It's all in the games

Geplaatst:
Aangepast: 7 september 2019 21:16

Eén van de dingen waar ik vroeger op school een hekel aan had, was het maken van boekverslagen. Ik vind lezen gewoon saai. Ik ben zo'n persoon die dan liever zelf een boek schrijft, om maar bezig te blijven. Geïnteresseerd als ik was nam ik tijdens de boekenpresentatie van Herm Kisjes en Erno Mijland op Gamersdag 2009 het boek 'It's all in the games' in ontvangst. Niets vermoedend dat de hele redactie vol gepland zat, dus ik opgezadeld zat met een boek dat ik zou moeten recenseren.

Wat zijn gamers?

We vinden gamen natuurlijk allemaal leuk, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je ouders, die zich zorgen maken wanneer jij weer eens nachten aan één doorhaalt met World of Warcraft.

Het boek It's all in the games geeft ouders, leraren en opvoeders een kijkje in de keuken van de gamewereld. Het is een goed cadeau voor ouders die niks van deze hobby snappen.

Het heeft twee kanten

Het boek vertelt twee kanten, namelijk de problemen die gamen veroorzaakt, denk bijvoorbeeld maar eens aan slaaptekort of achteruitgang in schoolprestaties. En aan de andere kant vertelt het boek over de positieve kanten van games. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wat we allemaal wel niet kunnen leren met games.

Wat mij direct opviel was dat er veel gebruik werd gemaakt van verhalen van gamers en hun ervaringen met games. Het boek leest lekker weg, de verhalen zijn kort maar krachtig, ze zijn simpel opgebouwd en bovendien is het geen dikke pil, dus je bent er zo doorheen.

Het design van het boek mag zeker niet onbesproken blijven. Het ontwerp past zeker bij de doelgroep gamers. Om het andere deel van het boek te lezen moet je het boek in zijn geheel omdraaien, wat het boek een wat speels effect geeft.

Voor gamers en ouders

'Gamen is geweldig,' luidt de titel van de blauwe kant van het boek. Hierin wordt duidelijk beschreven wat gamen is. Duidelijk is te zien dat de auteurs goed onderzoek hebben gedaan naar wat gamen is. Daarvoor mijn complimenten, want vaak worden gamers in kranten en tijdschriften ongegrond nogal negatief afgeschilderd door de schrijver. De auteurs van dit boek hebben naar eigen zeggen veel hulp gehad van ouders, leraren en wetenschappers, maar ook van gamers zelf.

Wat ik bijzonder goed vind aan dit boek is dat het ook heel veel handige informatie herbergt. Zo staat er onder andere in wat diverse genres betekenen en inhouden, zoals RPG of FPS. Maar nog belangrijker: Het geeft een goed, realistisch beeld van wat de positieve en negatieve punten van games zijn. Het boek kun je voor 18,95 euro bestellen.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer