Horizon Zero Dawn

 • Ontwikkelaar Guerrilla Games
 • Eerste releasedatum 1 maart 2017
 • Platformen Pc , PlayStation 4
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: Horizon Zero Dawn - Ook een geweldige game op de pc - Pc

Na drie jaar komt de populaire game van Guerrilla Games, Horizon Zero Dawn, uit op de pc. De game was eerst exclusief voor de PlayStation 4 en nu krijgen pc-gebruikers de mogelijkheid om deze populaire RPG van Nederlandse bodem te spelen. De vraag blijft natuurlijk of deze port wel goed draait op de pc en hoe het eruitziet.

Kruip in de huid van Aloy

Eerst wat achtergrondinformatie over Horizon Zero Dawn zelf. De game speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar onze maatschappij is gevallen en is vervangen door primitieve stammen die het geloof van de moeder aanhangen en de natuur vereren. The Old Ones (onze maatschappij) hebben alleen wel hun sporen nagelaten, gevaarlijke sporen met mechanische dieren die niet altijd even vriendelijk zijn.

Aloy wordt geboren in één van de stammen en verbannen als baby. De sjamanen plaatsen haar in de zorg van Rost, een Outcast (banneling) die haar opvoedt en traint. Als Outcast mag de stam niet met haar praten en wordt ze belaagd door haar leeftijdsgenoten. Aan het begin van de game valt ze in een ruïne van The Old Ones en vindt ze een chip die haar meer informatie geeft over de mechanische dieren. Naarmate ze ouder wordt, wordt Aloy steeds nieuwsgieriger naar de reden waarom ze uit de stam is verbannen en wat er met haar moeder is gebeurd. Met behulp van haar wapens en de chip wil ze terugkeren naar de stam en eindelijk de waarheid achter haar afkomst achterhalen.

onbekend

Geweldige graphics met wat kleine haperingen

Het eerste wat mij opviel, waren de graphics. Laten we één ding vooropstellen, ik heb het origineel niet gespeeld op de PlayStation 4 en dit is de eerste keer dat ik deze game heb gespeeld. Als ik de graphics vergelijk van de PlayStation 4-versie en de graphics op de pc zie ik eigenlijk geen verschil of verbeterpunten, omdat je op de pc meer opties hebt om de graphics in te stellen naar persoonlijke voorkeuren van de pc die in je in bezit hebt. Dit was de eerste keer dat ik begreep waarom sommige gamers zoveel waarde hechten aan framerates en graphics. Hoe die er in Horizon Zero Dawn uitzien, is gewoon echt geweldig.

De graphics laten de wereld van Horizon Zero mooi uit de verf komen. De mechanische dieren, gebouwen, omgevingen en personages zien er prachtig uit. Ikzelf had last van kleine vastloopmomenten en haperingen tijdens het spelen van deze game, maar die moeten als het goed is verholpen zijn met een update voor de game die uitkomt op vrijdag.

onbekend

Fijne controls

Waar ik alleen maar lof over kan uitspreken, zijn de controls van Horizon Zero Dawn op de pc. Tijdens de proloog worden alle mechanieken en aanvallen uitgelegd die Aloy kan doen en wordt ook de kracht van de chip die ze heeft gevonden duidelijk. Normaal heb ik moeite met de controls op de pc en hoewel ik tientallen keren ben vermoord door een Watcher, omdat ik niet doorhad dat je ze in één keer kon doden door ze in het oog te schieten met de pijl en boog, had ik het voor mijn doen vrij snel onder knie. Mocht één van de instellingen van de controls je niet behagen, dan kan je dat zelf naar eigen voorkeuren aanpassen via de instellingen.

Ook moet ik nog extra props geven voor de fijne tutorial die Horizon Zero Dawn heeft. Dit was de voornaamste reden waarom ik de controls snel onder de knie had. Tijdens de tutorial traint Rost Aloy in het jagen op de mechanische beesten en daarmee ook tegelijkertijd de speler. Dit gebeurde op een natuurlijke manier in het verhaal en ik had niet het gevoel dat ik in een tutorial zat, maar gewoon de game verder aan het spelen was.

onbekend

Volledig verkocht

Ondanks de kleine haperingen was ik vrijwel meteen verkocht aan de game. De wereld, het verhaal en de personages zijn echt geweldig en ik kan gewoon niet stoppen met spelen. Ik snap nu waarom Forbidden West de grote klapper was van de State of Play in april. Ik werd vanaf de eerste minuut in deze wereld gezogen en ik kan niet wachten om hem verder te spelen en het verhaal met Aloy te ontdekken. Mocht je echt van de ultieme graphics en framerates houden, kijk dan goed naar de specificaties en minimale eisen die Guerrilla Games heeft opgegeven om te zien of je laptop of pc dit wel aankan. Deze game is en blijft een aanrader en ik ben heel benieuwd wat Guerrilla met Forbidden West gaat doen.

onbekend

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

In mijn ogen is de pc-port een geweldige versie van Horizon Zero Dawn. Het heeft mij eerlijk gezegd laten balen dat ik geen PlayStation 4 heb, waardoor ik deze game niet eerder heb kunnen spelen. De graphics zien er prachtig uit op het scherm en laat de wereld mooi uit de verf komen. Horizon Zero Dawn was een geweldige game op de PlayStation 4 en dat is op de pc zeker niet anders. Dus mocht je geen PlayStation 4 hebben waardoor je deze game niet eerder kon spelen zoals ik en kan je laptop het aan, dan is het zeker waard om deze port een kans te geven.

 • Pluspunten
 • Geweldig verhaal
 • Fijne controls
 • Goede tutorial
 • Interessante personages
 • Unieke en mooie wereld
 • Graphics zien er prachtig uit
 • Minpunten
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur JolienMauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?