen Huis en Tuin-klussers hard aan de gang om voor het stadje eten klaar te maken, spullen te bouwen en grondstoffen te verwerken. En terecht, des te meer je je stadje uitbreidt, des te hoger het level van je stad wordt. Zelf level je dus niet, al word je wel langzaamaan sterker door middel van unieke seeds, een oude traditie in Dragon Quest, welke door vele games is overgenomen. Uiteraard wordt je ook krachtiger door steeds te leren hoe je sterkere wapens en armor kunt maken. Eens in de zoveel tijd wordt je stadje ook aangevallen, iets waar je je op kunt voorbereiden. Dit zorgt voor een extra leuk strategisch element, waardoor je je stadje ook echt goed neerzet op gebied van verdediging.

Alleen in een grote wereld

Dragon Quest Builders is niet bepaald klein te noemen. Wanneer je je enkel focust op de quests en het verhaal, ben je in zoén vijftig uur door het spel heen. Speel je het wat meer relaxt en doe je ook nog een hoop side-quests of ga je lekker aan het bouwen, dan zit je zo aan de honderd uur. Wanneer je chapter 1 hebt voltooid, speel je de vrije modus vrij, genaamd: Terra Icognito, waarbij je eindeloos kunt bouwen en doen wat je wil zonder dat je quests en dergelijke krijgt. Dit is een leuke en logische toevoeging. Het stoort mij echter dat er geen multiplayer-optie in Dragon Quest Builders zit. Geen co-op, geen online, niets is mogelijk. Dit is erg jammer, zeker omdat het zo eenvoudig in de gameplay zou kunnen worden toegevoegd.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Dragon Quest Builders, oftewel JRPG + Minecraft, is een geweldig vette game. De sfeer en pacing van het spel zijn heerlijk, met al het positieve en leuke van de nostalgische RPG gecombineerd met de open creatieve frisheid van Minecraft. Men heeft bij Square Enix heel goed gekeken naar welke Minecraft-elementen perfect aansluiten op de wereld, en welke verbeterpunten er zijn qua inventory management en dergelijke. Dat het ook inhaakt op de originele Dragon Quest is een heerlijke kers op de taart. Langzaamaan je kleine gehucht uitbouwen en zien opbloeien tot een stad vol inwoners is geweldig, maar er zit ook nog genoeg actie en verhaal in om je daarnaast geboeid te houden. Dragon Quest Builders is een absolute must-have voor de PS4-eigenaar met smaak. Mijn PlayStation gaat in ieder geval overuurtjes draaien de komende tijd.

 • Pluspunten
 • Prachtige fusie van JRPG en Minecraft
 • Geniale inhaker op eerste Dragon Quest
 • Bouwen en item management werkt snel en efficiënt
 • Minpunten
 • Geen multiplayer
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?