The Witcher III: Wild Hunt

  • Ontwikkelaar CD Projekt RED
  • Eerste releasedatum 19 mei 2015
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre RPG
  • Gameliner score

Drie van die: Nederlandse namen in The Witcher

Nederlandse namen in The Witcher: menig speler van de games, lezer van de boeken en kijker van de Netflixserie is er al eens in aanraking mee gekomen. Waar de meeste namen in het universum van The Witcher uit allerlei hoeken en gaten lijken te komen, zijn er toch enkele die wel een heel Hollands tintje hebben. In dit artikel nemen we daarom een aantal van de Nederlandse namen in The Witcher nauw onder de loep en bekijken we waar deze invloeden vandaan komen. Wie weet liggen de wortels van jouw favoriete Witcher-personage wel in ons kleine kikkerlandje.

Witcher Nederlandse namen

Sigismund Dijkstra

Hoewel de voornaam ‘Sigismund’ meestal niet op het babynamenlijstje van Nederlandse ouders staat, is Dijkstra een veelvoorkomende achternaam in de Lage Landen. Je kent deze imposante kale man als het hoofd van de Inlichtingendienst van Redania – ook wel bekend als de Redanian Intelligence. Dijkstra komt voor in de boeken, de games en seizoen 2 van The Witcher op Netflix, waar hij gespeeld wordt door de Schotse acteur Graham McTavish.

Hoewel het waarschijnlijk geen officiële hint is, maakt Dijkstra’s Schotse acteur in de Netflixserie het nog waarschijnlijker dat Dijkstra ondanks zijn Nederlandse achternaam geen Hollandse achtergrond heeft. The Witcher plukt veel namen uit allerlei verschillende hoeken, waaronder de Nederlandse. Dit lijkt echter slechts een toevalstreffer te zijn. Wel is er een mogelijke verbinding tussen Dijkstra en Nederlandse/Vlaamse invloeden te verzinnen. Onze kale vriend heeft namelijk in het verleden eens het koninkrijk van Kovir en Poviss bezocht, waarvan gedacht wordt dat dit geïnspireerd is door Nederland, Vlaanderen en Venetië.

Nederlandse namen in The Witcher Dijkstra

Declan Leuvaarden

Declan Leuvaarden is een Nederlandse naam uit The Witcher die spelers van de eerste Witcher-game maar al te bekend in de oren klinkt. Deze rijke verkoper uit Nilfgaard speelde namelijk een rol in een hoop quests in Geralt of Rivia’s eerste game. Nederlandse spelers discussiëren online al jarenlang over de mogelijk Friese invloed in de achternaam van deze verkoper. Leuvaarden zou namelijk afgeleid kunnen zijn van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Om erachter te komen of Leuvaarden ook daadwerkelijk een Nederlandse invloed heeft, moeten we wat dieper graven.

De Leuvaarden-familie komt oorspronkelijk uit Nilfgaard. Dit fictieve rijk in het verre zuiden van de wereld van The Witcher kent ook een geheel eigen taal. Met zijn harde klanken en prachtige leenwoorden als ‘bloedzuiger’, ‘schijtleister’ en natuurlijk ‘piemelikkers’ is het geen verrassing dat het Nilfgaardian deels is geïnspireerd door het Nederlands. Alhoewel Leeuwarden in de wereld van de Witcher niet bestaat, is het zeer aannemelijk dat Declan Leuvaarden zijn naam te danken heeft aan onze eigen Germaanse taal.

Nederlandse namen The Witcher Leuvaarden

Menno Coehoorn

The Witcher kent een hoop Nederlandse namen, maar dit is misschien wel de meest Hollandse van ze allemaal. Menno Coehoorn klinkt zo typisch Nederlands dat het als het ware de naam van je buurman had kunnen zijn. Dat wordt nog duidelijker wanneer we de volledige naam van deze Nilfgaardse soldaat wat nauwer onder de loep nemen. De voornaam Menno is afgeleid van het Friese ‘Meine’ en dus niet te missen als Nederlandse naam. Ook ‘Coehoorn’ is een typisch Nederlandse achternaam. Met dergelijke invloeden zou je bijna denken dat deze soldaat echt heeft bestaan.

Grappig genoeg is dat ook het geval. Menno Coehoorn is gebaseerd op de Nederlandse militair Menno van Coehoorn, die leefde in de achttiende eeuw. Van Coehoorn is grotendeels bekend geworden door zijn positie als generaal-majoor van de infanterie in de Negenjarige Oorlog en zijn rol bij de verdediging van Namen en Hoei. Gedurende zijn leven heeft Van Coehoorn zijn stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis, waardoor hij zelfs drie eeuwen na zijn dood in 1704 nog een monument heeft staan bij zijn graf in het Friese plaatsje Wijckel. Ook is zijn naam gegeven aan meerdere straten in heel het land, waardoor Van Coehoorn naast zijn rol in The Witcher ook voortleeft in het hedendaagse Nederland.

The Witcher Nederland Menno Coehoorn

Waar sommige Nederlands klinkende namen in The Witcher overduidelijk wortels hebben in de Lage Landen, is het niet altijd even duidelijk of Andrzej Sapkowski bewust keek naar onze taal bij de creatie van sommige van de namen in de serie. Toch zijn er beslist een aantal overduidelijke invloeden aan te wijzen – van de Nederlandse leenwoorden in het Nilfgaardian tot de Nederlandse militair Menno van Coehoorn. Eén ding is echter zeker: er zijn naast de drie namen in dit artikel nog veel meer personages in The Witcher die mogelijk Nederlandse invloeden kennen. Kun jij nog een paar Witcher-personages bedenken met Nederlandse namen die hier niet genoemd zijn? Laat het weten in een reactie.

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?