Just Dance 2022

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 4 november 2021
 • Platformen PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , Google Stadia , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Muziek
 • Gameliner score

Review: Just Dance 2022 - De meerwaarde is aan het dalen - Xbox One

Stiekem houdt iedereen van dansen, maar sommige mensen doen dit liever niet in het openbaar. Voor die mensen zijn de Just Dance-games in het leven geroepen. En voor kinderen waarschijnlijk, maar die kennen sowieso geen schaamte. Als je net als ik nul gevoel voor ritme hebt, kun je er überhaupt beter voor kiezen om niet in het openbaar te dansen. Maar met Just Dance kan ik me altijd erg vermaken. In de review vertel ik je of Just Dance 2022 weer net zo leuk is als zijn voorgangers.

onbekend

Mijn motorische gesteldheid gaat er niet op vooruit

Er komt ieder jaar wel een Just Dance game uit, maar de nummers waarop je kunt dansen maken het grootste verschil. Voor de rest verandert er over het algemeen weinig, zeker als je kijkt naar de basis van de game. Nieuwe liedjes zijn natuurlijk ook erg belangrijk, maar het is ook leuk om te zien dat er in Just Dance 2022 wel net wat meer nieuwe dingen zijn toegevoegd of zijn verbeterd dan alleen de nummers en dansjes. Alle bekende elementen komen uiteraard gewoon weer terug, zoals Just Sweat, de mogelijkheid om online tegen mensen te dansen, avatars die je kunt verdienen en uitdagingen waar je trofeeën voor kunt winnen.

Wat wel nieuw is in Just Dance 2022, is dat de personages die je na moet dansen in sommige nummers net wat realistischer zijn gemaakt dan in de voorgaande games. De ontwikkelaar heeft dit vooral toegepast bij de thema nummers, zoals die van Disney. Het geeft weer net een extra touch aan de gameplay die waarschijnlijk voor kinderen (of mensen die gewoon heel erg van Disney houden) wel erg leuk is. Niet dat het daardoor veel makkelijker wordt voor een motorisch gestoord persoon als ik om al die dansmoves na te dansen, maar dat is een ander verhaal.

onbekend

Wat is nog de meerwaarde van een nieuwe game?

Wat me wel opvalt, is dat er bij de laatste paar Just Dance games voor mijn gevoel heel wat minder nieuwe nummers beschikbaar zijn dan bij eerdere games in de serie. Hier is waarschijnlijk voor gekozen door de komst van Just Dance Unlimited, wat eigenlijk een soort streamingdienst is voor de game. Je betaalt vier euro per maand, tien euro per drie maanden of vijfentwintig euro per jaar en dan krijg je toegang tot zo’n zevenhonderd nummers om op te dansen. Dit soort diensten worden in de gamewereld sowieso steeds populairder, dus het is ook geen verrassing dat Just Dance hier meer op wil gaan inzetten. De game leent zich er immers perfect voor.

Waar ik dan wel een beetje mee zit, is het idee dat ze dan toch nog ieder jaar een nieuwe game uitbrengen waar je toch weer een paar tientjes voor neer moet leggen. En dat terwijl je met een Just Dance Unlimited abonnement toch al alle nummers aankunt. De meerwaarde van een nieuwe game daalt dus wel aanzienlijk. Eigenlijk vind ik het zelfs een beetje overbodig worden, aangezien er in de gameplay weinig veranderingen of verbeteringen worden aangebracht. Naar mijn mening kan de ontwikkelaar er net zo goed voor kiezen om geen Just Dance games meer uit te brengen, maar in plaats daarvan regelmatig de Just Dance Unlimited aan te vullen met nieuwe nummers.

onbekend

Andere genres zouden leuk zijn

Just Dance 2022 is nog steeds erg vermakelijk. Ik zal het niet iedere dag gaan spelen, maar het is wel een game waar je toch op terug blijft vallen als je iets actiefs wil doen, maar hier even niet voor je huis uit wil. En uiteraard is het een prima manier om kinderen bezig te houden, aangezien er ook een speciale modus is met alleen nummers voor kinderen. Er wordt dus wel veel moeite in gestoken om de game voor jong en oud leuk te houden.

Ook de Kinect is wel echt een stuk verbeterd ten opzichte van de Kinect voor de Xbox 360. De camera raakt je nu niet meer zo snel kwijt. Dat komt het speelcomfort zeker ten goede en maakt het ook makkelijker om de nummers te dansen waar je net iets meer ruimte voor nodig hebt. Een ding dat ik wel nog steeds een beetje mis, is diversiteit in de muziekgenres waar je uit kunt kiezen. Ik zou het persoonlijk erg leuk vinden als Just Dance meer gaat doen met de minder grote en toegankelijke genres. Daar zou ik dan nog wel een nieuwe Just Dance game voor kopen.

onbekend

Het eindoordeel van Eilish Janssen

Just Dance 2022 is niet heel verschillend ten opzichte van zijn voorgangers. De gameplay en de lay-out van de game zijn redelijk hetzelfde gebleven. Uiteraard zijn er wel nieuwe nummers toegevoegd waar je op kunt dansen, maar dit worden er wel steeds minder. Hierdoor krijg ik sterk het gevoel dat de ontwikkelaar meer wil inzetten op Just Dance Unlimited. Er zijn een aantal kleine toevoegingen die wel leuk zijn, maar niet spectaculair vernieuwend of beter ten opzichte van voorgaande games. Het is nog steeds een vermakelijke game, maar de meerwaarde van het jaarlijks kopen van een nieuwe Just Dance is in mijn ogen wel sterk gedaald.

 • Pluspunten
 • Net wat realistischer
 • Werking Kinect verbeterd
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing
 • Minder nieuwe nummers
 • Nog steeds weinig afwisseling in genres
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Eilish Janssen

Eilish Janssen Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?