Check hier alle The Game Awards 2023 content

Kirby: Triple Deluxe

  • Ontwikkelaar Nintendo
  • Eerste releasedatum 16 mei 2014
  • Platformen Nintendo 3DS
  • Gameliner score

Terugblik: Kirby: Triple Deluxe - Drie keer zoveel pret

Kirby is na de aankondiging van Kirby en de Vergeten Wereld weer een veelbesproken onderwerp in het gamelandschap. Met zijn nieuwste avontuur maakt onze roze held zijn eerste échte stap naar een driedimensionale spelwereld. Nu de releasedatum van Kirby en de Vergeten Wereld nadert, lijkt het me leuk om terug te blikken op een andere game waarin Kirby letterlijk in drie dimensies verscheen. Tenminste, als je de 3D-slider omhoogschuift. Kirby: Triple Deluxe was het eerste avontuur van de pink puffball op de Nintendo 3DS. Wat maakte die game destijds zo geweldig en waarom is de game anno 2022 nog steeds enorm leuk om te spelen? Je leest het in dit retrospectief van Kirby: Triple Deluxe!

Oud en vertrouwd

Kirby: Triple Deluxe verscheen oorspronkelijk in 2014 op de Nintendo 3DS. Anno 2022 kun je je het misschien niet voorstellen, maar er was een tijd dat er een Kirby-droogte heerste op de 3DS. In de beginjaren van de Nintendo 3DS was de enige 'nieuwe' Kirby-game op de handheld namelijk een verbeterde versie van Kirby's Adventure op de NES. Triple Deluxe kwam daarom op precies het juiste moment uit. Het was toen drie jaar geleden sinds Kirby's Adventure Wii in de winkelschappen verscheen. Fans van de pink puffball waren toe aan een nieuw avontuur. Op 16 mei 2014 was het eindelijk zover. Terwijl ondergetekende destijds druk bezig was met het vinden van excuses om niet te hoeven douchen na de gymles, beloonde onze oud-redacteur Peter de game met een uitmuntende score in zijn review van Kirby: Triple Deluxe. Alhoewel ik de game toen heel graag wilde hebben, had ik er op veertienjarige leeftijd simpelweg niet het geld voor. Op een later moment heb ik de game gelukkig alsnog aan mijn verzameling kunnen toevoegen. Inmiddels staat de game dus te pronken op mijn 3DS-gameplank, samen met Kirby: Planet Robobot en Kirby's Extra Epic Yarn. Tijd om opnieuw in dit toffe avontuur te duiken!

Kirby: Triple Deluxe is een Kirby-game pur sang. Alle elementen die de serie kenmerken, zijn aanwezig. Een kleurrijke en schattige grafische stijl? Check. Vrolijke muziek? Aanwezig. Een kruiwagen vol met vertrouwde en nieuwe kopieervaardigheden? Ook paraat. Kirby's eerste avontuur op de 3DS was een enorm veilige game, maar absoluut niet op een slechte manier. De game was destijds het meest te vergelijken met Kirby's Adventure Wii. Als je de twee games naast elkaar houdt, zie je waarschijnlijk in eerste instantie weinig verschillen. De grafische stijl en gameplay zijn vrijwel identiek. Toch zijn er wat verschillen te bespeuren. Natuurlijk is er in Triple Deluxe weer een nieuw verhaal aanwezig. Het avontuur begint wanneer Kirby's huis in de lucht gehezen wordt door een gigantische bonenstaak. Hoog in de wolken is onze roze held een toeschouwer van de ontvoering van Koning Dedede. Deze gebeurtenis is de aanleiding voor Kirby's nieuwste avontuur door de verschillende lagen van de bonenstaak.

Deze bonenstaak verhult een weelde aan kleurrijke levels waar onze roze vriend wel raad mee weet. Als je eenmaal het eerste level betreedt, kom je niet voor een verrassing te staan. Gameplaytechnisch is Kirby: Triple Deluxe namelijk precies wat je gewend bent van de Kirby-serie. Je loopt van links naar rechts (en soms van beneden naar boven of andersom), terwijl je vijanden opslokt en hun vaardigheden tegen ze gebruikt. Onderweg verzamel je sterren, levens, zonnestenen en sleutelhangers. De zonnestenen dienen als een soort Star Coins uit de New Super Mario Bros-serie. Je vindt ze verstopt op allerlei geniepige plekken in de tientallen levels. De zonnestenen dienen echter niet alleen als verzamelvoorwerp, maar zijn ook een vereiste om progressie te boeken. Je hebt ze namelijk nodig om de eindbaas van een wereld te ontgrendelen. Dat is gelukkig geen straf. De verzamelobjecten zijn niet al te lastig verstopt, maar liggen ook weer niet voor het oprapen. Dat leidt tot een perfecte balans tussen platformen en verzamelen.

Een game om te verslinden

Tot nu toe klinkt Kirby: Triple Deluxe erg als 'been there, done that'. Dat is ook zeker het geval. De game speelt in de basis nog steeds exact hetzelfde als Kirby's Adventure uit 1993. Maar de pink puffball weet ook zeker op enkele vlakken de gameplay net iets te veranderen. De grootste nieuwe toevoeging in Triple Deluxe was de Hypernova. Deze kopieervaardigheid stelt Kirby in staat om alles op te slokken wat in zijn pad komt. Onze roze vriend staat al bekend als een veelvraat, maar met de Hypernova opent er letterlijk een zwart gat in zijn buik. Daardoor kan Kirby zelfs hele bomen, treinen en nog veel meer dingen die minstens tien keer zijn grootte zijn, opslokken. Dit leidt tot nieuwe gameplaysegmenten en frisse ideeën in de levels. Dat maakt deze nieuwe toevoeging ontzettend leuk om te gebruiken.

Alhoewel de Hypernova de grootste nieuwe toevoeging is, zijn er ook wat subtielere veranderingen in dit deel. Kirby: Triple Deluxe maakt op meerdere momenten gebruik van de unieke gimmicks van de Nintendo 3DS. Eén daarvan is de bewegingsbesturing. Door het gehele Nintendo 3DS-systeem te kantelen, kun je bijvoorbeeld planten water geven, brandende lonten verplaatsen en hangende karretjes bewegen. Niet iedereen wordt even vrolijk van dit soort geforceerde bewegingsbesturing, maar ik kon erg van deze momenten genieten. Het zorgt voor afwisseling in de gameplay, wat erg fijn is voor een titel die zo erg op zijn voorganger lijkt. Een andere subtiele toevoeging is het gebruik van de 3D-elementen. Vijanden vliegen richting het scherm, of staan juist op een andere laag dan Kirby. Ook de pink puffball zelf kan van laag wisselen door op een 3D Warp Star te springen, a la Donkey Kong Country Returns. Ook dit leidt ertoe dat Triple Deluxe zich ietwat onderscheidt van de andere 2D Kirby-titels. Het zijn kleine veranderingen, maar juist door dit soort dingen is Kirby: Triple Deluxe anno 2022 nog steeds een leuke game om naar terug te keren.

Comfort food

Het hoofdavontuur in Kirby: Triple Deluxe is dus erg sterk en ook vandaag de dag nog enorm leuk om te spelen. Maar zoals het de Kirby-serie betaamt, bevat Triple Deluxe meer modi dan enkel het hoofdavontuur. Vier minigames stelen hier de show. De eerste is Kirby Fighters. Deze minigame is het meeste te vergelijken met de Super Smash Bros-serie. Verschillend gekleurde Kirby's betreden een arena en proberen elkaar neer te halen met hun kopieervaardigheden. Op een later moment is er een uitgebreidere versie van deze minigame in de Nintendo eShop uitgebracht in de vorm van Kirby Fighters Deluxe. Hetzelfde geldt voor Dedede's Drum Dash. In deze minigame stap je in de schoenen van Koning Dedede, de ontvoerde pinguïn uit het hoofdavontuur. Drum Dash is het beste te vergelijken met een ritmegame. Je springt op gigantische drums op de beat van de muziek en probeert een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Ook in de Dedede Tour-modus staat de blauwe pinguïn in de schijnwerpers. Hier speel je door het hoofdavontuur met Koning Dedede en zijn belachelijk grote hamer. Er zijn minder healing items te vinden, waardoor deze modus een tikkeltje lastiger is dan Kirby's avontuur. Wie nog meer uitdaging zoekt, kan terecht bij The Arena. Deze minigame is in feite een boss rush. Je probeert alle bazen achter elkaar te verslaan zonder het loodje te leggen. Er is dus genoeg te doen in Kirby's eerste 3DS-avontuur.

Kirby: Triple Deluxe is voor mij een soort comfort food. De game weet altijd een glimlach op mijn gezicht te toveren. De kleurrijke werelden, schattige vijanden en de simpele, maar oh zo vermakelijke gameplay maken iedere speelsessie tot een succes. Zelfs acht jaar nadat de game oorspronkelijk in de winkelschappen belandde, is Kirby: Triple Deluxe meer dan de moeite waard. Na Kirby: Triple Deluxe, Kirby: Planet Robobot en Kirby Star Allies allemaal vlak achter elkaar zijn verschenen, begint de Kirby-serie echter wel een beetje hetzelfde te voelen. Ik ben dan ook blij dat Kirby en de Vergeten Wereld een hele andere weg inslaat. Toch is er altijd een plekje voor dit soort Kirby-avonturen in mijn hart. Kirby: Triple Deluxe is en blijft een genot om te spelen.

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?