Gamescom: De keepers van FIFA 15

Geplaatst: 10 oktober 2014 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

FIFA 15 is nu een aantal weken uit en ik heb er al behoorlijk wat uren ingestoken. De game speelt heerlijk weg en heeft een hoop minpunten van FIFA 14 weten te verbeteren. Eén van de dingen waar ik me wel van tijd tot tijd aan stoor, zijn de keepers, waar ik een beetje een haat-liefdeverhouding mee heb gekregen.

Next-gen keepers?

Voor de release van FIFA 15 werd er door Electronic Arts veel nadruk gelegd op de keepers, die in dit deel next-gen zouden zijn. Nu moet ik toegeven dat deze een stuk realistischer staan te keepen wat voor een groot gedeelte komt door de verbeterde AI en de vele nieuwe animaties die ze hebben gekregen. Het probleem wat ik met de keepers heb, zijn de blunders die ze maken. In voorgaande delen waren blunders van keepers altijd gewoon foutjes in de AI of gingen ballen er in doordat bepaalde reddingen niet verricht konden worden doordat er simpelweg geen animaties voor waren. Bij FIFA 15 zijn de blunders echt meer blunders zoals je die in het echt voorbij ziet komen, zoals een bal die door de benen van je keeper wordt gespeeld. Ik heb echter wel het idee dat Electronic Arts hier een beetje mee is doorgeslagen. Zo gebeurt het te vaak dat keepers door hun benen worden gespeeld of andere domme fouten maken. Vele malen heb ik ondervonden dat een bal die recht op de keeper af komt niet simpel wordt gevangen, maar wordt weggestompt en zo in de voeten van een tegenstander belandt. Ook komt het voor dat een bal, die van ver komt en slechts een meter naast de keeper vliegt, alleen maar wordt nagekeken.

Frustrerende momenten

Een andere kant van de keepers van FIFA 15 is dat ze soms spectaculaire reddingen verrichten zoals een bal die richting de kruising vliegt op het laatste moment stoppen. Vreemd is dan weer dat gemakkelijkere ballen niet worden tegengehouden of slecht worden weggewerkt. Eén van meest schrijnende gevallen van het slechte keeperswerk was in een wedstrijd die ik redelijk domineerde. Ik had negen schoten op doel waarvan er uiteindelijk drie ingingen, maar toch verloor ik de wedstrijd. Mijn tegenstander had vier schoten op doel en vier doelpunten. Dit kwam echter niet doordat de ballen er in één keer ingingen. Drie schoten waren vrij matig, zacht en recht op mijn keeper. Toch besloot deze ze niet te vangen, maar weg te stompen en zich op de grond te laten vallen net of hij een kanonschot had tegengehouden. Dat de weggestompte ballen simpel door mijn tegenstander in een leeg doel geschoten konden worden was even pijnlijk als frustrerend. Een ander voorbeeld kwam al voorbij in de review van Justin. Toen ik een potje tegen hem speelde, kreeg hij een penalty mee, die ik echter uitstekend stopte. De bal bleef echter bij de doellijn hangen en werd daarna door mijn eigen keeper in het doel getikt, om gek van te worden.

Wel potentie!

Dit waren een aantal punten en voorbeelden van de keepers die ik tot nu toe in FIFA 15 ben tegengekomen en waardoor ik meer dan ooit een haat-liefdeverhouding met de keepers heb gekregen. Soms speel ik drie potjes achter elkaar waarin ik de keepers goed hun werk vind doen en andere keren wil ik bijna de controller richting de tv smijten. Ik zie zeker wat Electronic Arts met de keepers heeft willen doen, maar het is gewoon niet in balans. Misschien dat ik gewoon te veel aan het zeuren ben, wat misschien ook komt doordat Electronic Arts zo'n nadruk op de next-gen keepers heeft gelegd en ik er een stuk kritischer naar kijk dan bij vorige delen. Toen de Impact Engine bij FIFA 12 werd geïntroduceerd, zag ik ook de potentie, ondanks dat er elke wedstrijd wel onrealistische botsingen tussen spelers te zien waren. In FIFA 13 waren deze problemen zo goed als opgelost en kwam de Impact Engine goed tot zijn recht. Ik hoop oprecht dat dit ook het geval gaat worden met de next-gen keepers en dat Electronic Arts misschien al wat kan verbeteren bij FIFA 15 door middel van updates. Voor nu moeten we het maar doen met deze keepers en op de koop toe nemen dat deze zo nu en dan een wedstrijd kunnen verpesten.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot FIFA 15

Ontwikkelaar:

EA Sports

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

25 september 2014

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One

Lees meer