Film: Five Nights at Freddy's - Niet eng, wel vermakelijk

Geplaatst:
Aangepast: 31 oktober 2023 10:20

Als je net als ik een horror fan bent, heb je vast de games van de Five Nights at Freddy’s-reeks weleens gespeeld. Of je de games nu leuk vond of niet, het nieuws dat er een film uit is gekomen die hierop gebaseerd is, klinkt je vast als muziek in de oren. Als trouwe fan van de game franchise kon ik de film natuurlijk ook niet missen. In deze review van de Five Nights at Freddy’s film vertel ik je wat ik van de nieuwe film vond.

Je moet wel wanhopig zijn om zo’n baan aan te nemen

Five Nights at Freddy’s focust met name op het achtergrondverhaal van de games. We volgen een jongeman, gespeeld door Josh Hutcherson, die zijn ouders verloren heeft en alleen met zijn kleine zusje achterblijft. Hij heeft er moeite mee om een baan te houden, mede door een trauma uit het verleden en het veelvuldige gebruik van slaappillen. Mike komt in contact met een loopbaanadviseur die nog wel een klus voor hem heeft. Hij kan nachtwaker worden van een verlaten pizzatent, Freddy Fazzbear’s Pizzeria, die in de jaren ‘80 erg populair was, met name bij kinderen. Wanhopig om zijn zusje bij hem te houden en de voogdij niet te verliezen aan zijn kreng van een tante, neemt hij de baan aan. In het begin lijkt het een makkelijke functie, maar dat duurt niet lang.

Na een paar nachten beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Mike ziet vijf onbekende kinderen in zijn dromen en hij ontmoet een politieagent die veel af lijkt te weten van de geschiedenis van de pizzatent. Als zijn zusje een keer noodgedwongen mee gaat, maakt ze nogal vreemde vrienden: Freddy, Bonnie, Chica en Foxie. Dit zijn de animatronics die vroeger gebruikt werden voor een kindershow in de pizzeria. In principe heeft de film weinig weg van de gameplay in de Five Nights at Freddy’s games. Dan zou Mike immers zijn kamer niet kunnen verlaten. Toch is de film zeker vermakelijk voor fans van de game franchise, aangezien er een hoop herkenbare uitspraken en momenten in voorkomen, en uiteraard een hoop easter eggs.

Vooral geschikt voor fans van de games

Als ik heel eerlijk ben, denk ik niet dat de film in de smaak zal vallen bij de mensen die de Five Nights at Freddy’s games niet gespeeld hebben. Of je moet niet van horrorfilms houden, maar toch met Halloween een wat engere film willen kijken, dan is het een prima keuze. Five Nights at Freddy’s is namelijk geen enge film en ik zou het persoonlijk ook niet bestempelen als een horrorfilm. Het is meer een thriller met horrorelementen en op sommige momenten neigt hij zelfs meer naar een comedy. Er zit goede humor in de film, wat ik ook wel passend vond. De game franchise is immers ook behoorlijk absurd op momenten, dus de humor voelde voor mij wel op zijn plaats. Van mij hoefde het geen enge of bloederige film te zijn, wat veel mensen volgens mij wel hadden gehoopt. Het was echter al bekend dat dit mee zou vallen, want de PG-13 rating werd weken geleden al bekendgemaakt.

Het acteerwerk in de film is best sterk, zelfs dat van de kinderen, alleen het script had naar mijn mening wat beter gekund. Het voelde soms allemaal een beetje vaag en ongemakkelijk aan. Toch maken alle acteurs in de film er het beste van, wat voor mij de wat zwakkere verhaallijn wel goed maakt. Naast het achtergrondverhaal van de bekende animatronics draait de film ook voor een groot deel om de jeugd van Mike waarin zijn broertje werd ontvoerd. Zijn broertje is nooit teruggevonden en ook de dader is nooit gevonden. In het begin komt dit deel van het verhaal erg sterk naar voren, maar voor mijn gevoel wordt het aan het einde niet echt afgesloten, terwijl dat makkelijk had gekund. Ten slotte vind ik het heel positief dat de animatronics in de film niet met CGI zijn gemaakt. Er zijn speciaal voor de opnames een levensechte Freddy, Bonnie, Chica en Foxie gemaakt en dat zie je ook wel terug op het scherm. Het geeft ze een veel engere uitstraling en ik vind het een erg verfrissend verschil met de meeste nieuwe films van tegenwoordig, die voor tachtig procent uit CGI bestaan.

Eindoordeel van Eilish Janssen

Five Nights at Freddy’s is zeker geen horror meesterwerk, maar als fan van de game franchise heb ik me geen minuut verveeld in de bioscoop. Het acteerwerk is goed, er zitten genoeg easter eggs en verwijzingen naar de games in de film, en er zit ook nog eens een goede dosis humor in. Afgezien van een aantal momenten in de film die op een hand te tellen zijn, is het geen bloederige horror. Ik weet dat veel mensen hier teleurgesteld over zijn, maar persoonlijk ben ik er blij mee dat ze hiervoor hebben gekozen, omdat het de film een stuk toegankelijker maakt voor mensen die de games leuk vinden, maar geen doorgewinterde horror fans zijn. Ten slotte vind ik het echt gaaf dat de producenten echte animatronics in elkaar hebben gezet voor de opnames. Heerlijk om een keer een film te zien met weinig CGI. Vind je de Five Nights at Freddy’s games leuk en heb je zin in een vermakelijke, spannende en soms grappige film? Dan is de Five Nights at Freddy’s film zeker een aanrader!

Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Five Nights At Freddy's

Series

-

Uitgever

Scott Cawthon

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Mobile, Nintendo Switch, VR, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

18 augustus 2014

Ontwikkelaar

Scott Cawthon

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord