Feature: Pre3

Geplaatst: 27 juni 2006 15:59
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Met slechts nog een maandje te gaan wordt het tijd voor een vooruitblik

Velen van jullie zullen het niet weten, maar welkom bij mijn jaarlijkse Pre3. Een titel die ik jaren geleden nog geniaal gevonden vond, maar eentje die nu ondertussen flauw begint te worden. Echter ik kan niks beters verzinnen aangezien het precies verteld waar het in deze feature over gaat. Het is namelijk een vooruitblik naar het game-evenement van het jaar: E3. Elk jaar weer blijkt hoe belangrijk deze show is, en horen we dingen waar we een jaar later (als de volgende E3 er is) nog over praten. Aankondigingen die op deze plek worden gedaan zijn luttele seconden later over heel het net bekend, en iedereen weet wat er is gezegd, wanneer het is gezegd, en waar het over gaat. Ook wilde ik graag nog even zeggen dat je geen Niels 't Hooft achtige voorspellingen van mij hoeft te verwachten, daarmee wil ik jullie niet opzadelen. Wat ik wel doe is een verwachting geven, van dingen waarvan je het eigenlijk al wel zeker weet. Want je kan voorspellen tot je er bij neer valt, niemand had vorig jaar verwacht dat Nintendo het lef had om met een derde (!!!) GameBoy Advance te komen

Microsoft
Vorig jaar de Pre3 schrijven was een stukje makkelijker dan dit jaar. Het was simpelweg bij ieder van de drie schrijven dat er een nieuwe console zou worden aangekondigd. Dit jaar is het voor Microsoft een E3 waarin ze moeten bewijzen dat: 1. De X-Box echt nog support gaat krijgen in de toekomst (yeah, right). 2. Dat ze genoeg games op stapel hebben staan voor de 360. En vooral die laatste is héél belangrijk. Ze hebben de console namelijk heel netjes wereldwijd gelanceerd maar al snel volgde er een tocht waar ik nog nekpijn van heb. Er kwam simpelweg geen één interessante game voor het ding uit, afgezien van wat PC aftreksels, en poorten van games die je zelfs op de PS2 (!!) kan krijgen. De eerste 9+ game voor de 360 bleek dan ook Elder Scrolls 4: Oblivion te zijn. Die game heb ik wel, maar nu nog de 360 zelf. Echter ik ben overtuigd dat het een topper is, en aangezien ik geen PC heb die de game kan trekken is dit uiteraard een uitstekende oplossing.

Echter om van het zijspoor weer even terug te komen op de hoofdlijn: Er moeten interessante (lees: exclusieve) games worden aangekondigd deze E3. Op een één of andere manier heb ik nog het gevoel dat het te vroeg is voor een aankondiging van Halo 3, dus verwacht ik dat games als Gears of War naar voren worden geschoven. Uiteraard zal het lang door uitstelling gepeste Too Human ook aanwezig zijn. Echter verder is het voor mij een net zo groot vraagteken als voor de meeste van jullie. Ik zou echt niet weten wat Microsoft van plan is uit te gaan brengen in de toekomst. Al is de overname van Lionhead Studios zo vlak voor de E3 bijna te mooi om waar te zijn. Dus een dikke aankondiging van die kant kunnen we nog wel verwachten. En misschien is Rare ook wel weer met een spelletje bezig. Al vraag ik me af of er nog iemand op de wereld rond loopt die dat ook maar ene flikker interesseert. Flop na flop na flop is namelijk niet echt de manier om als ontwikkelaar het respect te behouden van je fans. Kortom; ik ben extreem benieuwd naar Microsoft's E3!

Sony
Dat UMD een regelrechte flop is als format dat films kan dragen, hoeft niet te worden aangekondigd. Dat wordt eerder weg gesjoemeld. Dus ben ik benieuwd wat Sony gaat doen deze E3. Er zal ongetwijfeld iets interessants aangekondigd worden voor de portable die Nintendo had doen moeten vergeten maar jammerlijk faalde. Misschien iets van een Final Fantasy? Laat ik het zo stellen: ze moeten wel een Final Fantasy achtige titel aankondigen om iemand overtuigd te maken dat PSP een langere adem heeft dan een jaar. Want dit is niet om zeikerig over te komen, maar hoe je het ook went of keert, het is niet best met de PSP. Het ding verkoopt trager dan HD TV's en weet bijna niemand te overtuigen op het gebied van games. En de constante marketing van PSP beyond games noem ik ook niet echt Sony's beste marketing ooit.Uiteindelijk is dat ding toch ontwikkeld als handheld? Of moet hij ook zo nodig mee doen in de strijd tegen iPod en iPod Video?

Op een ander front ziet het er allemaal stukken rooskleuriger uit voor Sony.PlayStation 2 namelijk. Verwacht maar een aankondiging van Sony dat ze richting de 100 miljoen verscheepte PS2's gaan. En dat het verdiend is moge duidelijk zijn. De machine wordt nog steeds uitstekend ondersteund met interessante games. Met als grootste eyecatcher God of War 2. Kingdom Hearts 2 en Final Fantasy 12 mogen echter ook niet zomaar worden vergeten. Dit kon namelijk wel eens de mooiste uitvaart van een console ooit worden!

En dan hebben we nog de PlayStation 3. Daarvan gaan we hoogstwaarschijnlijk eindelijk horen wat de prijs wordt, wanneer hij nou echt gaat uitkomen en welke games we mogen verwachten. Nu maar hopen dat ze ons niet weer lekker gaan maken met pre-rendered in-game filmpjes. Dit keer echte in-game beelden graag. En dat het er dan nog steeds uitziet als iets waarvan je je vingers aflikt, dan geloof ik dat gelijk. Het is een extreem krachtige console, die met de Blu-Ray drive misschien wel hetzelfde weet te flikken als de PlayStation 2. Oftewel succesvol worden, en bovenal stinkend rijk. Sony's E3 is in mijn ogen minder interessant als die van Microsoft, maar tegelijkertijd wel heel belangrijk.

Nintendo
En dan hebben we nog het bedrijf dat al het langst bestaat in deze steeds verder groeiende industrie. Die stappen die ze hebben gezet lijken allemaal stuk voor stuk allemaal hun vruchten af te werpen, en iedereen lijkt beetje bij beetje meer vertrouwen te krijgen dat Nintendo op hun pootjes terecht komt. Echter dat het een val was die acht jaar heeft geduurd zal de pootjes geen goed doen. Die dreun voelen ze dan ook nog steeds. En dat is terug te zien aan de bijna afschuwelijke manier waarop de GameCube zich manifesteert.Namelijk gewoon niet. De GameCube is dood, en in alle winkels wordt het dingetje terug gedrongen tot een metertje of zelfs nog minder. De DS daarentegen wint met de seconde meer ruimte, en dringt op zijn beurt de PSP weer wat verder weg. Dit door een constante vloedgolf van toppers voor de DS. Niet dat elke game daadwerkelijk een meesterwerk is, maar de games doen het commercieel gezien erg goed, en dat is voor het eerst sinds tijden op een Nintendo platform.

Dat de DS een hint is voor Revolution geloof ik dan ook gelijk. De ingeslagen weg lijkt namelijk de meest logische te zijn voor Nintendo. En eerlijkheid gebied te zeggen dat het ook alleen Nintendo kan zijn die met dit soort dingen op de proppen komt. Het heeft een vleugje genialiteit gemengd met commercie. Dus ze lijken eindelijk wakker te zijn geworden daar. Echter wat dit betekend voor de games is mij een compleet raadsel. Het onlangs aangekondigde Red Steel van UbiSoft is natuurlijk fantastisch en laat uitstekend zien wat de Revolution kan, maar ik denk dat het vooral Nintendo's eigen games zullen zijn die mensen gaan overtuigen het ding in huis te halen. Een Niels 't Hooft voorspelling? Nee, een feit gebaseerd op 20 jaar Nintendo geschiedenis.

En dan de GameBoy. Kan het nog doder? Nou ja dat kan, want qua verkopen doet het ding het nog uitstekend. Echter de afgelopen maanden is er weinig meer uitgekomen dan 2 in 1 packs met games die we allemaal al lang en breed in de kast hebben staan, of niet in de kast willen hebben staan. Echter zolang er nieuwe Spongebob en Trollz games uit blijven komen zal de GameBoy het vooral bij het jonge publiek, de komende tijd nog wel even uithouden. Echt tijd voor een aankondiging van een nieuwe GameBoy is het dus niet, en dat verwacht ik ook niet. Zeker niet nu de DS met een slachtpartij bezig is E3 2006, ik hoop maar dat het een memorabele E3 gaat worden, en eentje waarvoor het waard is om op te blijven, want net als vorig jaar zal ik ook dit jaar midden in de nacht online zitten om al de nieuwtjes en persconferenties op de voet te volgen. En in tegenstelling tot vorig jaar kan je dit allemaal meemaken op GameLiner! Wij zitten er constant bovenop en zullen je voorzien in het nieuwste nieuws! Dus ik zou zeggen; blijf Gameliner op de voet volgen!

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer