DriveClub VR

 • Ontwikkelaar Evolution Studios
 • Eerste releasedatum 13 oktober 2016
 • Platformen PlayStation 4
 • Gameliner score

Review: DriveClub VR - PlayStation 4

Grafisch gezien is Driveclub 'n van de beste race-games op de PlayStation 4. De game komt als een simulator over, maar heeft qua gameplay meer weg van een arcade-racer. Evolution Studios presenteert met deze combinatie een race-ervaring die voor iedereen leuk is. De studio is op de achtergrond altijd bezig geweest met de virtual reality-versie van DriveClub, maar doordat Evolution Studios in maart 2016 is opgedoekt hebben zij de game niet volledig kunnen afmaken. Sony heeft toch alles op alles gezet op de game af te krijgen en dat is dan ook, onder de naam van de gesloten studio, gelukt. Ik ben met Driveclub VR aan de gang gegaan en in deze review vertel ik of de game net zo lekker in elkaar zit als het origineel.

onbekend

Begin maar opnieuw

Eerst dacht ik dat Driveclub VR een gratis update zou worden, alleen toen er een prijskaartje op werd geplakt snapte ik er niks meer van. Nu ik enkele uren in de game heb zitten, is alles op zijn plek gevallen, want DriveClub VR kan als een nieuwe game gezien worden. Begrijp mij niet verkeerd, de game is qua gameplay hetzelfde als het origineel, maar toch brengt DriveClub VR vernieuwing. De game voegt een nieuwe Tour-mode toe vol met nieuwe locaties, die je vervolgens ook in de online- en offline-modus kunt spelen. DriveClub VR brengt daarnaast weer nieuwe trophies met zich mee. De progressie die je hebt gemaakt in de originele game is helaas wel in de prullenbak gegooid, je begint dus weer onderaan en moet vanuit daar opnieuw opbouwen. Dit is echter geen ramp aangezien je, in tegenstelling tot het origineel, razendsnel nieuwe bolides vrijspeelt.

onbekend

Indrukwekkend en toch weer niet

Een goede race game spelen in virtual reality is waarschijnlijk de droom van elke racefanaat. Driveclub VR kan deze droom vervullen, maar op sommige punten maakt de game je verwachting misschien niet helemaal waar. Je kunt de game in zowel de cockpit-modus als in third person-modus spelen, maar de kracht van virtual reality ligt natuurlijk bij het kijkpunt vanuit de stoel. Driveclub VR geeft echt het gevoel dat je in de auto zit en dat komt mede doordat de cockpits van de tientallen bolides tot in de kleinste details zijn nagemaakt. Naast de zeer gedetailleerde cockpits zijn de spiegels ook daadwerkelijk te gebruiken. Dit is super handig (en fancy) tijdens het racen, want wanneer je een bocht aan het inkijken bent is het niet echt fijn om je hoofd te draaien.

Toch is Driveclub VR niet de perfecte vr-racer. De originele game zit vol met detail, is grafisch subliem en het weersysteem geeft extra dynamiek aan de races. De virtual reality variant moet het helaas zonder een aantal van deze sterke punten doen. Wanneer je de game speelt, is het magisch om rondom de auto te lopen, vervolgens in te stappen en de auto van binnen te zien. Het probleem is dat je hier tijdens de race niet meer naar kijkt. De focus ligt namelijk op het wegdek dat per meter minder detail heeft. Het is niet zo dat je het tijdens een intense race merkt, maar als je er op gaat letten, zie je het zeker wel. Daarnaast ontbreken de weersomstandigheden, behalve dan dat de map een sneeuwlandschap of herfstlandschap heeft natuurlijk. Ik wil overigens wel vermelden dat detail en weersomstandigheden misschien ontbreken door de kracht van de PlayStation 4. Er is dan ook een update uitgebracht voor de PlayStation 4 Pro, maar ikzelf heb de verbeteringen niet kunnen ervaren.

onbekend

Het eindoordeel van Devin de Groot

Driveclub VR is een ervaring die vooral de echte race liefhebber echt een keer moet proberen. Evolution Studios slaagt erin om jou het gevoel te geven dat je de eigenaar bent van verschillende dikke bakken en daarnaast kan iedereen snel en simpel leren rijden. Toch is het jammer dat er kracht ingeleverd moet worden voor de vr-bril. Hierdoor verliest de game namelijk de mate van detail die het origineel wel bezit. Daarbij is het jammer dat er een daadwerkelijk weersysteem ontbreekt. Mocht de PlayStation 4 Pro-update dit verbeteren, dan is Driveclub VR een must-buy. Mocht dit echter niet zo zijn, dan val je waarschijnlijk al snel terug op de originele versie.

 • Pluspunten
 • Speelt nog steeds zo fijn als het origineel
 • Illusie door vr werkt erg goed
 • Introduceert een nieuwe tour-modus en locaties
 • Minpunten
 • Minder detail door ingeleverde kracht
 • Geen weersysteem
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?