Drie van die: Vergeten rallygames

Geplaatst: 9 november 2018 12:00
-

Aan het einde van de jaren ‘90 en begin 2000, werden er regelmatig rallygames uitgebracht. Van realistische racers tot arcadeknallers, er was voor ieder wat wils. Nu heb ik laatst V-rally 4 mogen spelen. Alleen de naam was al voldoende om interesse bij mij op te wekken. De game was dan ook behoorlijk vermakelijk, alhoewel het niet dé indruk wekte zoals voorheen bij zijn debuut. Aan de andere kant zette het mij aan het denken. Er zijn namelijk een aantal rallygames die behoorlijk goed waren, maar in de greppel zijn beland om daar vervolgens weg te roesten. Om weer eens lekker nostalgisch te zijn, heb ik daarom drie van die vergeten rallygames op een rij gezet.

Top Gear Rally

Voor de lancering van de nieuwe 64-bit console van Nintendo moest er uiteraard een racegame komen. Top Gear was een raceserie die op de Super Nintendo al naam wist te maken. Dezelfde ontwikkelaar mocht dan ook aan de slag met Top Gear Rally. Toen de game uitkwam, was het een parel omgeven in mist. Letterlijk. De game kende me toch een partij fogging! Daar zou zelfs wijlen Colin Mcrae in zijn graf voor omdraaien en in zijn broek hebben gescheten van angst tijdens een rally. Qua graphics is het een typische N64-game. Toen was dit ruim voldoende en bij vlagen indrukwekkend. Maar nu? Ouch. De besturing was echter exceptioneel goed. En juist dit is hetgeen waarom deze rallygame door velen zo geliefd is. De besturing was precies en dankzij de analoge stick ging je heerlijk dwars over de circuits. Hoewel dat er ook al niet veel waren, zat het meer in de kwaliteit van deze banen dan de kwantiteit.

SEGA Rally

Och och och, wat heb ik op vakanties en arcadehallen genoeg geld in deze arcadekast gestopt zeg. Het eerste wat mij aantrok was die dikke Toyota Celica in de bekende rood/groene Castrol kleuren. Ik was verkocht en wilde direct spelen. Al snel had je een wagen gekozen (toch koos ik die dikke blauwe Impreza) en zat ik daar. Jong ventje aan het stuur alsof ik de held van de modderige banen was. Maar die timer boven in beeld was onverbiddelijk. Vaker dan dat ik finishte, stond de timer alweer op 0, om vervolgens gretig mijn guldens te claimen. Toen ik het parcours echter wist te voltooien, stond daar alweer een nieuwe, moeilijkere uitdaging te wachten. De besturing was perfect in al zijn arcadeglorie. Heerlijk driftend en glijdend als een Tommi Makinen, wat een sensatie. Grafisch kon je dit thuis (nog) niet zien, dus er stonden al snel veel kinderen om je heen te kijken naar je kunsten. Of was het omdat ze zelf zo graag jouw record eruit wilde trappen?

Colin McRae Rally

Tja, deze kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Vooral deel twee is misschien wel de beste in de reeks, en naar mijn mening de beste rallygame ooit. Het deed alles perfect. Op de pc op maximale settings was het een juweeltje. De wagens waren één voor één super gedetailleerd. Ik koos graag de Peugeot 206 want die zag er zo dik uit. Ik heb mij zo vaak stuk gebeten op Finland of de krappe asfaltwegen van Italië. Maar Kenia was gelukkig een parcours waarop ik niet al te veel gezichtsverlies leed. Met een vriend speelden we vaak online, of probeerden we elkaars tijden te verbeteren. Met het keyboard heb ik aardig tegenstand geboden, omdat hij met een dik stuurtje speelde. Tegenwoordig kennen we deze serie beter als DiRT. Immers is de wijlen fameuze rallyrijder niet meer verbonden aan Codemasters, wat hen de creatieve vrijheid gaf om meer richting de extreme kant te driften.

Rallygames zijn heerlijke racers waarvan ik geen genoeg kan krijgen. Tegenwoordig is er één serie die echt de aandacht pakt en dat is Grid. WRC is oké, maar lijkt te vaak ondergesneeuwd te worden. Overigens moet ik bekennen dat veel van die rally-eigenschappen voor mij in Forza Horizon te vinden zijn en speel ik eigenlijk nauwelijks rally-games meer. Nu ben ik wel eens benieuwd welke rallygames jullie vroeger speelden of misschien vandaag de dag nog hebben draaien in de console!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot V-Rally 4

Ontwikkelaar:

Kylotonn Games

Uitgever:

Bigben Interactive

Release:

6 september 2018

-

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord