Gamescom: Dag 2 - Sander

Daar stap je dan op donderdag 20 augustus 2009 om 8 uur 's morgens in de trein op Amsterdam Centraal, wetende dat je deze dag het bloed- en baggerheet zult krijgen. Niet alleen vanwege het geweldige en massale aanbod aan games, de plek van gebeuren schrijft die dag ook één van de warmste dagen van 2009 te worden. Met genoeg eten en drinken bij me trein ik door Nederland naar Duitsland via Utrecht, Arnhem, Oberhausen en Dusseldorf naar het mooie Keulen. Vlak voordat we op Keulen Centraal (Köln Hbf) aankomen zie ik de Koelnmesse al liggen en weet ik dat ik daar het grootste gedeelte van mijn dag ga doorbrengen. De parkeerplaats begint al vol te lopen, dus dat het niet druk gaat worden is een utopie.

Op bezoek bij Nintendo

Na een aardige wandeling kom ik aan bij de noordkant van het gebouw (onderweg wordt keurig aangegeven hoeveel minuten het nog lopen is), waar ik mijn perskaart kan ophalen. Eindelijk binnen! Snel naar de hallen met de games. Het eerste wat mij opvalt zijn de grote witte letters van Nintendo, dus sprintje trekken en snel daar naar toe. Op de grote stand staan veel Wii- en DSi pods klaar om op te spelen. Als eerste natuurlijk begin ik met New Super Mario Bros. Wii. Deze game heeft mij sinds de E3 aangenaam verrast en wat ben ik blij nu ik zelf deze game kan spelen. Samen met drie vriendelijke Duitsers spelen we twee levels van de demoversie. Nostalgische gevoelens komen naar boven en dit wordt echt een game die je blindelings kan kopen. De Wiimote houd je horizontaal en je kan meteen aan de slag. Nintendo bewijst weer met deze game dat gameplay en plezier goed kunnen samengaan. Geweldig!

Van New Super Mario Bros. Wii schuif ik gelijk door naar een andere Mario titel en wel Mario & Luigi: Bowser's Inside Story voor de Nintendo DS(i). Ook hier kan ik met een demoversie aan de slag gaan, maar man wat is dat leuk. Mario & Luigi: Bowser's Inside Story is het derde deel in de traditionele RPG-serie van Mario & Luigi. Dit keer zijn Mario en Luigi in het lichaam van Bowser terechtgekomen en zullen zij moeten handelen naar de bewegingen van Bowser. Vond je de eerste twee delen al tof, dan ga je dit deel ook zeker waarderen. Het wordt misschien zelfs wel het beste deel van de serie tot nu toe.

Natuurlijk heeft Nintendo ook een boel demopods klaarstaan met casual games als Wii Sports Resort en Wii Fit Plus. Hier begin ik maar niet aan, want je wilt niet dat ik mijn schoenen uittrek met dit warme weer. Waar Nintendo de nieuwe Zelda en Kirby voor de Nintendo DS(i) heeft neergezet is mij een raadsel. Ik heb ze niet gevonden. Jammer!

Van Nintendo naar Sony

De stand van Sony ziet er, als altijd, geweldig uit en de consoles met games vragen meteen je aandacht. Eerst wil ik toch de nieuwe PS3 Slim in het echt zien en ik kan je zeggen, het apparaat ziet er mooi uit. Dat het mat van de buitenkant is boeit me niet, het gaat toch om de kracht van binnen! Ratchet and Clank: A Crack In Time is speelbaar en een waardig nieuw deel in de serie. De besturing werkt lekker en het level waarin ik het opneem tegen verschillende vijanden op de grond en in de lucht speelt lekker. Veel gamers hebben zich bij de SingStar consoles verzameld om te zingen en chickies te versieren. Ondergetekende is al bezet en loopt met een glimlach voorbij naar de andere Sony titels Heavy Rain, Uncharted 2: Among Thieves en God of War III. Maar...krijg nou wat, de rij is zoooo lang en de wachttijd bedraagt ruim twee uur om met één van deze titels te spelen. Sorry, maar hier ga ik niet aan beginnen. Ik moet nog zoveel anders eerst bekijken.

Capcom verrast

Op de stand van Capcom staat een Engelse versie van Monster Hunter Tri. Deze game heeft in Japan flink wat hoge ogen gegooid en gezorgd voor een opleving in de verkoop van Wii consoles. Cool dat ik deze titel kan uitproberen, want de Europese release staat pas gepland voor voorjaar 2010. Helaas valt het toch allemaal wat tegen. Het doel van de game is niet meteen duidelijk en het level waar ik in mij bevond ziet er donker uit, waardoor je niet snel de weg kan vinden. Het vechten tegen de draken is wel weer van een hoog niveau en erg spannend. Monster Hunter Tri verdient desondanks zeker straks een serieuze kans.

Van monsters jagen stap ik op mijn motor en rij ik over Donington in de 250 CC klasse met Moto GP 09/10. Helaas kan er alleen maar gespeeld worden met de 250 CC klasse en lukt het niet om de koningsklasse te checken. Het speelt weer allemaal erg realistisch en timing is zeker van belang. Ik flikker dan ook een aantal keren van mijn motor als ik een bocht te enthousiast wil nemen.

Naast Spyborgs en Dark Void kan je ook lekker buttonsmashen in Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate Allstars met de Wii Fighting Stick Controller van Hori. Heerlijke vechtgame die in het najaar verschijnt.

Tekken 6 is da bomb

De drukte bij de stand van Namco Bandai houd me niet tegen om de nieuwe Tekken te checken. Deeltje 6 speelt net als voorgaande delen (ik krijg flashbacks van Tekken 3), maar visueel gezien ziet het er gewoon beter uit. Ook zijn er nieuwe personages toegevoegd. De grootste vernieuwing is toch wel dat Xbox 360-bezitters ook voor het eerst Tekken op hun console kunnen spelen. De beelden van Katamari Forever maken me aan het lachen. Grappige game waarbij het (letterlijk en figuurlijk) draait om zoveel mogelijk troep mee te zeulen.

Cursed Mountain im Deutsch

Het nadeel van een Duitse gamebeurs is dat de meeste spellen naar het Duits zijn vertaald waardoor het allemaal moeilijker te begrijpen wordt voor niet-Duits sprekenden zoals ik. Zo begrijp ik geen hol van wat ik nou moet doen in Cursed Mountain. De horror-titel voor de Nintendo Wii volg ik al een tijdje, maar de game in het Duits spelen is kortgezegd waardeloos. Weer een titel waarvan ik niet weet wat ik ervan moet vinden.

Mini Ninjas, een stiekeme topper

Mini Ninjas van Eidos Interactive is een titel waar we tot nu toe eigenlijk nog vrij weinig van hebben gehoord. Best wel jammer want de game verschijnt al in september voor PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Nintendo DS(i). De demoversie die ik speel laat mij sluipen door een dorp en vechten met andere ninja's. Tot slot volgt er nog een grote eindbaas. De game is vooral gericht op onze jongere gamers en ik denk dat zij hier veel plezier mee zullen beleven.

Need for Speed is weer helemaal terug

Met Need for Speed Shift en Need for Speed NITRO gaat Electronic Arts weer lekker knallen en zullen we hun de voorgaande delen maar vergeven. Zelf heb ik Need for Speed NITRO, met Mario Kart stuur, gespeeld en dat speelde erg goed. Het arcade-gevoel heb je gelijk te pakken en je kan weer lekker raggen over de parkoersen. Grafisch is het zeker niet slecht. Samen met Colin McRae: DiRT 2 en het niet geziene F1 2009 verplichte kost voor de racefanaten met een Wii.

Nog zoveel veel ander moois te beleven...

Naast alle bovenbeschreven games is er nog zoveel meer te zien en te beleven op gamescom 2009. Wat te denken van Modern Warfare 2, Red Steel 2, Battlefield Bad Company 2, DJ Hero en Star Wars: The Old Republic. Eén dag is gewoon veel te kort om alles te checken. Wie gaat of denkt te gaan, neem deze tip mee. Schrijf van te voren op welke games je wilt checken, want keuzes maken op de grootste gamesbeurs ter wereld is onontbeerlijk.

De opzet van deze beurs is mij goed bevallen en ik hoop dat de gamescom in Keulen blijft de komende jaren. De lokatie is goed te bereiken, de voorzieningen zijn goed (op te weinig pc's in de persruimte na) en het is schitterend om met de trein Keulen in te rijden en de Dom van Keulen zo mooi boven alles zien uit te steken. Volgend jaar weer! O ja, alleen dan iets minder warm graag...

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?