Kirby: Triple Deluxe

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 16 mei 2014
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Gameliner score

Review: Kirby: Triple Deluxe - Nintendo 3DS

Wat komt daar voor roze ding aangesjokt in de verte? Is het een meisjesvoetbal? Is het een ballon? Is het een kauwgombal? Is het een opgeblazen kauwgombel? NEEN! Het is Kirby, de kleine roze alles opzuigende superheld! Duck and cover heeft geen zin, want hij slokt alles op in zijn pad, dus ook die tafel waar je onder duikt, of dat hegje waar je dacht je veilig in te kunnen verstoppen. Rennen voor je leven dus!

onbekend

Kirby Priced Deluxe

Er zijn al heel veel verschillende Kirby-games verschenen, zoveel dat ik het op gegeven moment niet meer heb kunnen bijhouden. De allereerste op de Game Boy heb ik veel gespeeld, maar tegen de tijd dat we tien delen verder waren en ze op de Game Boy Advance verschenen ben ik afgehaakt. Met name omdat ik het zelf wel even beu was met die roze stofzuiger en die trippy drukke blije werelden waar hij altijd in rondrent. Ik vond daarnaast de games te duur blijven, want om 'n of andere reden blijven de prijzen altijd best hoog bij Kirby-games en dalen deze amper. Het is deels terecht, want het zijn toch echt goeie platformgames, maar ik had echt geen veertig euro ervoor over. Nu heeft Kirby zijn eerste avontuur op de 3DS, met Kirby: Triple Deluxe. Is deze game beter dan zijn voorgangers en zijn centjes waard? Ik was zeer benieuwd.

Kirby the Menace

Gelukkig stappen we in de schoenen van Kirby in plaats van een ander character in Dream Land. We spelen met hem als hoofdpersoon en held, maar nog altijd vind ik Kirby meer overkomen als een op hol geslagen megalomane plaaggeest of een veel te schattig uitziende en krachtige terrorist. De beestjes die je opslokt en kapotslaat zien er vrijwel allemaal onschuldig uit, alsof ze maar gewoon een beetje aan het rondwandelen zijn. In het eerste level bij Triple Deluxe heb je zelf eentje die rustig aan het schommelen is totdat Kirby met zijn zuiggeweld daar korte metten mee maakt.

onbekend

Kirby and the Dreamstalk

Maar goed, dat terzijde. Kirby is deze keer zelf ook geplaagd, namelijk door een enorme groeiende (ik denk bonen-)staak die 's nachts zijn hele huisje hoog de lucht in voert. Eenmaal daar in de wolken ronddartelend ziet Kirby de ooit zo gekke pinguïn Koning Dedede ontvoerd worden. Kirby besluit achter het geboefte aan te gaan wat dit doet, en besluit alles in zijn pad hiervoor op te slokken, uit te spugen en vernietigen! Kirby moet hiervoor natuurlijk heel die bonenstaak af gaan, wat zorgt voor veel levels, boss fights en dikke zuigpret. Bij Kirby: Triple Deluxe heb je deze keer ook echt een overzichtje van de wereld, zoals bij Super Mario World dit onder andere is, zodat je echt een overzicht houdt van waar je met de roze blije bal heen gaat en bent geweest.

Kirby Triple Delight

De gameplay bij Kirby: Triple Deluxe is niet heel veel anders dan wat we tot nu toe hebben gezien bij de voorgaande Kirby-platformgames. Kirby kan zijn vijanden opzuigen, waarna hij ze weer kan uitspugen in de vorm van een ster. Veel vijanden kan hij ook nog absorberen waarbij hij speciale krachten krijgt. Nieuwe gameplay-elementen zijn vooral nieuwe krachten, zoals hypernova Kirby kunnen worden waardoor je hele bomen en gigantische rotsblokken kunt opzuigen, maar vooral ook het leveldesign. Er zitten leuke puzzel-elementen in verwerkt en je moet soms gebruik maken van de gyroscoopfuncties van de 3DS. Zo moet je soms blokken die de weg versperren verplaatsen op een bepaalde manier om verder te komen of een geheim te vinden. Of met de gyroscoop de schietrichting bepalen met een kanon, waar die gekke Kirby gewoon in is gaan zitten zonder ook maar enige twijfel. Je hebt ook net als bij Donkey Kong Country Returns dat je naar de platforms die in de achtergrond zitten kunt vliegen soms, al reist in Kirby's geval de camera ook mee. Al met al is het leveldesign leuk gedaan en zit er veel variatie in, waarbij je steeds nieuwe dingen tegenkomt.

onbekend

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Ik had niet verwacht dat Kirby: Triple Deluxe zo leuk zou zijn. Kirby-games zijn altijd wel leuk, maar met dit deel hebben ze echt nog beter de balans gevonden met leveldesign, puzzels en geheimpjes. De game is niet moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Het speelt gewoon heerlijk door en weet uitermate te vermaken, alsof je inderdaad door een droomwereldje heen huppelt. De main quest doorzuigen is redelijk snel gedaan, maar dan vallen er nog een hele hoop geheimen te behalen en heb je ook nog een aantal minigames die je kunt spelen, zoals een fighting-game en een rhythm-game. De 3DS heeft er weer een overmatig schattig pronkstuk bij, als is het wel allemaal erg fluffy roze, cute en blij.

 • Pluspunten
 • Kirby!
 • Leuk leveldesign
 • Afwisselende gameplay
 • Niet te makkelijk
 • Veel geheimpjes en extra's
 • Minpunten
 • Misschien wel iets te schattig
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?