Bubble Bobble 4 Friends

 • Ontwikkelaar Taito Corporation
 • Eerste releasedatum 19 november 2019
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Party , Platform
 • Gameliner score

Review: Bubble Bobble 4 Friends - Nintendo Switch

Je kent Bubble Bobble vast wel, de klassieke platformer met de schattige draakjes Bub en Bob. We hebben een lange tijd niets meer van deze serie mogen vernemen en helaas waren de vele vervolgen en spin-offs niet zo goed als het origineel. De originele ontwikkelaar Taito heeft de game nu nieuw leven ingeblazen met Bubble Bobble 4 Friends op de Nintendo Switch. Is het een goede zet geweest van Taito, of spat de droom van een duchtige revamp van de serie als een fragiele zeepbel uiteen?

onbekend

Bub en Bob

Het originele verhaal van Bubble Bobble gaat over de broertjes Bub en Bob die in draakjes zijn veranderd en hun gekidnapte vriendinnetjes moeten zien te redden. In Bubble Bobble 4 Friends is zo'n dergelijk verhaal echter niet aanwezig. Nu kun je natuurlijk niet verwachten dat een game als Bubble Bobble een uitgebreid verhaal heeft, maar iets van een leuke achtergrond was wel leuk geweest. In plaats daarvan krijgen we slechts een kort introfilmpje te zien waarin een we speelgoed Bub en Drunk zien die tot leven worden gewekt en elkaar aanvallen.

Na deze korte intro word je direct in de game gegooid. In totaal zijn er vijftig verschillende levels waar je doorheen kunt spelen, verspreid over vijf verschillende werelden. Dit is slechts de helft van het aantal levels dat je in het origineel had. De werelden hebben elk een eigen thema dat je goed terug kunt zien in het level design. Elk tiende level neem je het op tegen een eindbaas en als je die verslagen hebt, krijg je ook een speciale vaardigheid die je in kunt zetten om de volgende levels wat gemakkelijker te maken. Deze vijftig levels vormen eigenlijk nagenoeg geen enkele uitdaging. Na een uurtje of twee had ik die eerste vijftig levels al uitgespeeld. Wanneer je hier echter klaar mee bent, kun je de levels opnieuw spelen op een hogere moeilijkheidsgraad. De levels worden dan iets aangepast en er komen meer vijanden op het scherm. Dit zorgt wel voor wat meer uitdaging, maar echt moeilijk is de game nooit geworden.

onbekend

Bellen blazen

Bubble Bobble 4 Friends verschilt qua gameplay eigenlijk bijna niet van het origineel. Je moet nog steeds door de verschillende levels heen komen door alle vijanden in een level te verslaan. Dit doe je, net zoals in het origineel, door bellen te blazen en de vijanden in de bellen te vangen. Deze bellen kun je dan vervolgens laten knappen door ze te raken met je hoorns, waardoor de vijanden worden verslagen. In Bubble Bobble 4 Friends heb je wel de mogelijkheid om meerdere bellen achter elkaar te blazen en wanneer je er eentje laat knappen, knappen alle aangrenzende bellen. Zo kun je dus combo's maken door meerdere vijanden tegelijkertijd te verslaan.

Een andere nieuwe feature die aan de game is toegevoegd, is de mogelijkheid om speciale vaardigheden te gebruiken. Na het verslaan van elke eindbaas krijg je namelijk een nieuwe speciale vaardigheid erbij. In totaal zijn er vijf verschillende vaardigheden die allemaal iets anders doen. Zo is er bijvoorbeeld eentje waarmee je speciale bellen kunt blazen die na een paar seconden ontploffen, maar ook eentje die een bliksemschicht over het scherm stuurt wanneer het knapt. Deze vaardigheden kun je upgraden door in elk level de verschillende bellen te laten knappen met de letters van EXTEND erin. Net zoals in het origineel krijg je een extra leven wanneer je alle letters verzamelt, maar je krijgt hiermee nu dus ook een upgrade voor je speciale vaardigheid.

onbekend

Terug naar toen

Buiten de speciale vaardigheden is er eigenlijk niet veel nieuws toegevoegd aan Bubble Bobble 4 Friends. De graphics hebben uiteraard een flinke update gekregen, maar het level design is niet heel speciaal te noemen. De vijanden en de eindbazen zijn ook niet heel uitdagend of gevarieerd en dat is erg jammer. De game is verder wel vermakelijk, maar voornamelijk wanneer je met vrienden speelt. De originele Bubble Bobble-game is ook voornamelijk bedoeld om met z'n tweeën te spelen en de nieuwe Switch-variant van de game verdubbelt de chaos door de twee extra personages Peb en Pab toe te voegen. Wanneer je met vier man speelt, ben je elkaar voornamelijk in de weg aan het lopen in plaats van aan het helpen. Als je het dan echter een keer voor elkaar krijgt om een duchtige combo te maken, dan voelt dat uiteraard als een flinke overwinning.

Wanneer je het zat bent om met je vrienden in de chaos te zwemmen, is er ook nog de mogelijkheid om de oude arcade-versie van Bubble Bobble te spelen. Deze versie is een emulatie van de oorspronkelijke game uit de jaren tachtig en is tevens met twee man te spelen. Hoewel de game op zichzelf vrij kort is, geeft de arcade-modus je toch genoeg reden om elke keer weer terug te komen. Hoe lang de game echt boeiend blijft, is echter nog maar de vraag.

onbekend

Het eindoordeel van Claudia Tjia

Bubble Bobble 4 Friends is voornamelijk leuk om met je vrienden te spelen. Wanneer iedereen zijn best doet om samen te werken en grote combo's te maken, geeft het een erg voldaan gevoel wanneer je weer een level verder bent gekomen. Helaas zijn de verschillende levels qua design niet al te spannend en ligt de uitdaging voornamelijk in het elkaar niet te veel in de weg lopen wanneer je met vier man aan het spelen bent, in plaats van in de levels of de gevechten met eindbazen. Desalniettemin is de game erg vermakelijk en zul je je gasten zeker weten te vermaken als je de game tevoorschijn haalt. Bubble Bobble 4 Friends is dan ook voornamelijk leuk voor mensen die graag met hun vrienden spelen en mensen die de originele game nog kennen.

 • Pluspunten
 • Arcade-modus
 • Co-op met vier spelers
 • Originele muziek
 • Vrolijke graphics
 • Nostalgie
 • Minpunten
 • Niet heel uitdagend
 • Weinig vernieuwing
 • Level design niet bijzonder
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?