Alles wat je moet weten over: Nintendo Switch Online (2023)

Geplaatst:
Aangepast: 18 februari 2024 12:11

Als je een Nintendo Switch in huis hebt, heb je vast weleens eerder van Nintendo Switch Online gehoord. De Japanse consolegigant introduceerde de dienst in 2018 en heeft sindsdien miljoenen lidmaatschappen verkocht. Maar wat is Nintendo Switch Online eigenlijk? Wat kost de dienst, wat zijn de voordelen als je een abonnement neemt en hoe makkelijk kun je jouw abonnement weer opzeggen? Je vindt alle antwoorden in dit artikel.

Nintendo Switch Online wat is het

Wat is Nintendo Switch Online?

Nintendo Switch Online is een betaalde abonnementsdienst voor de Nintendo Switch die spelers in staat stelt om online multiplayer te spelen in verschillende games, zoals Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 3 en Animal Crossing: New Horizons. Daardoor kun je dus samen met je vrienden gamen, zelfs als je niet bij elkaar in dezelfde kamer zit, vergelijkbaar met services als PlayStation Plus en Xbox Live Gold. Naast de online functionaliteiten zijn er verschillende voordelen beschikbaar voor vaste abonnees die jouw ervaring met de Nintendo Switch kunnen verbeteren.

Nintendo Switch Online voordelen

Nintendo Switch Online-abonnees krijgen toegang tot enkele voordelen, waaronder:

  • Online multiplayer in verschillende games, waardoor je met vrienden en anderen wereldwijd kunt spelen. Dit is voor velen de belangrijkste reden om een abonnement aan te schaffen.
  • Toegang tot een groeiende verzameling van klassieke NES-, SNES- en Game Boy-games. Ook deze klassieke games zijn online te spelen via een speciale app.
  • Cloud save-backup om de opslaggegevens van je games te beschermen. Als je ooit je Switch verliest of een nieuw Nintendo Switch-systeem aanschaft, gaan je gegevens dus niet verloren.
  • Exclusieve aanbiedingen, zoals gamevouchers waarmee je goedkoper digitale Nintendo Switch-games kunt aanschaffen en speciale producten voor leden, waaronder games als Tetris 99.
  • Toegang tot de Nintendo Switch Online-smartphone-app, waarmee je de speciale online services van games als Animal Crossing: New Horizons, Super Smash Bros. Ultimate en Splatoon 3 kunt gebruiken. Ook voice chat is beschikbaar via de mobiele applicatie.

Daarnaast ontvangen Nintendo Switch Online-leden soms kleine voordelen, zoals gratis voorwerpen in games, meer opties om je Nintendo Switch-profielicoontje aan te passen en kosteloze proefsessies van games met Games op Proef.

Wat is het Nintendo Switch Online Uitbreidingspakket?

Naast het reguliere abonnement bestaat er ook een uitgebreide versie met meer voordelen, genaamd het ‘Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket’-abonnement. Met dit lidmaatschap krijg je alle voordelen van het standaard Nintendo Switch Online-lidmaatschap, met als extraatje toegang tot een extra grote en alsmaar groeiende bibliotheek aan retrogames afkomstig van de Nintendo 64, Game Boy Advance en SEGA Mega Drive. Daarnaast kun je kosteloos enkele downloadbare uitbreidingen downloaden voor bepaalde Nintendo Switch-games, zoals de Animal Crossing: New Horizons – Happy Home Paradise-expansie en de Mario Kart 8 Deluxe – Circuit-uitbreidingspas.

Wat zijn de kosten van Nintendo Switch Online?

Een standaard, individueel Nintendo Switch Online-abonnement kost je €3,99 per maand, €7,99 per drie maanden of €19,99 per jaar. Hoe langer je abonnement loopt, hoe minder je dus gemiddeld per maand kwijt bent. Het bedrag wordt in één keer afgeschreven. Mochten de bonussen van het Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket je meer aanspreken, dan kun je voor het duurdere abonnement gaan. Daarvoor betaal je €39,99 per jaar. Het Uitbreidingspakket beschikt helaas niet over een maandelijks of driemaandelijks abonnement.

Als je meerdere mensen kent met een Nintendo Switch Online-abonnement, kun je er ook voor kiezen om een Familielidmaatschap te nemen. Met het aanmaken van een familiegroep kunnen maximaal acht Nintendo-accounts de Nintendo Switch Online-ledenservice delen onder één familielidmaatschap, waardoor ook de kosten gesplit kunnen worden. Een Nintendo Switch Online-familielidmaatschap kost €34,99 per jaar en een Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket-familielidmaatschap gaat over de toonbank voor €69,99 per jaar. Dat klinkt als een hoop geld, maar zelfs met slechts twee personen in het familielidmaatschap bespaar je al op de jaarlijkse kosten per persoon.

Nintendo Switch Online kosten

Welke games kun je spelen met Nintendo Switch Online?

Met een Nintendo Switch Online-abonnement kun je elke game die je al hebt online spelen, zoals Mario Party Superstars, Nintendo Switch Sports en Super Smash Bros. Ultimate. Daarnaast krijg je toegang tot een exclusieve bibliotheek aan klassieke games met Nintendo Switch Online, waaronder bepaalde Pokémon-, The Legend of Zelda- en Super Mario-games. Deze klassieke games kun je onbeperkt spelen gedurende de looptijd van het abonnement, maar je mag ze niet houden wanneer het lidmaatschap afloopt.

Op dit moment zijn er enkel klassieke games beschikbaar van de NES-, SNES- en Game Boy-systemen voor spelers met een regulier lidmaatschap. Nintendo Switch-eigenaren met het Uitbreidingspakket kunnen naast deze selectie ook Nintendo 64-, Game Boy Advance- en SEGA Mega Drive-games spelen. De bibliotheek aan speelbare games wordt vrijwel iedere maand wel verder uitgebreid. Ook werd er in het verleden om de zoveel tijd een nieuwe console toegevoegd aan de speelbare line-up, maar Nintendo heeft geen uitspraak gedaan over of we nog meer systemen kunnen verwachten. Voor nu zijn er bijvoorbeeld nog geen Nintendo Wii-games beschikbaar met je Nintendo Switch Online-lidmaatschap.

Nintendo Switch Online games

Kun je ook online games spelen zonder Nintendo Switch Online?

Je hebt niet voor alle online games een Nintendo Switch Online-abonnement nodig. Veel games die je gratis kunt downloaden, zoals Fortnite, Rocket League, Fall Guys, Overwatch 2 en Brawlhalla, vereisen geen lidmaatschap om online gespeeld te worden. Daarnaast zijn de offlineporties van veel games ook gewoon speelbaar zonder abonnement, zoals de verhaalmodus van Splatoon 3 en de lokale multiplayer van Mario Kart 8 Deluxe. Ook zonder lidmaatschap kunnen veel games dus gewoon gespeeld worden, al zijn je mogelijkheden in sommige gevallen ietwat beperkt.

Nintendo Switch Online Fortnite

Zijn andere diensten inbegrepen bij Nintendo Switch Online?

Bij een Nintendo Switch Online-lidmaatschap zijn helaas geen additionele diensten van andere games, zoals Just Dance Unlimited of de Fortnite Battle Pass, inbegrepen. Als je wilt profiteren van de voordelen van dit soort andere diensten, moet je ze apart aanschaffen. Ook het Uitbreidingspakket biedt geen ondersteuning voor dergelijke abonnementen.

Zijn andere diensten inbegrepen Just Dance

Hoe gemakkelijk kan ik mijn Nintendo Switch Online-abonnement opzeggen?

Als je merkt dat het lidmaatschap nauwelijks gebruikt wordt, kun je jouw Nintendo Switch Online-abonnement annuleren door de automatische verlenging uit te schakelen via de Nintendo eShop of de officiële Nintendo-website. Hierdoor zal de dienst eindigen aan het einde van de geldigheidsperiode die in de instellingen vermeld is. Tot de vervaldatum van het lidmaatschap kun je blijven gebruikmaken van de voordelen van de dienst. Je betaalt dan dus geen verdere kosten, maar krijgt geen geld terug over de resterende dagen dat het lidmaatschap geldt.

Conclusie: Is Nintendo Switch Online het geld waard?

Als jij van plan bent om regelmatig online te spelen op je Nintendo Switch, is een Nintendo Switch Online-abonnement het geld meer dan waard. Hoewel er aan het begin wat structurele problemen met Nintendo Switch Online waren, zijn de voordelen flink uitgebreid en biedt het standaard lidmaatschap genoeg waar voor je geld. De dienst kent zijn connectieproblemen, maar over het algemeen zijn gamers tevreden met de additionele functionaliteiten die je ontvangt met een lidmaatschap.

Het duurdere Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket-lidmaatschap is iets lastiger aan te raden als je geen enorme retrofanaat bent, gezien de hogere aanschafprijs. Als je alleen geïnteresseerd bent in een lidmaatschap om online op je Nintendo Switch te spelen, kun je het Uitbreidingspakket gemakkelijk links laten liggen. Maar als de verschillende voordelen van het duurdere abonnement je aanspreken, doe je er ook beslist geen miskoop mee – zeker omdat de retrogamebibliotheek regelmatig uitgebreid wordt.

Nintendo Switch Nintendo
Nintendo

Zo, dat is alles wat je moet weten over Nintendo Switch Online. De online dienst laat je het meeste uit je Nintendo Switch halen en is een must voor iedere hardcore gamer. Als er nog iets onduidelijk is of als je specifieke vragen hebt over de service, aarzel dan niet om het ons te laten weten in een reactie.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord