Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

Rayman Legends

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 29 augustus 2013
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3 , Nintendo Wii U , PlayStation Vita , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
 • Genre Platform
 • Gameliner score

Review: Rayman Legends - Nintendo Wii U

Rayman Legends is een game waar ik al heel lang naar uitkeek. In januari van dit jaar kocht ik mijn Nintendo Wii U voor deze game, aangezien deze in februari zou verschijnen. Helaas werd de game op het laatste moment uitgesteld. Een half jaar later is de game dan eindelijk verkrijgbaar! Was het het wachten waard?

onbekend

Magische schilderijen

In Rayman Legends komen Rayman, Globox en de Teensies een tent in het bos tegen. In deze tent zijn verschillende schilderijen te vinden. Deze schilderijen tonen de verschillende werelden van de game. Wanneer ze te dicht bij het schilderij komen, worden ze erin gezogen en begint het avontuur. Op deze manier werkt ook het levelsysteem. Je loopt naar het schilderij (lees: level) toe wat je wilt spelen, en je springt erin.

Stealth, doolhoven en muziek

Qua gameplay verschilt Rayman Legends niet heel veel van Rayman Origins. Dat is niet erg, want Rayman Origins was gewoon al een onwijs goede game. Je zult wederom kunnen zweven, duiken en tegen muren rennen. In de levels is wel vernieuwing te vinden. Zo zijn er levels die heel erg om stealth draaien en je niet in het zicht van de bewakingsapparatuur mag komen. Of wat te denken van het level dat gewoon een doolhof is van kamers. De camera gaat pas naar de volgende kamer als je op de rand van het scherm bent. Het doet dus een beetje denken aan de allereerste The Legend of Zelda op de NES. Maar mijn favoriete soort levels zijn toch wel de muzieklevels. In deze levels spring en sla je op het ritme van de muziek om het level te voltooien. Hierbij passeren liedjes als Black Betty en Eye of the Tiger de revue, geheel in Rayman-stijl.

onbekend

n00b friendly

De grootste vernieuwing in Rayman Legends is te vinden in de GamePad. Met het touchscreen kan je namelijk het karakter Murfy bedienen. In de co-op is het erg leuk om met hem te spelen. Waar de speler met de GamePad in New Super Mario Bros. U alleen maar wat blokken kan plaatsen, kan Murfy veel meer dingen doen. Zo kan hij spelers die veranderd zijn in een bubbel weer tot leven wekken, mits er nog minstens 'n andere speler in leven is. Ook kan hij vijanden kietelen, Lums van kleur laten veranderen waardoor ze meer waard zijn, touwen doorsnijden en nog veel meer. Aangezien Murfy niet dood kan gaan, is hij ook uitstekend geschikt voor mensen die niet zo heel veel gamen. Daarnaast is alleen het touchscreen nodig, dus zijn de controls gemakkelijk uit te leggen.

In sommige levels heb je Murfy echt nodig om verder te komen. Er is bijvoorbeeld een level waarbij vuurballen uit de lucht vallen, wat de andere spelers belemmert. Murfy kan dan een schild oppakken om de vuurballen tegen te houden, zodat de andere spelers verder kunnen. Hier is veel communicatie met elkaar nodig, wat het extra leuk maakt. Dit soort levels vormen wel een probleem als je in je eentje speelt. Je bent dan verplicht om met Murfy te spelen en een AI-karakter door het level te begeleiden. Aangezien de communicatie met je partner ontbreekt, maakt het deze levels helemaal niet leuk om te spelen. Ik ben namelijk iemand die elk plekje van het level wil verkennen op verborgen munten en Teensies. Maar je kunt geen opdrachten aan je partner geven, dus die doet gewoon waar hij zin in heeft. Hij zal heus wel wat verborgen plekken gaan ontdekken, maar vaak moet je dan op tijd reageren. Als je te laat een opmerkelijke plek ziet, zal je partner er voorbijrennen. Je kunt hem dan niet meer laten keren. Dat betekent dat je het laatste checkpoint opnieuw moet laden of soms zelfs het hele level om toch nog te kijken wat daar zat. Ik begon na een tijdje een hekel te krijgen aan deze levels. Eigenlijk moet je deze game dus minimaal met twee man spelen.

onbekend

Krassen maar!

Door het spelen van de game zal je krasloten winnen. Met deze krasloten heb je 100% kans om wat te winnen. Zulke krasloten zou ik wel in real life willen zien! Er zijn een aantal dingen die je met deze krasloten kunt winnen. Zo kan je extra Lums verdienen om nieuwe karakters vrij te spelen, extra Teensies en een boel Creatures. Deze Creatures zullen je elke dag nieuwe Lums geven. Hoe meer Creatures je hebt, hoe meer Lums je op een dag kunt ophalen.

Als laatste kan je nieuwe levels voor de Back to Origins-campagne vrijspelen. Deze levels waren eerder al speelbaar in Rayman Origins, maar nu dus ook in Rayman Legends. Wel hebben de levels een grafische upgrade gehad, zodat ze dezelfde stijl hebben als de andere levels. Ook zijn meerdere verborgen Teensies toegevoegd. Op deze manier zijn de levels ook leuk voor mensen die Rayman Origins al hebben uitgespeeld. In totaal zijn er maar liefst veertig levels te spelen in de Back to Origins-campagne.

onbekend

Het eindoordeel van Justin Meijer

Ik durf nu al te zeggen dat Rayman Legends de beste platformgame van dit jaar gaat worden! Grafisch ziet de game er weer gelikt uit en ook de muziek is uitstekend. Dankzij de verschillende soorten levels blijft de game gevarieerd en gaat het niet snel vervelen. Door de aanwezigheid van de Back to Origins-levels is er enorm veel te doen in de game, zeker als je alle collectables wilt verzamelen. En dan heb ik het nog niet eens over de Daily en Weekly Challenges gehad. Zo kan je de game elke dag weer opstarten om een hoge positie op de online leaderboards proberen te bemachtigen. Eigenlijk is mijn enige minpunt dat ik het in mijn eentje niet leuk vond om met Murfy en een AI-karakter te spelen. Deze game moet je eigenlijk alleen maar met meerderen gaan spelen. Als je dat doet, dan kan je de score van de game zo verhogen naar de volle vijf sterren! Rayman Legends heeft lang op zich laten wachten, maar het was het wachten meer dan waard.

 • Pluspunten
 • Goede graphics en muziek
 • Verschillende soorten levels
 • Veel te doen
 • Enorm tof met vrienden
 • Murfy geschikt voor nieuwkomers
 • Minpunten
 • Murfy-levels niet leuk in je eentje
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?