Drie van die: Kanttekeningen bij de Judgment next gen-remaster

Geplaatst: 26 april 2021 15:30
-

Vooralsnog is 2021 een ietwat tegenvallend gamejaar. Ja, er zijn nieuwe consoles op de markt verschenen, maar de beschikbare games zijn momenteel nog wat magertjes. En net toen ik dacht even klaar te zijn met de games van Ryu ga Gotoku Studio’s, verscheen er een PlayStation 5-code voor Judgment in mijn inbox. Wellicht weten jullie het al, maar ik ben een groot fan van de Yakuza-franchise. Zo heb ik Yakuza: Like a Dragon nog geen week geleden voor een tweede keer uitgespeeld op de PlayStation 5. De remaster van Judgment kwam dan ook op een top moment waarbij ik gewoon eventjes niets te doen had. Nu ik de game nogmaals heb gespeeld, ben ik bang dat ik in mijn review van Judgment voor de PlayStation 4 iets te streng ben geweest. De game is namelijk keigoed, maar is de remaster de moeite waard? Er zijn drie van die dingen om te overwegen alvorens je de next gen-versie van Judgment aanschaft.

Een goede instapper voor Yakuza-style games

Judgment is afkomstig uit de stallen van Ryu ga Gotoku Studio’s. Deze studio staat bekend om de Yakuza-games die al sinds jaar en dag op de PlayStation verschijnen. Er zijn echter zoveel delen verschenen en er is inmiddels zoveel lore om door te nemen, dat de Yakuza-serie een beetje afschrikwekkend kan overkomen. Judgment elimineert die instapdrempel. Ja, de game speelt zich af in dezelfde stad, maar verder zijn de banden met de bekende gangstergame vrijwel niet bestaand. Deze spin-off plaatst je in de huid van detective Takayuki Yagami, die drie jaar geleden als advocaat werd ontslagen. Dit is echter niet zomaar een advocaat/ detective want Takayumi is er niet vies van om zijn vuisten het woord te laten voeren. Zeker in deze opgepoetste versie voor de PlayStation 5. Het resultaat is een fris verhaal, voorzien van aangename personages en heerlijke gameplay.

Remaster met een prijskaartje

Opvallend is dat Judgment geen gratis PlayStation 5-upgrade kent. Eigenaars van de game op de PlayStation 4, dienen de game dus opnieuw aan te schaffen (tegen een lagere prijs van 40 euro) om gebruik te maken van de PlayStation 5-extra’s. De vraag is dan ook, zijn de extra’s een nieuwe aanschaf waardig? Het origineel is nog geen twee jaar geleden verschenen in Europa en de kans is dan ook groot dat je het verhaal nog redelijk goed kunt herinneren. Daarbij zag het origineel er ook nog eens erg goed uit, dus ook wat betreft zat je best goed in 2019. Deze remaster bevat de verschenen DLC, een stabiele 60 fps (het origineel draait op 30 fps) en ziet er vooral nog wat beter uit. Dat komt voornamelijk door de verbeterde lighting effects die ervoor zorgen dat alles er gewoon net wat strakker uitziet. Daar houdt het echter wel een beetje op. Storywise is er niets aangepast en het is dan ook de Judgment die je al eens eerder gespeeld hebt. Ben je dus bekend met de game en heb je de PS4-versie gewoon in je library staan? Dan zou ik nog even wachten totdat de remaster van Judgment tegen een nog zachter prijsje verkrijgbaar is.

De beste Yakuza-style game tot op heden?

De remaster is dus niet echt voor de spelers die de game al eens hebben gespeeld. Dat gezegd hebbende, Judgment voor de PlayStation 5 is absoluut een aanrader voor iedereen die de game nog niet heeft gespeeld. Snellere laadtijden, een completer pakket en nog mooiere visuals, wat wil je nog meer? Judgment bevat een meeslepend verhaal dat absoluut de moeite waard is. Daarbij zit de game tjokvol met side cases en minigames. Helaas geen karaoke, maar wel een bijzonder verslavende Drone Race-minigame. Daarbij is de combat ook nog eens erg lekker. Wel zo belangrijk, want als je geen cutscene aan het kijken bent, ben je wel aan het knokken. Takayuki kent twee vechtstijlen en beiden vloeien als een tierelier. Het is dan ook een genot om punten te steken in nieuwe moves, want ze zien er allemaal super tof uit.

Ga jij Judgment in huis halen of twijfel je na dit artikel nog steeds? Laat vooral horen als je nog vragen hebt in de comment sectie!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Judgment

Ontwikkelaar:

Ryu Ga Gotoku Studio

Uitgever:

SEGA

Release:

25 juni 2019

PlayStation 4, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord