Gameseries: Gran Turismo

Geplaatst: 23 september 2009 09:20
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-
Collega's Klaas en Yordi gingen mij al eerder voor met Project Gotham Racing en Need for Speed, toch wel behorend tot de betere racegames die we ooit hebben gekend. Gran Turismo kunnen we zeker ook aan dit lijstje toevoegen.

Voor Gran Turismo begon het allemaal in 1998, vier jaar nadat de Sony PlayStation werd gelanceerd. Gran Turismo werd ontwikkeld door Polyphony Digital. Deze ontwikkelaar is op dit moment bezig met alweer het vijfde deel uit de serie. Gran Turismo sloeg destijds in als een bom en werd door de meeste media bekroond als één van de beste racesimulators aller tijden. Dit is natuurlijk niet voor niets, want Gran Turismo had ons ook heel wat te bieden. Zowel de auto's als de circuits zagen er foto-realistisch uit en daarnaast was de hoeveelheid auto's waaruit je kon kiezen ongekend, plus dat elke auto ook anders aanvoelde.

Carrière-mode
Met weinig geld in je broekzak start je Gran Turismo in de Gran Turismo (GT)-mode. De GT-mode is de carrièremode binnen Gran Turismo, waarbij je een racecarrière opbouwt. Er zijn een aantal races waaraan je mee kunt doen zonder dat je een rijbewijs nodig hebt. Met het geld wat je hebt, kun je een goedkope tweedehandse-auto kopen, waarmee je deze races kunt rijden. Wil je een andere race-klasse rijden dan zul je toch echt je rijbewijs moeten halen, want anders kom je niet ver. Het aantal races dat je kunt rijden zonder rijbewijs is zeer beperkt en gaat je ook snel de keel uithangen.

Wanneer je een rijbewijs hebt gehaald, maakt niet uit op wel niveau, dan ontvang je een mooi geldbedrag. Het rijbewijs bestaat uit een aantal rijvaardigheden. Zo moet je op een afgesloten circuit op een recht stuk bij de finish tot stilstand komen met verschillende auto's onder je kont, zonder door te schieten. In het begin zal het ontzettend frustrerend zijn, maar door het volhouden gaat het je lukken en ook nog eens binnen de tijd. Hoe sneller je een test aflegt hoe meer je gewaardeerd wordt en wanneer je alles binnen een type rijbewijs aflegt met een gouden score dan win je één van de zoveel auto's. De uitdaging is dat je steeds beter wordt, misschien is dat ook wel het geheim van de GT-serie. De verslaving naar beter worden!

Diversiteit
Naast het behalen van je rijbewijs, ben je ook in Gran Turismo bezig met het halen van de verschillende race-klassen. Niet aan alle races kun je zomaar meedoen, maar mocht je het juiste rijbewijs hebben in een bepaalde race-klasse, plus een geschikte auto om een race te kunnen rijden en het ook nog eens uit te rijden als winnaar, dan heb je grote kans dat je met een mooi geld bedrag naar huis gaat, plus een nieuwe auto.

De Gran Turismo-serie staat bekend om zijn hoeveelheid auto's, plus de mogelijkheid om deze auto's te tunen. De hoeveelheid aan auto's is enorm verschillend per deel. Zo heb je in Gran Turismo 2 beschikking over ruim 500 auto's. Dit aantal is in Gran Turismo 3 A-Spec sterk afgenomen tot slechts 150 auto's wat voor veel fans als een teleurstelling kwam, mede omdat de tweedehandse auto's ook niet meer aanwezig waren. De game had verder wel voldoende inhoud om je mee te vermaken. Maar dit moest en kon beter en dat gebeurde ook. In Gran Turismo 4 werd het aantal auto's opgeschroefd naar 700 en ook kon je weer tweedehandse auto's kopen. Het tunen en het sparen van auto's behoord namelijk tot één van de primaire taken in de GT-serie.

Special edition
Tussen Gran Turismo 3: A-Spec en Gran Turismo 4 is het speciale Gran Turismo Concept verschenen. Deze game had geen GT-mode, maar dat was ook onpraktisch geweest, want een gemiddelde auto uit GT-Concept kost zo'n 1.000.000 credits. Het draait in deze game niet om de gewone burgerlijke auto, maar om de speciale conceptcars die in 2002 op de Tokyo en Genève autoshow hebben gestaan. Alle auto's zitten erin, van de Toyota POD tot de Cadillac Cien. Dit maakte dit deel tot een leuke toevoeging op deze serie.

Prologue
Onlangs is de Prologue van deel vijf verschenen, welke je een leuke kijk geeft op wat komen gaat in Gran Turismo 5. De game kent voor het eerst het lang verwachte schademodel plus dat je nu niet met zes, maar met twaalf tegenstanders tegen elkaar kunt racen. Ook is eindelijk Ferrari van de partij, wat natuurlijk een must-have is voor elke auto liefhebber.

In Gran Turismo 5
Gran Turismo 5 was meer dan vijf jaar geleden al aangekondigd voor de PlayStation 3. Inmiddels is de Prologue versie als opwarmertje verschenen, waarbij je een voorproefje krijgt op wat gaat komen. Maar dat is natuurlijk nog geen bevestiging dat Gran Turismo 5 gaat waarmaken wat het heeft beloofd. Ik heb de previewversie al wel kunnen spelen op gamescom en mijn bevindingen daarvan lees je binnenkort in een preview.

Tot zover deze Gameseries rond Gran Turismo. Binnenkort gaan we verder met een nieuwe serie. Houd Gameliner dus in de gaten.
Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Gran Turismo

Ontwikkelaar:

Polyphony D.

Uitgever:

Sony Interactive Entertainment

Release:

2 oktober 2009

-

PlayStation Portable

Lees meer