Spacelines from the Far Out

 • Ontwikkelaar Coffeenauts
 • Eerste releasedatum 7 juni 2022
 • Platformen Pc , Xbox One
 • Genre Simulatie , Indie , Roguelike
 • Gameliner score

Review: Spacelines from the Far Out - Moeilijker dan het lijkt - Pc

Spacelines from the Far Out is ontwikkeld door Cofeenauts en wordt uitgegeven door Skystone Games. Door de trailer was het direct duidelijk dat de game een aparte artstijl heeft en dat er veel humor in de gameplay zit verweven. Het lijkt daarbij ook een beetje op Overcooked, de welbekende co-op game. Al heb je in dit geval meer te maken met ontevreden passagiers en botsingen met asteroïden. Omdat de game op dag één al verscheen op de Xbox Game Pass, heb ik het direct even opgestart om het uit te proberen. Spacelines from the Far Out mag er dan apart en grappig uitzien, maar het is een stuk moeilijker dan het lijkt.

Spacelines from the Far Out

Dans de problemen weg

De gameplay van Spacelines from the Far Out is niet ingewikkeld. Het is de bedoeling dat je met een ruimteschip passagiers van plek a naar b brengt. De locaties liggen steeds verder uit elkaar en de moeilijkheidsgraad gaat telkens omhoog. Het is dus oppassen geblazen voor kometen en asteroïden. Het einddoel is om de planeet Gambulon V te bereiken. De passagiers die je vervoert hebben allemaal wensen. Zo willen ze voedsel, entertainment en hun behoefte kunnen doen. Wanneer het ruimteschip geen toilet heeft, betekent dit dat je tijdens je route moet stoppen bij een sanitair-station. Het entertainment wordt in het begin door de piloot verzorgt. Hierdoor sta je dansend in het ruimteschip in de hoop dat ze snel tevreden zijn en je ondertussen niet tegen een asteroïde botst. Op het moment dat je niet voldoet aan de eisen van de passagiers krijg je niet alleen negatieve reviews, maar word je ook gehinderd door het kattenkwaad dat ze uithalen wanneer ze zich vervelen. De generator stopt er dan opeens mee of ze vernielen de zwaartekracht machine. Wanneer dat laatste gebeurt, zweeft iedereen door het ruimteschip. Het gevolg hiervan is dat de passagiers misselijk worden en op de vloer kotsen. Door de geur worden anderen weer misselijk en herhaalt het verhaal zich. Je kunt dan ook een tussenstop maken om alles schoon te maken of met een dweil zelf de vloer poetsen. Niet alle ruimteschepen komen direct met een dweil, waardoor je bij bepaalde eindstations nieuwe upgrades en zelfs ruimteschepen kunt kopen.

Je vliegt niet blind door de ruimte, want met de scanner kun je eenvoudig de omgeving scannen. Met deze informatie kun je de asteroïden ontwijken en de verschillende tussenstops zien. Het is namelijk mogelijk om reizigers op te halen, maar je moet er ook voor zorgen dat je op tijd bij het eindstation bent. Dit zorgt ervoor dat de game best lastig en chaotisch is wanneer je in je eentje speelt. Het is wel direct een goede reden om de game met drie vrienden te spelen. Spacelines from the Far Out ondersteunt lokale en online co-op, zodat je lekker tegen elkaar kunt schreeuwen. Al gaat het nooit zo chaotisch geworden als in Overcooked.

Spacelines from the Far Out1

Multitasken en beslissingen maken

Naast het navigeren en het helpen van de passagiers ben je vooral bezig met de apparaten die in het ruimteschip staan. De generator zorgt voor stroom, maar heeft niet genoeg capaciteit om alle apparaten tegelijkertijd van stroom te voorzien. Hierdoor moet je telkens naar de generator om apparaten uit te zetten. Willen passagiers naar het toilet dan moet je bijvoorbeeld eerst de stroom van het kooktoestel halen. Grotere ruimteschepen zijn daardoor niet altijd beter, want dan moet je vaker naar de generator om de stroom te herleiden. Het kan in de praktijk zomaar gebeuren dat je per ongeluk iemand in het toilet opsluit. Aan de andere kant is het juist handig om alles in je schip te hebben, zodat je minder vaak hoeft te stoppen. Naast sabotage kunnen apparaten ook uit zichzelf kapotgaan. Dit is snel op te lossen dankzij de moersleutel die altijd in het schip ligt. De buitenkant van het ruimteschip is niet zo eenvoudig te repareren. Je kunt dit alleen doen bij de Service Stations of bij bepaalde eindstations. Het beschadigen van de buitenkant is te voorkomen door niet tegen de asteroïden te botsen. Er is niet direct paniek nodig als het een keer gebeurt, maar bij de tweede keer ontploft het gehele schip. Dan is het ook gewoon game over. Op dit moment word je teruggezonden naar je basis en krijg je wat geld om een nieuw ruimteschip te kopen. Als je een verzekering hebt afgesloten, krijg je het schip en alle upgrades gewoon weer terug, maar ben je alsnog al het verdiende geld kwijt. Hierdoor moet je tijdens het reizen verschillende beslissingen nemen. Je kunt meerdere kanten op, maar niet alle eindstations hebben een bank. Bij de bank kun je namelijk je geld opbergen, zodat je niet alles kwijtraakt wanneer het misgaat. Maar hierdoor is het moeilijker om tussendoor upgrades te kopen voor de apparaten. Je moet trouwens ook niet zonder benzine komen te zitten, want die fout loopt net zo slecht af.

Door het game over-systeem heeft Spacelines from the Far Out dus rogue-like elementen. De beslissingen die je neemt bepalen hoe dramatisch de gevolgen zijn. Ik kan je wel vertellen dat het nogal frustrerend is, om net voor het einde tegen een asteroïde te knallen. De juiste beslissingen worden daarentegen wel beloond en je verzamelt onderweg verschillende dingen. Bij de meeste stations kun je een pakje ophalen, waarin een verrassing zit. Het kan zijn dat je nieuwe piloten en ruimteschepen vrijspeelt of nieuwe cosmetische opties voor het logo van het bedrijf krijgt. Wanneer je dus met vrienden speelt, kan iedereen ook zijn eigen piloot uitkiezen. Hierdoor voelt een nieuwe ronde ook helemaal niet erg, want de gameplay blijft grappig. Dit maakt Spacelines from the Far Out leuk om te spelen. Als de passagiers tenminste niet in de weg lopen, terwijl je druk bezig bent.

Het eindoordeel van Anita van Beugen

Spacelines from the Far Out is geschikt voor alle leeftijden. De game is namelijk eenvoudig op te starten en te begrijpen. In je eentje kan het nogal chaotisch en lastig worden, maar met meerdere spelers is de game goed te doen. Door de bizarre gameplay en artstijl blijft de game leuk om te spelen en dat is wel nodig. Wanneer je ruimteschip ontploft, is het namelijk game over en moet je opnieuw beginnen. Het maken van de juiste beslissingen bepalen dan ook hoe dramatisch dit is. Het is jammer dat er een beperkt aanbod aan upgrades aanwezig is, maar de verschillende ruimteschepen geven wel genoeg opties.

 • Pluspunten
 • Rogue-like systeem
 • Moeilijker dan het lijkt
 • Bizarre artstijl en gameplay
 • Leuke co-op game
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Makkelijk in te komen
 • Vol humor
 • Minpunten
 • Beperkt aanbod upgrades
 • Af en toe frustrerend
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?