Review: We Were Here Expeditions: The FriendShip - Zeg maar vaarwel tegen je vriendschap Pc

Geplaatst: 17 september 2023 08:00
-

Vandaag de dag doen ontwikkelaars er alles aan om een game maar zo vol en groots mogelijk te maken. Zelden zie je een game waar je gewoon even voor kunt zitten. Het Nederlandse Total Mayhem Games - bekend van de We Were Here games - zoekt hierin het andere uiterste op. Met hun nieuwe game We Were Here Expeditions: The FriendShip presenteren zij een bite-sized game die je in slechts enkele uren kunt uitspelen. Zoals de titel doet vermoeden gaat het om een game die aansluit bij de games die wij al kennen van de Rotterdamse studio. Ik stelde mijn vriendschap met Rudy op de proef om te zien of We Were Here Expeditions: The FriendShip in die korte speelduur vriendschappen kan verwoesten.

We Were Here Expeditions The FriendShip review1

Je moet samenwerken

Als je niet bekend bent met de We Were Here franchise, dan wil ik je direct aanbevelen deze games wel te gaan spelen. Mocht je niet tientallen euro's willen neerleggen voor een game waarvan jij op voorhand nog niet zeker weet of je het wel tof gaat vinden, dan biedt Total Mayhem Games de oplossing: We Were Here Expeditions: The FriendShip. Voor slechts enkele euro's speel je een relatief korte game waarbij samenwerken en het oplossen van puzzels centraal staan. Helemaal mooi is dat je de game tot 13 oktober zelfs gratis kunt uitproberen. Schakel dus een goede vriend of vriendin in en probeer samen deze coöperatieve puzzelgame uit. Het kost je immers niks, hoogstens iets van je tijd. Maar ook dat valt met deze game dus wel mee.

De bekende winterjassen, dikke sjaals en skibrillen vormen ook in dit korte equivalent van de We Were Here-games de hoofdrol. Het tweetal dobbert rustig en nietsvermoedend op open zee als zij plotseling vanuit het niets een noodoproep binnen krijgen. Deze oproep leidt hen naar een onbewoond eiland waarop een verlaten pretpark gehuisvest zit. De twee avonturiers gaan aan land en komen er dan al snel achter dat het iets minder verlaten is dan het lijkt. Met je houten bootje vaar je samen met je vriend of vriendin een beekje af en stop je telkens bij een steiger waar je een puzzel moet zien op te lossen. Met het oplossen van de puzzel wordt je bootje geüpgraded. In hoeverre en met welke materialen dit gebeurt hangt af van hoe goed jij en je metgezel de puzzels oplossen.

Stel je vriendschap op de proef

Als we kijken naar het audiovisuele aspect van We Were Here Expeditions: The FriendShip valt er niet veel op aan te merken, maar spreken we hier ook niet van de mooiste grafische plaatjes of de best audio die je ooit in een game aan zult treffen. Dat is op zich niet erg, want dat is ook niet iets waar de game het van moet hebben. Eigenlijk draait alles om het oplossen van puzzels. De kracht van de game zit hem vooral in de manier waarop deze puzzels in elkaar steken. De We Were Here-games zitten stuk voor stuk volgestouwd met inventieve en goed doordachte puzzels die allen uitdagend zijn, maar allesbehalve oneerlijk of onrechtvaardig aanvoelen. Kenmerkend hierbij is dat je vrijwel altijd gescheiden wordt van je co-op partner. In We Were Here Expeditions: The FriendShip is dit dus zeker niet anders, maar er is wel iets nieuws toegevoegd. Je kunt puzzels namelijk in verschillende gradaties halen. Goede communicatie met je vriend is hierbij essentieel.

De game laat jou en je partner alles op eigen houtje uitzoeken. Je wordt geen moment bij de hand genomen of krijgt uitleg van wat nou precies de bedoeling is. Een deel van het puzzelen zit hem dus in het uitvogelen wat er nu eigenlijk van je verwacht wordt. Door goed aan elkaar goed aan te geven wat jij en je partner zien kom je al een heel eind. Zoals altijd is het best mogelijk om een puzzel niet te halen. Dit is dan een kwestie van uithuilen en opnieuw proberen. Echter heeft We Were Here Expeditions: The FriendShip een nieuwe mechanic. Je kunt een puzzel in verschillende gradaties halen. Namelijk brons, zilver en goud. Hierbij is goud natuurlijk het beste. Behaal je bij een puzzel goud, dan komt je bootje er ook steeds beter uit te zien. Als je een puzzel haalt - ongeacht hoe goed je het hebt gedaan - heb je altijd de mogelijkheid om je prijs (een ticket) te verscheuren en de puzzel opnieuw te proberen. Hierdoor word je uitgedaagd de puzzels zo goed mogelijk te halen.

We Were Here Expeditions The FriendShip 1
We Were Here Expeditions The FriendShip 2
We Were Here Expeditions The FriendShip 3
We Were Here Expeditions The FriendShip 4
We Were Here Expeditions The FriendShip 5
We Were Here Expeditions The FriendShip 6

Het eindoordeel van Patrick Lamers

We Were Here Expeditions: The FriendShip is een zeer goed concept van Total Mayhem Games om mensen bekend te laten worden met de franchise. Voor slechts enkele euro's - en nu zelfs voorlopig nog gratis - kun je al aan de slag met de game. Doordat het slechts een korte game is, krijg je in een kort tijdsbestek een goed idee van wat de We Were Here-franchise precies inhoudt. Bovendien is het enorm leuk om even tussendoor te spelen en toch het gevoel te hebben dat je progressie maakt en een game kan uitspelen in een drukke periode. De puzzels zijn inventief en goed bedacht, zoals we dat van Total Mayhem Games kennen. Speel het alleen wel met iemand waarvan de vriendschap kapot mag gaan, want Total Mayhem Games kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de vele gebroken vriendschappen.

    Goed
  • Inventieve puzzels
  • Kort en goedkoop
  • Intensieve samenwerking
  • Leuk beloningssysteem
  • Tot 13 oktober gratis te spelen
  • Loopt grafisch iets achter
Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot We Were Here Expeditions: The FriendShip

Ontwikkelaar:

TMG Studios B.V.

Uitgever:

TMG Studios B.V.

Release:

14 september 2023

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord