Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

The Last Worker

 • Ontwikkelaar Oiffy
 • Eerste releasedatum 30 maart 2023
 • Platformen Pc , Nintendo Switch , VR , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Avonturen , Puzzel
 • Gameliner score

Review: The Last Worker - Vandaag besteld, morgen bevrijd - Pc

Vandaag besteld, morgen in huis. En wanneer je een Priority-member bent, zorgt Josef Jüngle er hoogstpersoonlijk voor dat de dichtstbijzijnde Pod-god de benen onder z'n reet vandaan hovert om je nutteloze bestelling in een recordtijd te picken. Mocht je bezorgde pakketje - ondanks zorgvuldige controle - beschadigd of over de datum zijn, of niet aan de genoemde specificaties voldoen, geen zorgen. Jüngle zorgt voor een gepaste oplossing: ontslag op zwevende voet. Welkom bij Jüngle, waar die ene laatste medewerker echt familie is.

The Last Worker1

Kurt, het Amazonnetje in huis

Of eerder, welkom bij The Last Worker, een first-person puzzler/orderpicking-sim waarbij jij - Kurt - de laatste menselijke magazijnmedewerker van Jüngle bent. Jüngle was ooit een bedrijf waar een enorme "wij zijn een grote familie" vibe hing, maar de tijden zijn veranderd. Zolang medewerkers feilloos te werk gingen was alles hosanna, maar het minste geringste foutje resulteerde in ontslag. Inmiddels is Kurt nog de enige overgebleven orderpicker van vlees en bloed in een magazijn vol staal en microchips.

In de basis draait The Last Worker om het picken van orders in het enorme magazijn van Jüngle, een ver van subtiele kinpoog naar Amazon. Elke ochtend word je gegroet door de CEO, een soort Jeff Bezos met een regenboog-coupe. Je salueert hem door met je rechterhand een J-vorm te maken en je gaat met frisse tegenzin aan de slag. All in a day's work. Hoe klote je werkplek ook is, je doet gewoon wat je gevraagd wordt zonder al te veel te morren. Maar dat alles verandert zodra activisten van S.P.E.A.R. je trachten te recruteren. Pas wanneer een familiair klinkende HummingBird je meeneemt achter de schermen van het oh zo geweldige Jüngle, valt het kwartje. Jüngle is hartstikke evil en moet een halt worden toegeroepen. Dus hup, Kurt, ouwe sjaggerijn. Doe er iets mee, nu je nog (soort van) in je Prime bent.

Welcome to the Jüngle

Voordat je ook maar enige vorm van rebellie kunt voeren binnen de krochten van Jüngle, moet je wel gewoon je werk doen. Oftewel, je staat op, groet de baas en gaat producten met vernuftig gevonden referenties picken. Je GPS zegt je waar het opgeslagen ligt, je zweeft er met je vliegende scootmobiel heen, controleert of de doos volgens specificatie en onbeschadigd is, en dumpt deze bij dispatch. Mocht er iets mis zijn met het pakket, dan is het aan jou om er een correct label op te plakken en deze in te leveren bij recycling. Doe je dit goed, dan is Josef Jüngle blij. Verkloot je het, dan gaat je rating sneller omlaag dan je fysieke conditie. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door een kekke Jüngle Gun, een soort gravity gun.

Nu hoor ik je al denken, "Wordt dat niet verdomd saai?" Hey, als Kurt het al vijfentwintig jaar trekt, dan kun jij het ook! Bijgestaan door een grofgebekte Co-bot genaamd Skew - van stem voorzien door Jason Isaacs - is het elke dag toch weer (soort van) leuk. De pret begint daarentegen pas echt wanneer rebellengroep S.P.E.A.R. je de scheurtjes in het fundament van het smetteloos ogende Jüngle toont. Je Jüngle Gun wordt, naar mate de tijd vordert, 'gemetamorfoosd' tot een tracking dart-schietend EMP wapen, welke ook fungeert als hacking tool. Vanaf dat moment transformeert The Last Worker ook van een simpele orderpick-sim naar een puzzelgame waar een vleugje Portal aan hangt.

Perfect in 'Bol'-lans

Zodra je er een persoonlijke agenda op na begint te houden verlangt The Last Worker namelijk dingen van je. Dat je dieper in de duistere zaakjes van je werkgever duikt is allemaal leuk en aardig, maar dat wordt verdraait lastig wanneer je buitengesmeten wordt. In sommige gevallen betekent dit dat je - naast je speurwerk - ook gewoon je werkzaamheden uitvoert. Doe je veel te lang over een pickopdracht omdat je stiekem aan het rondneuzen bent, dan gaat dat ten koste van je employee score en riskeer je een enkeltje naar de hoofduitgang. Ben je te opzichtig en trek je de aandacht van een bonkige security bot, dan mag je blij zijn wanneer je die hoofduitgang überhaupt te zien krijgt. En maar denken dat orderpicken an sich al stressen is.

Gelukkig wisselt The Last Worker dit alles ook af met wat momenten van rust. Meestal wordt je hierin bijgestaan door je robo-buddy Skew - die vast weer iets sarcastic te melden heeft - of door de HummingBird-compagnon die stukje bij beetje prijsgeeft waarom juist jij zo waardevol bent in dit alles. Ben je klaar met je break maar heb je eigenlijk ook geen zin om weer zinloos pakketjes te hosselen, dan faciliteert The Last Worker ook andere vormen van vertier. Het zou zonde zijn wanneer ik hierover te veel prijsgeef, maar het bedienen van een gigantische vuilnisverwerker op poten en het manoeuvreren van Skew in een arcade racing setting zorgt voor een prettige balans in gameplay-elementen.

The Last Worker hack

Negentig procent tevredenheidsgarantie

Als je deze gebruikersreview zo leest, zou je bijna denken dat The Last Worker een dikke vijf sterren op Jüngle's bestelplatform krijgt. Helaas is dat niet het geval. Hoewel dit een game is waar de kwaliteit vanaf spat, bevat de game ook wat ergernissen. Zo creëert The Last Worker vooral tijdens challenges wat onbegrip. Wederom wil ik niet te veel spoilen, maar één specifieke challenge zorgde voor een hele hoop "WTF, doe ik dan fout?!" gescheld in Huize Meurs. Telkens een opdracht 'failen' en niet weten waarom werkt ronduit frustrerend, vooral wanneer je pas naar enkele mislukte pogingen te zien krijgt dat dit scripted is.

Het hacken met de Jüngle Gun verliep ook niet altijd even vlekkeloos. Hoewel er weinig geks op je scherm gebeurt - gezien het eigenlijk niets meer inhoudt dan een grid van negen kubussen binnen de tijd matchen met het voorbeeld - zorgt het wisselen van kubus soms voor wat gestuntel. Trekkerje in, kubusje draaien tot het juiste symbool gevonden is, trekkertje los, richten op nieuw kubusje, herhalen tot je klaar bent. Het had wat mij betreft allemaal wat intuïtiever gemogen, vooral omdat een kubusje nog wel eens last-minute wil draaien wanneer je van kubus wisselt. En ja, dit klinkt allemaal veel ingewikkelder dan het uiteindelijk is, maar je snapt wat ik bedoel wanneer je ermee te maken krijgt. Daarnaast zijn het geen issues die The Last Worker tergend klote maken. Geloof me, een reden voor een 'niet goed, geld terug' retourzending is ver te zoeken.

Het eindoordeel van Patrick Meurs

The Last Worker is een ware verrassing. Een duveltje uit een met spoed bezorgd doosje. Hoewel de opzet rete-slaapverwekkend lijkt, voegt ontwikkelaar Oiffy stukje bij beetje elementen toe die de spanningsboog gespannen genoeg houdt. Dankzij het sublieme stemacteerwerk van de aanwezige sterrencast - waarbij het stemgeluid van Jason Isaacs en zijn overvloed aan 'fuck bombs' de kroon spant - voelt de dialoog nooit ongemakkelijk en gekunsteld. The Last Worker mag met zijn vier uur aan gameplay wellicht wat kort aanvoelen, maar het zijn wel vier uren aan ijzersterke gameplay. Daar kunnen zelfs enkele dubieuze resets tijdens timed challenges niet veel afbreuk aan doen.

 • Pluspunten
 • Interessante art style
 • Jason Isaacs als Skew is goud
 • Simpel ogende gameplay kan toch uitdagend zijn
 • Houdt de spanningsboog gespannen genoeg
 • Humoristische referenties ten overvloede
 • Minpunten
 • Onnodige "Wat doe ik dan fout?" momenten
 • Hacken had wat intuïtiever gemogen
 • Helaas maar een halve werkdag aan gameplay
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?