Guide: Beginnerstips voor Palworld

Geplaatst:

Palworld is net uit in Early Access en is nu al enorm populair. Als jij nog niet bij de enorm grote groep Palworld-spelers zit en je wel wilt beginnen, dan kan je avontuur in de wereld van Palworld wellicht wat overweldigend aanvoelen. Er zijn namelijk vele verschillende mechanics die een rol spelen en die het verschil kunnen maken tussen leven of dood. Gelukkig ben ik na vele uurtjes in deze game voor onze review van Palworld behoorlijk wat wijs geworden. Ik help je daarom graag op weg met deze guide!

Palworld tips5

Tips voor het levellen

Het verhogen van je eigen spelerslevel en de levels van je Pals is een belangrijk onderdeel van de gameplay in Palworld. Elke keer wanneer je een level stijgt, kun je namelijk één van je stats verhogen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld meer HP krijgt, of juist meer Stamina. Ook krijg je bij elk level dat je omhoog gaat Technology Points die je kunt besteden om nieuwe voorwerpen voor je basis of nieuwe wapens vrij te spelen. Wanneer je Pals in level stijgen, worden ze sterker en kunnen ze zelfs nieuwe vaardigheden krijgen.

Het vangen van Pals is de meest efficiënte manier om XP te verkrijgen. Het vangen van Pals levert namelijk meer XP op dan het doden van wilde Pals. Voor elke van dezelfde Pal die je vangt na de eerste, krijg je extra bonus XP tot de tiende Pal van dezelfde soort die je vangt.

HP is de belangrijkste stat om te upgraden wanneer je level stijgt. Meer HP betekent namelijk dat je niet zo gauw gedood wordt door vijanden. Ik kan adviseren om daarna te investeren in Weight, daar dat ervoor zorgt dat je meer grondstoffen bij je kunt dragen. Dit is wanneer je ertsen gaat delven zeker een goede investering. Daarna zijn Stamina en Working Speed belangrijk. Stamina zorgt ervoor dat je hoger kunt klimmen, maar ook langer kunt werken of aanvallen zonder uitgeput te raken. Working Speed zorgt ervoor dat je sneller dingen kunt craften. De Attack stat is het meest redundant, daar je vanzelf betere wapens en sterkere Pals zal vrijspelen die je damage output verhogen. Uiteindelijk is de stat-distributie natuurlijk ook grotendeels afhankelijk van je speelstijl.

De Technology Points die je krijgt wanneer je in level stijgt, zijn niet oneindig. Het is daarom verstandig om ze als eerste te besteden aan de echt belangrijke upgrades. Het is een goed idee om je Palbox Missions te bekijken om te zien welke voorwerpen je moet bouwen om je Palbox een upgrade te kunnen geven. Speel deze eerst vrij met je Technology Points. Daarna zijn wapens, uitrusting en accessoires voor de Pals die je veel gebruikt verstandig om in te investeren. Het ontdekken van nieuwe Waypoints geeft je ook een Technology Point.

Verzamel alles wat je tegenkomt in de wereld. Gloeiende voorwerpen en glitters kunnen verschillende voorwepen bevatten, zoals Pal Souls en Ability Fruits. Deze kun je gebruiken om respectievelijk je Pals stats te verhogen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Lifmunk Effigies kun je gebruiken om de kans dat je een Pal vangt permanent te vergroten. Open kisten en bezoek dungeons om handige voorwerpen, zoals Blueprints, te vinden. Blueprints bieden sterkere versies van voorwerpen en uitrusting die je kunt craften zolang de Blueprint in je inventaris zit. Zo kun je dus betere voorwerpen verkrijgen zonder dat je Technology Points hoeft te investeren in het vrijspelen van dat voorwerp.

Palworld tips4

Tips voor je basis

Je basis is de belangrijkste plek. Hier kun je namelijk nieuwe voorwerpen, wapens en uitrusting maken, en zet je je Pals voor je aan het werk. Door een Palbox te plaatsen kun je een gebied afbakenen waar je basis komt. Wanneer je voor het eerst je basis bouwt, is het handig om een gebied uit te kiezen waar grondstoffen als hout en steen genoeg voorhanden zijn. Deze heb je namelijk nodig voor het bouwen van belangrijke voorwerpen en upgrades. Na een tijdje kun je een andere, betere locatie voor je basis uitkiezen. Je kunt je Palbox namelijk gewoon verplaatsen naar een andere locatie en na een aantal levels ontgrendel je de mogelijkheid tot het onbeperkt verzamelen van hout en steen. Uiteindelijk kun je secundaire bases opzetten, bijvoorbeeld in gebieden die rijk zijn aan ertsen, om de productie nog verder te verhogen.

Level je basis op om meer Pals aan je basis toe te kunnen wijzen. Pals kunnen voor jou in je basis werken, om ervoor te zorgen dat voorwerpen, wapens en uitrusting automatisch geproduceerd kunnen worden. Verschillende Pals hebben hun eigen specialiteiten, zoals houthakken, bouwen of planten water geven. Zorg voor een gevarieerde combinatie aan vaardigheden om de productie te optimaliseren. Pals met meerdere vaardigheden zullen automatisch taken uitvoeren. Je kunt een Pal in je basis ook optillen en naar een specifiek onderdeel toe gooien. De Pal zal dan deze taak op zich nemen.

Wanneer je met andere spelers speelt, kunnen zij je basis aanvallen. Speel je echter alleen, krijg je af en toe ook te maken met raids van NPC’s. Deze aanvallen kun je zelf proberen af te weren, maar je kunt het ook door je Pals laten doen. Het bouwen van voorwerpen als de Alarm Bell en de Sandbags zorgen ervoor dat je je Pals op kunt roepen om de basis te verdedigen tegen vijandige Pals die binnen proberen te dringen.

Palworld tips3

Tips voor Pals

Pals zijn de gekleurde fantasiewezentjes die je overal in de wereld van Palworld tegenkomt. Deze wezens zijn erg belangrijk voor je overlevingskans en zul je dan ook goed moeten benutten. Om een Pal te vangen, moet je de gezondheid van de wilde Pal verlagen. Dit kun je doen door de Pal zelf aan te vallen, maar je eigen Pals kunnen hier ook bij helpen. Wanneer een Pal erg weinig HP meer over heeft, kun je een Pal Sphere proberen te gooien om de Pal te vangen. Wanneer je een Pal Sphere gooit als de Pal met zijn rug naar je toe gekeerd is, is de kans groter dat je de Pal kunt vangen. Houd er wel rekening mee dat je de pal alleen verzwakt en niet doodt. Dode Pals kun je namelijk niet meer vangen.

Wanneer je de wereld verkent, kom je af en toe Syndicate Camps tegen. Deze kampementen zitten vol vijanden die Syndicate worden genoemd. Als je alle vijanden in het kamp hebt verslagen, kun je een kooi in het midden van het kamp openen. Deze kooi bevat een Pal die je waarschijnlijk nog niet in het wild bent tegengekomen. Dit is een goede manier om aan zeldzame Pals te komen. Tijdens het verkennen is het ook mogelijk om eieren te vinden. Als je een Incubator hebt vrijgespeeld, kun je deze eieren uitbroeden om aan je collectie toe te voegen.

Palworld tips2

Tips voor gevechten

Gevechten zijn een belangrijk onderdeel van de gameplay van Palworld. Je kunt namelijk niet oneindig lang in je basis blijven zitten en alleen maar bouwen en craften. Gelukkig is combat in Palworld gemakkelijk onder de knie te krijgen, als je weet waar je op moet letten.

Elke Pal heeft een of twee elementen. Deze elementen zijn belangrijk om op te letten als je gevechten wilt winnen. Het element dat je Pal bezit, bepaalt namelijk niet alleen wat voor aanvallen hij kan doen, maar bepaalt ook tegen welke elementen hij sterk of zwak is. De typevoordelen in Palworld zijn als volgt: Grass is sterk tegen Ground, Ground is sterk tegen Electric, Electric is sterk tegen Water, Water is sterk tegen Fire, Fire is sterk tegen Grass en Ice, Ice is sterk tegen Dragon, Dragon is sterk tegen Dark en Dark is sterk tegen Neutral.

Probeer je aanvallen op het hoofd van een vijandige Pal te richten om critical hits te scoren. Hierdoor doe je meer schade. Probeer de aggro van een vijandige Pal tussen jou en je eigen Pals strategisch te wisselen door afwisselend bij de vijandige Pal in de buurt te komen en weg te duiken. Vaak kun je zien wanneer een Pal een aanval wil doen. Kijk goed naar het signaal om op tijd weg te duiken of te springen, zodat je de aanval kunt ontwijken. Als je ziet dat je eigen Pal bijna dood is of als een sterke aanval op je eigen Pal gericht wordt, laat je Pal dan terug in zijn Pal Sphere gaan om de aanval te ontwijken en wat HP te regenereren. Daarna kun je de Pal weer summonen.

Palworld tips

Tips voor verkenning

Het verkennen van de wereld is ook ontzettend belangrijk in Palworld. Door nieuwe plekken te ontdekken, kom je namelijk nieuwe Pals tegen die je aan je collectie kunt toevoegen. Als je goed voorbereid op pad gaat, zorg je ervoor dat het verkennen een stuk aangenamer wordt en dat je onderweg niet het loodje legt.

Oogst Berries wanneer je ze tegenkomt. Deze bessen zijn een handige bron van voedsel aan het begin van de game. De bosjes waar de bessen aan groeien, regenereren om de zoveel tijd vanzelf besjes. In je basis kun je vervolgens een Berry Plantation opzetten. Pals die kunnen zaaien, bewateren en oogsten, kunnen dan vervolgens Berries voor je verbouwen.

Palworld kent een dag- en nachtsysteem. Overdag schijnt de zon en kun je vrij de wereld verkennen. ’s Nachts wordt het donker en kouder, en wordt het overleven moeilijker. Als je een bed hebt gemaakt, kun je ’s nachts slapen om de dag over te laten lopen in de volgende. Het is echter een goed idee om ’s nachts ook te gaan verkennen. ’s Nachts kom je namelijk andere Pals tegen die ook erg waardevol kunnen zijn in je team of in je basis. Neem een Torch mee om jezelf warm te houden en in het donker te kunnen zien. Houd er rekening mee dat een Torch wel één van je vier wapenvakjes in beslag neemt. Als je wat Wool van bijvoorbeeld een Lamball verzamelt, kun je er in je Crafting Bench Cloth van maken. Dat kun je vervolgens weer gebruiken om kleren van te maken die je ’s nachts ook warm houden.

De Glider is een handig voorwerp dat het verkennen van de wereld een stukje gemakkelijker maakt. Je kunt in Palworld namelijk overal op klimmen, maar je zult uiteindelijk ook weer een keer naar beneden moeten. Wanneer je van een te grote hoogte naar beneden valt of springt, krijg je schade en kun je sterven. Met de Glider kun je als een soort parachute langzaam naar voren zweven. Wanneer je Stamina op is, dan ga je naar beneden. Dit is ook erg handig om een kloof over te steken die te groot is om overheen te springen.

Sommige Pals kun je inzetten als mount om sneller rond te kunnen lopen, zwemmen of vliegen. De Direhowl is bijvoorbeeld een erg efficiënte mount. Wanneer je er één gevangen hebt, kun je wanneer je level 9 hebt bereikt het Direhowl’s Saddled Harness vrijspelen met je Technology Points. Wanneer je dit voorwerp gecraft hebt en je een Direhowl opgeroepen hebt, kun je vervolgens op zijn rug zitten. Je kunt nu een stuk sneller lopen en ook aanvallen met je Direhowl.

Palworld tips1

Een allerlaatste tip

Lees de Survival Guide! In Palworld zelf zit een uitgebreide gids die je alles vertelt wat je moet weten om je tijd in Palworld tot een succes te maken. En dan een aller-allerlaatste bonustip: heb plezier! Palworld is een enorm vermakelijke game die zowel in je eentje als met vrienden leuk is. Je hoeft niet per se 'goed' te zijn in deze game en er is geen correcte manier van spelen. Als je je liever richt op het bouwen van je basis, dan kun je dat lekker doen. Wil je liever alle Pals volledig uitroeien met je machinegeweer? Be my guest. Have fun!

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Palworld

Series

-

Uitgever

POCKET PAIR, Inc.

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox One, Xbox Series

Releasewindow

19 januari 2024

Ontwikkelaar

POCKET PAIR, Inc.

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord