Retrospectief: Bubble Bobble

Geplaatst: 7 november 2019 10:00

Op 19 november is het tijd voor de terugkeer van een echte klassieker. Op die dag komt namelijk Bubble Bobble 4 Friends uit op de Nintendo Switch. De iets oudere gamers onder ons zullen deze schattige kleine draakjes wel kennen. Van de bellen blazende draakjes Bub en Bob hebben we al een lange tijd niets meer mogen vernemen, dus over het nieuws van hun terugkeer was ik erg enthousiast. Maar wie zijn Bub en Bob eigenlijk en waarom zijn zij zo speciaal?

Heldhaftige kleine draakjes

Bubble Bobble is een platformgame die in 1986 voor het eerst verscheen in de Japanse arcadehallen. De game volgt het verhaal van de broers Bub en Bob die hun vriendinnetjes moeten redden uit de Cave of Monsters. De schurk, Baron Von Blubba, heeft deze vriendinnetjes gekidnapt en de broers veranderd in draakjes. De Cave of Monsters bestaat uit honderd levels en, zoals de naam al doet vermoeden, zitten ze vol met monsters die je moet verslaan. Je moet alle monsters verslaan om door te kunnen naar het volgende level om uiteindelijk bij de eindbaas uit te komen. Om zo de vriendinnetjes van Bub en Bob te redden en ze weer terug te laten veranderen naar hun menselijke vorm.

Je kunt Bubble Bobble in je eentje spelen, maar ook met twee spelers. Elke speler kan dan één van de twee draakjes besturen. Je kunt van het ene naar het andere platform springen om de vijanden te ontwijken. Daarnaast kun je ook bubbels blazen waar je vijanden mee kunt vangen. Heb je een vijand gevangen in je bubbel, kun je er tegenaan lopen om deze te laten knappen en de vijand te verslaan. Heb je een vijand verslagen, dan verandert deze in eten dat je kunt oppakken voor extra punten. Je kunt ook springen op de bubbels die je hebt geblazen. Zo kun je bijvoorbeeld op hogere plekken komen waar je normaal gesproken niet bij kunt.

It takes two to bubble

Bubble Bobble is dus het leukst als je het samen met een vriend speelt. Zo kun je met elkaar samenwerken om de verschillende vijanden te verslaan en tot het einde van de game te komen. De game heeft zelfs meerdere verschillende eindes die je kunt vrijspelen, afhankelijk van je prestaties in de game. Speel je de game bijvoorbeeld in je eentje uit, dan krijg je de boodschap dat de game nog niet voorbij is en dat je deze nogmaals moet spelen met een vriend erbij. Speel je de game vervolgens nogmaals uit met een tweede speler erbij, dan krijg je een speciaal einde waarin je ziet hoe Bub en Bob hun vriendinnetjes hebben gered en weer terug veranderen in hun menselijke vorm. Vervolgens krijg je ook een speciale code waarmee je de Super-modus vrijspeelt. Wanneer je deze moeilijkere modus dan uit weet te spelen met twee spelers, krijg je het echte einde van de game te zien. Deze game is één van de eerste games waarin er meerdere verschillende eindes mogelijk zijn en je samen met twee spelers door de levels heen kunt spelen.

De originele game is door de jaren heen meerdere malen opnieuw uitgebracht op verschillende platformen. De meest recente heruitgave is een port van Bubble Bobble die op de NES Classic Mini te vinden is. Daarnaast zijn er een aantal opvolgers van de game uitgebracht die zowel op de Japanse arcade-machines als op de NES en GameBoy-systemen uit zijn gekomen. Sommige van deze games zijn onder de naam Bubble Bobble uitgebracht, maar ook onder de naam Rainbow Islands. De meeste van deze games zijn in Europa helaas niet uitgebracht. Ontwikkelaar Taito heeft in 1994 wel een spin-off van de game uitgebracht, genaamd Puzzle Bobble. Deze puzzelgame laat je verschillende gekleurde bubbels op een bord schieten om zo combinaties van drie of meer bubbels van dezelfde kleur te maken. Deze groepen bubbels knappen dan en zo kun je vervolgens het bord leeg spelen. Deze game is tevens de inspiratie geweest voor hedendaagse puzzelgames als Bubble Witch Saga en Bubble Shooter.

Bub and Bob are back!

Ontwikkelaar Taito had met Bubble Bobble dus zeker een voor die tijd unieke game in handen. De gameplay is eenvoudig genoeg om gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar de honderd levels kunnen toch ook vrij uitdagend zijn. Het feit dat je verschillende eindes vrij kunt spelen, was voor die tijd vrij uniek en de mogelijkheid om samen met een vriend te spelen, maakt de game alleen maar extra leuk. Helaas werden de verschillende vervolgen op Bubble Bobble minder goed ontvangen en de laatste jaren hebben we niets meer van deze serie mogen horen. Daarom kijk ik erg uit naar de release van Bubble Bobble 4 Friends op de Nintendo Switch. Deze nieuwe game is namelijk ook ontwikkeld door Taito en ik ben dan ook erg benieuwd naar hoe deze serie nieuw leven in gaan blazen.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord