Feature: Windows 10

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Windows 10 moet het vertrouwen van de consument terugwinnen. Het weghalen van de startknop, die later toch weer stiekem werd toegevoegd met Windows 8.1, heeft de softwaregigant niet veel goeds gedaan. Het was wel de eerste grote verandering die het Amerikaanse bedrijf had toegevoegd sinds het bestaan van Windows, maar dit werd niet door iedereen goed ontvangen. Het was ook geen verrassing dat Microsoft snel met een opvolger zou komen. Het nieuwe besturingssysteem werd aangekondigd en is gratis verkrijgbaar voor iedereen die Windows 7, 8 of 8.1 op zijn laptop of pc heeft staan. In eerste instantie wilde ik nog even wachten met het installeren van Windows 10, voornamelijk zodat alle kinderziektes de wereld uit zouden zijn. Na het lezen van verschillende positieve reacties van gebruikers, maar ook van de professionals, heb ik me er echter toch maar aan gewaagd.

Voor iedereen gratis, maar niet voor mij

Hoewel het updaten naar Windows 10 bij de meeste mensen goed is verlopen, ging dat bij mij niet bepaald vlekkeloos. De eerste twee keer dat ik een melding kreeg dat ik mijn pc mocht updaten naar Windows 10, kwam hij na het herstarten weer terug in Windows 7 zonder iets gedaan te hebben en ging hij Windows 10 opnieuw downloaden op de achtergrond. Bij de derde keer dat ik het nieuwe besturingssysteem wilde installeren, kreeg ik een error en kon ik niks meer.

Op advies van Microsoft ben ik naar een check-in computerwinkel geweest en die hebben een schone installatie moeten doen (alles werd opnieuw geïnstalleerd). Na de installatie kreeg ik een melding dat ik Windows 10 nog moest activeren. Microsoft kon echter niks meer voor mij betekenen. Vervolgens moest ik contact opnemen met mijn laptopfabrikant voor een cd van Windows 7 (aangezien ik met een andere versie in de toekomst nog geen gebruik kon maken van een gratis Windows 10-versie), zodat ik eerst Windows 7 er weer op kon zetten. Het was eigenlijk veel te veel gedoe en daarom heb ik Windows 10 maar gewoon gekocht. Heb je nog steeds Windows XP of Vista op je pc staan, wat ik me bijna niet meer kan voorstellen, dan is het sowieso niet mogelijk om Windows 10 gratis te ontvangen. Windows 10 Home kost 135 euro en de Pro-versie kost je 279 euro. Dat is een hoop geld als je nagaat dat bijna iedereen hem gratis krijgt.

Sneller, efficiënter en stabieler

Het valt me op dat Windows 10 in ieder geval een stuk sneller is dan zijn voorganger (in mijn geval was dat Windows 7) en de startknop is gelukkig weer terug. Dat was ook de reden waarom ik nog niet over was gegaan op Windows 8, want ik voorspelde al dat ik niet zou kunnen wennen aan het feit dat de startknop verdwenen was. Ook is je bureaublad weer terug van weggeweest. De blokjes, zoals we die kennen uit Windows 8 of 8.1, lijken op het eerste gezicht verdwenen in Windows 10, maar niets is minder waar. Ze zijn verplaatst naar het startmenu. Mocht je deze blokjes erg prettig vinden, dan is het bovendien mogelijk om deze weer in te schakelen. Het siert Microsoft dat ze de gebruiker deze keer de keuze geven.

Nieuwe mogelijkheden in een oud maar vertrouwd jasje

De taskbar, een elegante zwarte balk aan de onderkant van je beeldscherm, is ook weer terug. Je kunt deze naar eigen wens en smaak aanpassen. In de taskbar staan ook allerlei nieuwe icoontjes, zoals het vergrootglas (deze is overigens ook weer in- en uit te schakelen). Het vergrootglasicoontje doet ongeveer hetzelfde als wat uitvoeren deed in de vorige versies. Heb je een microfoon op je pc aangesloten, dan kun je tevens gebruik maken van de digitale assistent Cortana. Althans, in Nederland is deze dienst nog niet beschikbaar. De eerste signalen uit landen waar het wel beschikbaar is, geven echter aan dat deze functie wel degelijk werkt. Naast het vergrootglasicoontje staat er een icoontje met drie schermen. Als je daar op drukt, dan zoomt het scherm uit en heb je een overzicht van alle programma's die actief zijn. Je kunt dit het beste vergelijken met Alt-Tab. Je kunt voor al je werkzaamheden een eigen bureaublad aanmaken, dat kan handig zijn als je aan twee of drie verschillende projecten tegelijk werkt.

Weg met Internet Explorer, welkom Edge!

Microsoft heeft ook een nieuwe internetbrowser geïntroduceerd. Internet Explorer is nog wel aanwezig, maar is door de softwarereus diep weggestopt in Windows 10. De nieuwe internetbrowser heet Edge en moet meer bieden dan Internet Explorer. Edge is snel en licht en is ontdaan van alle onnodige features. Je kunt straks met Cortana tegen Edge kletsen, waarna het programma je antwoord op al je vragen zal geven. Hoewel Microsoft beloofd heeft dat ze Edge flink zullen uitbreiden, zal ik tot die tijd nog steeds gebruik blijven maken van Google Chrome, aangezien Edge nog geen extensies heeft. Iets wat ik vaak gebruik. Als grote pluspunt heeft Edge een leesfunctie toegevoegd, waardoor het allemaal een stuk prettiger leest. Om Chrome- en Firefox-gebruikers terug te winnen, heeft Microsoft een soort inkt-functie toegevoegd. Hiermee kun je bepaalde objecten op een website omcirkelen of kopiëren en plakken.

Games

Uiteindelijk draait het voor de gamer natuurlijk om de games. Als enige besturingssysteem zal Windows 10 DirectX 12 ondersteunen, wat alleen nu nog door geen enkele game ondersteund wordt, maar dat zal binnenkort gaan veranderen. Welke games er precies gebruik gaan maken van DirectX 12 is niet bekend, maar dat Deus Ex: Mankind Divided op deze technologie gaat vertrouwen is al wel gezegd. Ook draaien de meeste games iets beter op Windows 10 dan op bijvoorbeeld Windows 8.1. Dit is vrij uniek, aangezien we in het begin van een nieuwe besturingssysteem meestal een lichte daling zien, die we maanden na de release weer hoger zien worden. Bij Windows 10 is de performance dus al prima en kan het met DirectX 12 alleen maar beter worden.

Multimedia

Media wordt nu op een andere manier doorgevoerd. Zo heeft de muziekspeler van Windows 10 de naam Groove Music meegekregen en ziet het er allemaal net even wat strakker uit dan je gewend was, evenals de Films & TV-app. Ze zijn ook gekoppeld met de Store, die overigens erg overzichtelijk is geworden.

Eindoordeel

Windows 10 is een prima besturingssysteem en daarom zeker de moeite waard om te downloaden. Bovendien is het voor de meesten gratis, zolang je niet in een soortgelijke situatie als ik terechtkomt. Windows 10 belooft bovendien veel goeds voor de gamer. Met de komst van DirectX 12 en een betere integratie met Xbox One, lijkt ook dat wel snor te zitten.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer