Gameseries: SingStar

Geplaatst: 18 november 2009 10:45
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
In deze gameserie gaan we het hebben over de SingStar serie. Hoewel de games qua gameplay niet veel diepgang hebben, is deze franchise van Sony mega populair. De eerste SingStar-game verscheen op de PlayStation 2, inmiddels alweer vijf jaar geleden en is sindsdien een doorslaand succes.

Wat is SingStar?
SingStar is een exclusieve game voor de PlayStation 2 en de PlayStation 3, waarbij je mee kunt zingen met je favoriete artiest of band in hun videoclips. Je krijgt punten, afhankelijk van hoe goed of slecht je zingt. Je kunt SingStar alleen doen of samen met je vrienden. Dat laatste is natuurlijk het leukst, maar heb je plankenkoorts, dan kun je het dus ook alleen spelen.

Je hebt twee microfoons nodig, die je via USB aansluit op je console. Vervolgens zing je de sterren van de hemel, waarbij duidelijk wordt dat de ouderwetse Dvd-speler met karaoke-nummers plaats heeft moeten maken voor iets revolutionairs. In bijna elke huishouding is wel een PlayStation 2 met SingStar aanwezig, en mocht de PlayStation 2 eerst nog bij vader of moeder een taboe zijn geweest, met komst van de SingStar is zelfs het aanschaffen van een PlayStation 2 voor moeders of vader geen probleem meer.

Natuurlijk draait SingStar om het ultieme party gevoel, samen met wat vrienden, dronken dan wel nuchter op de bank of staand voor de tv. Zo herinner ik mij een YouTube filmpje waarin te zien is hoe Klaas met wat vrienden helemaal los gaat op de Final Countdown. Dus zo zie je maar weer dat zelfs onze serieuze Klaas los kan gaan. Of was het toch de drank? [Als de drank is in de man - red] Het maakt ons ook helemaal niet uit. De bedoeling van SingStar is om je te vermaken.

Klassieke karaoke versus SingStar?
Het verschil met karaoke op dvd's is dat je daarbij geen rekening hoeft te houden met de maat of toonhoogte. In SingStar draait het erom dat je naast het houden van de maat, ook nog de juiste hoogte, of laagte van de muziek haalt. Dat geeft soms onmogelijke situaties, maar dat is juist het leuke aan heel dat SingStar.

Van koeien tot uitmelken?
Het concept achter SingStar is inmiddels behoorlijk uitgemolken. De serie kent inmiddels meer dan twintig games. Elke band of zanger is wel met een nummer vertegenwoordigd in één van de games. SingStar heeft, zoals ik in mijn intro al vertelde, sinds het eerste deel niet zoveel vernieuwing gekend qua gameplay. De overstap van de PlayStation 2 naar de PlayStation 3 heeft er toe geleid dat we inmiddels ook nummers kunnen downloaden uit de SingStore. Dat laatste maakt de diversiteit aan nummers nog groter en leuker. Ook is er in de loop van tijd een optie bijgekomen waarmee je met behulp van de EyeToy je eigen videoclips kunt opnemen, om deze zo met je vrienden of het wereldwijde web te delen.

SingStar van uniek concept tot fenomeen
SingStar is een revolutie wat betreft muziekgames en een inspiratie geweest voor veel uitgevers om met nog iets beters te komen. Zo kunnen we tegenwoordig genieten van games als Rock Band en Guitar Hero. Ook vinden we soortgelijke games op andere consoles dan die van Sony, zoals Microsofts Lips voor de Xbox 360, en kunnen we binnenkort DJ Hero en Band Hero aan het lijstje muziekgames toevoegen. Dat allemaal is het gevolg van een uniek concept dat met SingStar werd geïntroduceerd.

Omdat er over een gameserie als SingStar, hoe baanbrekend ook, niet zo heel veel meer valt te vertellen, gaan we volgende week vrolijk verder met een gloednieuwe Gameseries. Dan kun je alles lezen over één van de grootste RPG's aller tijden. Tot dan!
Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer