Review: Metro 2033 Pc

Geplaatst: 27 maart 2010 14:00

Ondergronds leven lijkt me wel wat. Geen last van alle herrie boven. Een beetje chillen met jezelf. In de tussentijd een spelletje spelen met vrienden. Ja dat leek me wel het leven. Ik aarzelde ook geen moment toen ik te horen kreeg dat Metro 2033 op de redactie terecht was gekomen. Deze ondergronds leven simulator zou me laten zien hoe lekker het was leven onder de waterspiegel na een nucleaire holocaust. Ik had het mis.

Somewhere, under the surface

Zoals de titel doet vermoeden is het 2033. Een aantal jaar terug is alles boven de grond verwoest door een grote atoombom. De mensen uit Moskou vluchtten naar het gigantische metronetwerk. Artyom was nog maar een klein kind toen dit allemaal gebeurde, maar is een adolescent wanneer er een grote hel uitbreekt op zijn station. Hij krijgt de opdracht van zijn vriend Hunter om hem te zoeken als hij niet terugkomt voor hulp. Dat doet hij en zo begint een geweldig avontuur door het metronetwerk van Moskou, waar Artyom vele demonen, nazi's en communisten zal tegenkomen.
Er is 'n scene in Metro 2033 die me voor altijd bij zal blijven als een van de beste manieren om je hoofdpersonage beter te leren kennen. Hunter keert voor het eerst terug naar zijn thuisstation en zegt tegen Artyom dat hij een ansichtkaart van het Vrijheidsbeeld heeft, om op zijn muur te plakken. Eerder in de game zien we namelijk hoe Artyom's kamer vol hangt met kaarten van monumenten in grote steden. Op dat punt was ik al gelijk verkocht aan de hele game en de sfeer die hij met zich meedraagt. De game voelt ook heel filmisch aan. Ik durf zelfs te zeggen net zo filmisch als Modern Warfare 2. Er zijn zoveel hectische gebeurtenissen die je te wachten staan. Als je de 'n hebt meegemaakt kan je al niet wachten op de ander.

You versus the World

Metro 2033 speelt zich af boven en onder de grond. Vooral boven de grond zorgt vaak voor lastige situaties, aangezien je niet normaal kan ademen daar. Je moet een gasmasker opzetten en het claustrofobische gevoel dat dit geeft helpt extra mee aan de sfeer. De vijanden in de game variëren van monsters tot medebewoners van de metro. De monsters zijn nou niet bijzonder origineel vormgegeven, maar de manier waarop je er een paar moet verslaan is bijzonder te noemen. Zo zijn er monsters die je recht in de ogen moet kijken waarna ze van je weg lopen. Sommige monsters rennen furieus op je af. Dan zou je denken dat ze voor je stoppen voor een aanval. Dit is niet het geval. Ze gaan als het ware in jou zitten, uit jouw line of sight, waardoor het neerschieten bijzonder irritant wordt.
Naast de monsters heb je ook de gewone metrogangers. Soms zijn deze opgedeeld in fracties; de communisten en de nazi's. Beide willen ze je dood hebben, en dit zorgt wel voor interessante slagvelden tussen beide fracties. Zo zit jij als Artyom een keertje middenin een gevecht tussen de twee. Bij deze situatie merkte ik ook goed dat de AI bijzonder sterk is. Als je lichten uitschiet zullen vijanden automatisch naar verlichte plaatsen gaan. Ook zoeken ze goed dekking en spelen ze het slim met granaten. De AI van je teammaten is dan weer wat matig. Zij zoeken niet goed cover en als jij stealth bezig bent kunnen zij dat goed voor je verpesten.
Stealth is overigens een manier van spelen die ik je ten zeerste aanraadt. De wapens zijn van slechte kwaliteit en de kogels hebben een lage kwantiteit. Ik vind deze game ook geslaagder in het survival horror genre dan bijvoorbeeld de laatste Resident Evil. Ammo is zo schaars dat je soms moet improviseren om weg te komen en de gangen zijn angstig smal. Beter kan het niet worden.
Metro 2033 bevat geen online modus. Een gedurfde zet van ontwikkelaar 4A Games, maar een geslaagde zet. Hiermee bewijst de ontwikkelaar dat je niet per se een online modus hoeft te hebben voor een goede game.

S.T.A.L.K.E.R, maar dan mooier

Vooral Joost gaat dit interessant vinden. Metro 2033 heeft namelijk DirectX 11 ondersteuning en kan daarnaast ook in 3D gespeeld worden. Ik heb de game even op very high getest. Het zag er fantastisch uit, maar zodra er vijanden in beeld kwamen trok mijn pc het niet, dus zette ik hem op high, waarmee het er ook geweldig uitzag. Het nadeel is alleen dat je zelf niet mag bepalen wat je verandert in de graphics. Daardoor kan je niet jouw optimale setting aanzetten.

Het eindoordeel van Wouter van der Putten

4A Games weet met Metro 2033 een dijk van een game neer te zetten die, in tegenstelling tot S.T.A.L.K.E.R dat onder de vlag van GDC Games werd ontwikkeld, wel op tijd op de markt wordt gebracht. De game is een van de sfeervolste die ik ooit heb gespeeld, met een zeer krachtige verhaallijn. Door het gemis van ammo en het gebruik van gasmaskers is Metro 2033 ook claustrofobisch moeilijk op sommige momenten, maar nooit op een frustrerende manier. Iedere shooterfan die denkt dat er na Half-Life 2 geen first person shooter is verschenen met een sterk verhaal, moet Metro 2033 gaan halen. H' 4A Games, begin eens even snel aan Metro 2034!

    Perfect
  • Sterk verhaal
  • Goede karakterontwikkeling
  • Uitstekende sfeer
  • Lekker moeilijk
  • Geweldige graphics
  • Monsters niet zo bijster origineel
  • Monsters gaan 'in je zitten'
  • Graphics niet te customizen naar jouw wens
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Metro 2033

Series

Metro

Uitgever

THQ Nordic

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360

Releasedatum

19 maart 2010

Ontwikkelaar

4A Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord