Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

Puzzle Bobble Everybubble!

 • Ontwikkelaar ININ Games
 • Eerste releasedatum 23 mei 2023
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: Puzzle Bobble Everybubble! - Game voor Everybubble! - Nintendo Switch

Lang voordat mobile games zoals Candy Crush de gem popping games naar een nieuw niveau wisten te brengen was daar Puzzle Bobble, of zoals de game in sommige landen bekend staat; Bust-a-Move. Deze klassieke franchise kent zijn oorsprong als spin-off van de arcadehit, Bubble Bobble, waar menig kind en tiener zijn zuurverdiende guldens aan heeft mogen ontdoen. In de loop der tijd is de serie echter verschenen op een breed scala aan platforms verschenen en dit keer is het de beurt aan de Nintendo Switch met Puzzle Bobble Everybubble!. Weet de serie zich nog altijd staande te houden in de 21e eeuw? Je leest het in de Puzzle Bobble Everybubble! review!

Puzzle Bobble Everybubble Review1

Van kinderlijk eenvoudig tot frustrerend lastig

Voor wie het concept nog niet kent, Puzzle Bobble is de allereerste bubbelshooter en een directe spin-off van Bubble Bobble, je weet wel die game met die dino’s en die belletjes, meer daarover vind je in onze Bubble Bobble 4 Friends review. Afijn, terug naar Puzzle Bobble Everybubble!. De meest schattige dino’s aller tijden schieten met een machientje gekleurde balletjes naar boven toe. Het probleem is echter dat het plafond steeds verder naar beneden zakt waardoor de druk flink wordt opgevoerd. De kleurige balletjes zijn enkel te verwijderen wanneer jouw afgeschoten balletje een link weet te maken van minimaal drie balletjes van dezelfde kleur. Eenvoudig zat, maar naarmate je verder komt, komen er meer en meer soorten balletjes bij. Denk hierbij aan spookjes die je absoluut niet mag raken, verfballetjes die een kleurexplosie ontketenen, bommetjes en nog veel meer gekkigheid. Ook het plafond doet lekker mee aan de hectiek, want deze zakt vrijwel ieder level iets sneller naar beneden. Waar je redelijk rechttoe rechtaan start, slaat de paniek al snel toe en dien je de balletjes via muren op onmogelijke plekken zien te krijgen.

Puzzle Bobble leent zich uitstekend voor handheld devices, het is dan ook niet voor niets dat de franchise al ruim tien jaar geen mainline entry heeft gehad op een console. De game is immers uitermate goed speelbaar op bijvoorbeeld de smartphone en daar hebben dan ook flink wat releases op plaatsgevonden. Afijn, dit keer dus een release op de Nintendo Switch en dat is maar goed ook. Puzzle Bobble Everybubble! is namelijk een ideale game om even on-the-move te spelen. Matches zijn kort en het is een prima partygame die je binnen een minuut aan non-gamers en nieuwkomers kunt uitleggen. Binnen no-time is iedereen aan de controls gewend en poppen ze bubbels links en rechts. Verschil in skill is echter overduidelijk zichtbaar, want dit is typisch zo’n easy to learn, hard to master game. Je kunt namelijk allerlei complexe combo’s aan elkaar rijgen om zo een hogere score te behalen. Overigens maakt het helemaal niets uit als je er even niets van bakt, de game pept je namelijk altijd weer op. Met zijn uitgebreide kleurenpalet en vrolijke deuntjes blijf je continu vrolijk, ondanks alle frustratie die de gameplay met zich mee kan brengen.

Puzzle Bobble Everybubble Review2

Speel met everybobble

Wij hadden het al even aangekaart, maar Puzzle Bobble Everybobble is een prima game om met een klein gezelschap te spelen. De titel verraadt het al een beetje, de complete game is in co-op te spelen. Of je nou in de versus modus of de story modus springt, alles is vier player co-op speelbaar. Levels worden bij meer deelnemende spelers groter en zo kan ook de uitdaging flink toenemen. Goede spelers zorgen voor een lagere moeilijkheidsgraad, maar nieuwkomers kunnen er juist voor zorgen dat jij als ervaren speler meer op je bordje krijgt. Met NPC’s spelen kan ook, maar ook deze spelen lang niet altijd op niveau, wat weer de nodige frustratie kan opwekken. Spelen met vrienden is echter altijd een aanrader en dat aspect speelt dan ook zeker in Puzzle Bobble’s voordeel. Overigens is het niet erg als je even niemand naast je op de bank hebt zitten, je kunt namelijk ook online de co-op spelen. Alhoewel de game behoorlijk lastig kan worden in de latere levels, zijn er gelukkig genoeg hulpmiddelen voor nieuwkomers om te gebruiken. Zo krijg je na een failure bijvoorbeeld de optie om het level in assisted mode te spelen, waardoor je een stippellijn van de te schieten bal op het beeld krijgt. Door deze modus te gebruiken, verlies je echter wel de mogelijkheid om een level met drie sterren te voltooien. Wel een kleine kanttekening, naar onze mening mist er wel de nodige uitdaging in de story modus. Zo hadden we het geweldig gevonden als de klassieke versus matches nog in de story zouden zitten. Objectives bestaan dit keer voornamelijk uit het eenvoudig wegknallen van alle bubbels. Jammer, want de versus modus laat overduidelijk zien dat dit nog altijd een geweldig spelelement is.

Het is zonder twijfel tof dat ook de Story mode compleet co-op te spelen is. De verhaallijn zorgt namelijk voor een flinke lading aan gameplay. Het verhaal zelf is bijzonder matig, maar echt een verwachting hadden we er ook niet van. De Miniroons, wat kleinere versies van Bob en Bub zijn, blazen opeens allerlei bellen die Rainbow Island compleet bedekken. Deze Miniroons kunnen normaliter echter helemaal geen bellen blazen en dat voegt een lading aan mysterie toe. Iedere area kent een nieuw personage die wel ergens over loopt te klagen en dat zorgt ervoor dat jij vijftien levels binnen dat bepaalde gebied kunt spelen. Voltooi je alle vijftien levels met drie sterren, dan speel je de moeilijkere EX-levels vrij. Voltooi je het gebied met welke sterrenscore dan ook, dan verdwijnen de bellen van de kaart en speel je nieuwe personages vrij. Het is niet veel, maar geeft net genoeg houvast om door te willen spelen. Daarnaast speel je Puzzle Bobble Everybubble! ook gewoon voor de fun, het gaat in dit soort arcadegames immers om de gameplay.

Puzzle Bobble Everybubble Review3

Puzzle Bobble, in space?!

Puzzle Bobble Everybubble! is ondanks zijn dino’s, bellen en allerhande gekke fratsen een redelijk down-to-earth game, maar in deze editie maken we ook een tripje buiten de dampkring. Space Invaders bestaat namelijk 45 jaar en dat viert Taito in deze nieuwe editie van Puzzle Bobble. De game kent namelijk een Puzzle Bobble vs. Space Invaders-modus en het is precies wat je ervan verwacht. In deze modus kan je enkel bolletjes recht omhoogschieten. Recht boven je bevinden zich tientallen aliens (gevangen in bolletjes natuurlijk) die langzaam maar zeker naar beneden komen. Klinkt als een kleine draai op een bestaand concept, maar het kan aardig verwarrend zijn omdat je dit keer Bob, Bub, Pab en Peb van links naar rechts beweegt. Dit is een flinke afwijking van de gebruikelijke stationaire positionering. Het is een vermakelijke modus, maar verwacht er niet al te veel van. Zie de Puzzle Bobble vs. Space Invaders als een leuke bonus, want na een paar keer spelen ken je het concept wel. En ja, ook deze modus is volledig in co-op speelbaar!

Puzzle Bobble Everybubble Review4

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Puzzle Bobble Everybubble! is precies wat wij ervan hadden verwacht. De game is bijzonder kleurrijk, kent veel vrolijke, upbea noten en brengt je altijd in een goede stemming. Alhoewel Puzzle Bobble in de basis bijzonder eenvoudig is, kunnen het tempo, de complexiteit van schoten en speciale balletjes voor flink wat stres zorgen. Het is fantastisch dat de complete game in co-op te spelen is, dat maakt het namelijk een prima game om eens met wat vrienden aan te slingeren om een paar minuutjes te doden. Verwacht echter geen bijzonder diepgaand verhaal, Puzzle Bobble is een arcadegame en dat zal het ook altijd blijven. Wel vinden wij het zonde dat de versus battles niet langer in de Story modus verwerkt zitten. Dit haalt namelijk wat diversiteit uit de game en kan het verhaal redelijk monotoon doen aanvoelen. Toch kijken wij met veel plezier terug naar onze speelsessies met de game. Dat gezegd hebbende, kijkend naar het prijskaartje en de waarde die je ervoor terug krijgt, dan oordelen wij dat de game net wat te duur is. Voor vier tientjes staat hij op je Switch en daarmee komt hij in gelijke lijn te staan met afgeprijsde first party Switch-games. Ben je echter fan van klassieke arcade games en draag je dino's een warm hart toe, dan heb je aan Puzzle Bobble Everybubble! een ultieme feel good game!

 • Pluspunten
 • Alles is co-op
 • Lading aan (EX)levels
 • Space Invaders bonus
 • Ultieme feel good game
 • Minpunten
 • Kan eentonig aanvoelen
 • Net iets te duur
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?