Drie van Die Alan Wake 2 fratsen in Longlegs

-

*Spoiler warning* De kans dat je nog nooit gehoord hebt van de nieuwe horrorfilm Longlegs is erg klein, aangezien de marketing rondom deze film erg uitgebreid is. Of de film nu echt zo eng is als men beweert, dat ligt er nogal aan wat voor horrorfilms je gewend bent. Wat veel gamers in ieder geval wel opviel aan Longlegs, is dat de film nogal wat overeenkomsten heeft met een populaire horrorgame van vorig jaar, die zelfs genomineerd werd voor GOTY: Alan Wake 2. Wat die overeenkomsten precies zijn? Dat ga ik jullie vertellen!

Alan wake 2 longlegs1

Angst opwekken zonder overdreven jumpscares of gore

De eerste overeenkomst zit hem niet zo zeer in het verhaal of in de personages van de film en de game, maar in de manier waarop ze hun publiek bang willen maken. Er is een duidelijk verschil tussen films en games zoals Saw en Outlast en The Blairwitch Project en Silent Hill 2. De eerste categorie maakt met name gebruik van de shockfactor om zijn publiek bang (en misselijk) te maken. De tweede categorie leunt meer op sfeer en de kracht van suggestie. Longlegs en Alan Wake 2 vallen zeker in die tweede categorie. Er hangt constant een bepaalde sfeer in de lucht, of de scènes zich nu midden in de nacht afspelen of overdag. Tijdens Longlegs betrapte ik mezelf erop dat ik in iedere scène de hoeken afspeurde met het gevoel alsof er ieder moment iets kon verschijnen, maar dat gebeurde eigenlijk zelden.

Er zitten weinig gewelddadige of bloederige scènes in Longlegs. Eigenlijk zijn er maar twee scènes waarvan ik kan zeggen dat ze behoorlijk schokkend waren in de hele film. Dit zorgde ervoor dat die scènes ook juist erg onverwachts waren en daardoor extra schokkend. Persoonlijk vind ik films met een goede sfeer en constante spanning beter dan bloederige horrorfilms die vooral voor het shockeffect gaan en het liefst alles laten zien. Daarom vond ik Longlegs een goede en enge film en daarom ben ik ook zo’n fan van de Alan Wake games en Silent Hill games. Maar ik kan me voorstellen dat mensen die normaal gesproken films zoals Terrifier kijken deze film helemaal niet eng vonden. Het is dus zeker een kwestie van smaak, wat ik ook denk dat de reden is van de gemixte reacties op Longlegs.

Alan wake 2 longlegs2

Een detective met een paranormale gave

Naast de sfeer in de film en de game is er nog een overeenkomst die mensen in de trailer van Longlegs al opviel. Het verhaal volgt een jonge detective met een soort paranormale gave in haar jacht op een seriemoordenaar die onvindbaar lijkt te zijn. De manier waarop we het hoofdpersonage volgen en langzaamaan steeds meer over haar en haar verleden te weten komen, komt in de film en Alan Wake 2 erg overeen. Hoe langer detective Lee Harker naar Longlegs zoekt, hoe duidelijker het wordt dat het niet om ‘normale’ moorden gaat, maar dat er een link is met het bovennatuurlijke. Op dit punt zie je ook duidelijk dat zowel Alan Wake als Longlegs inspiratie heeft gehaald uit de serie Twin Peaks. De ongemakkelijke sfeer, de vermenging met het bovennatuurlijke en de eigenzinnige personages, het zijn allemaal overeenkomsten die oplettende kijkers en spelers spotten tussen de serie uit 1990 en Alan Wake 2 en Longlegs.

Alan wake 2 longlegs3

Een seriemoordenaar die op mysterieuze wijze te werk gaat

Ten slotte is de manier waarop de moordenaar in Longlegs en Alan Wake 2 te werk gaat op sommige vlakken vergelijkbaar. De moordenaar is eigenlijk niet ‘direct’ een moordenaar. Hij laat anderen namelijk zijn vuile klusjes voor hem opknappen. In Longlegs maakt de moordenaar gebruik van (letterlijk) duivelse poppen die een evenbeeld zijn van het kind van een gezin. Die poppen zorgen ervoor dat de vader van het gezin langzaamaan steeds gekker en moordlustiger wordt. Tot op het punt dat hij zijn gezin op gruwelijke wijze om het leven brengt en zichzelf vervolgens ook van het leven berooft. Uiteraard maakt dit de hele zaak een groot mysterie voor de FBI, aangezien er nooit sporen van de moordenaar te vinden zijn in de huizen van de slachtoffers.

Dit soort voorwerpen spelen ook een grote rol in de games van Remedy. In Control houdt Jesse Faden toezicht op het Federal Bureau of Control dat voorwerpen onderzoekt zoals de poppen van Longlegs, Objects of Power. Haar hoofdkwartier, The Oldest House, is gevuld met alledaagse spullen die op de een of andere manier een verwoestende kracht kunnen uitoefenen. In Alan Wake 2 zien we dit natuurlijk terug bij de Magic Clicker.

Alan wake 2 longlegs4

Ben je dus een grote fan van de Alan Wake-games en kijk je ook graag horrorfilms? Dan is Longlegs echt een aanrader voor jou. Zie je liever veel bloed en ledematen rondvliegen? Dan is de kans groot dat je de film wat tam zult vinden. Maar laat dat je zeker niet tegenhouden om hem toch te kijken, want persoonlijk vind ik het echt een sterke toevoeging aan het horrorgenre!

Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Alan Wake 2

Ontwikkelaar:

Remedy

Uitgever:

Epic Games

Release:

27 oktober 2023

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord