E3: De Gameliner E3 2012 gids

Geplaatst: 4 juni 2012 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Wat is de E3?

De afkorting E3 staat voor Electronic Entertainment Expo'. De E3 is een jaarlijks terugkerende beurs die helemaal in het teken staat van games. De beurs wordt georganiseerd door de Entertainment Software Association, een Amerikaanse organisatie in de gamesindustrie. Bij elke editie van de E3 presenteren alle grote uitgevers hun nieuwe projecten; het is dan ook dè plek om je product in de markt te zetten. De grootste uitgevers (denk aan Microsoft,Sony, Nintendo, enzovoorts) hebben zelfs hun eigen persconferentie. Het is dan ook niet voor niets dat de E3 wordt gezien als de grootste en meest toonaangevende beurs in de wereld.

Wanneer en waar is de E3?

De E3 wordt gehouden van 5 tot en met 7 juni in het Los Angeles Convention Center in (uiteraard) Los Angeles, Noord-Amerika.

Kan ik ook naar de E3?
Helaas, dit is niet mogelijk. In 2007 is besloten dat de E3 alleen nog te bezoeken is als je een uitnodiging hebt ontvangen. De groep mensen die de E3 bezoekt bestaat daarom grotendeels uit journalisten van gamebladen, gamewebsites en andere aan games gerelateerde media.

Hoe is de E3 georganiseerd?

De show van de E3 is verspreid over vijf grote hallen, met de namen Kentia, Petree, South Hall, Concourse Hall en de West Hall. Alle uitgevers hebben hun stands in één van deze hallen. Je moet de grootte van deze stands niet onderschatten: sommige uitgevers geven miljoenen euro's uit om hun plek in de hal (of soms zelfs meerdere hallen) er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Dit Floor Plan geeft een mooi overzicht van alle hallen op de E3.

Hoe zit het met de persconferenties?

Zoals gezegd geven een aantal van de grootste uitgevers op de E3 hun eigen persconferentie. De dagen en tijden waarop deze persconferenties plaatsvinden hebben we voor je opgezocht en op een rijtje gezet:

Maandag 4 juni
- Microsoft, 09:30 PST (18:30 uur Nederlandse tijd)
- Electronic Arts, 13:00 PST (22:00 uur Nederlandse tijd)
- Ubisoft, 15:00 PST (00:00 uur Nederlandse tijd op 5 juni)
- Sony, 18:00 PST (03:00 uur Nederlandse tijd op 5 juni)

Dinsdag 5 juni
- Nintendo, 09:00 PST (18:00 uur Nederlandse tijd)

PST staat voor Pacific Standard Time en is de tijdszone in Amerika op de plek waar de E3 plaatsvindt.

Welke uitgevers zijn er op de beurs aanwezig

De officiële website van de E3 heeft een pagina met daarop een mooi overzicht van alle uitgevers en ontwikkelaars die op de beurs aanwezig zijn. Omdat de lijst nogal groot is, hebben we hier alleen de link voor je geplaatst: Klik hier voor een overzicht van de aanwezige uitgevers en ontwikkelaars op de E3

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer