Opinion: De sluiting van de 3DS en Wii U eShop is rampzalig

Geplaatst:

Vorige week dropte Nintendo een nieuwtje waar ik al een tijd voor vreesde, maar dat alsnog insloeg als een bom. De 3DS en Wii U eShops sluiten volgend jaar. Dat betekent dat het voor consumenten niet meer mogelijk is om games te kopen en downloadcodes in te wisselen op de twee systemen. Enkel het herdownloaden van games die je al gekocht hebt, blijft mogelijk. Het brengt een einde aan het 3DS- en Wii U-tijdperk, maar bovenal voorspelt het weinig goeds over de preservatie van media en de prijzen van tweedehands games. Nintendo is de enige partij die van de sluiting profiteert. In dit artikel leg ik je uit waarom de sluiting van de 3DS en Wii U eShops rampzalig is voor alle Nintendo-fans.

Verloren content

Wanneer de 3DS en Wii U eShops hun deuren sluiten in maart 2023, gaat er een hoop content verloren. Er kan vanaf die datum niets nieuws meer gekocht worden in de digitale winkels. Daardoor houden een hoop games opeens op te bestaan. Met de 3DS en Wii U heeft Nintendo het digitale landschap écht omarmd. De gamereus bracht voor het eerst fysieke games digitaal uit en maakte een hoop unieke downloadbare titels voor de systemen. Een groot deel daarvan is nooit in de fysieke winkelschappen verschenen. Denk bijvoorbeeld aan games zoals Pullblox, NES Remix, Dillon's Rolling Western en Dr Mario: Miracle Cure. Ook derde partijen brachten een hoop van hun titels digitaal naar de platformen. Zo zijn de vijfde en zesde mainline Ace Attorney-games alleen digitaal naar de 3DS gekomen. Van al deze pareltjes bestaan geen fysieke uitgaven. Wanneer de eShops sluiten, worden deze games in één klap weggevaagd. Heb je ze eerder niet gekocht? Jammer dan. Je kunt ze nu niet meer spelen. Hopelijk brengt Nintendo over tien jaar een Deluxe-port uit voor zestig euro.

Haal je handen maar alvast van het toetsenbord af, want ik voel de gemiddelde reactie al aankomen. Dan hadden we de games maar eerder moeten kopen, toch? Ja, misschien wel. Maar er zijn enorm veel gevallen te bedenken waarin dat niet mogelijk is. Laten we beginnen met het feit dat iedereen games op andere momenten speelt. Jij hebt vast niet alle gameseries die je nu leuk vindt direct ontdekt. Soms ontstaat interesse in een game pas na verloop van tijd. Toen Metroid Dread werd aangekondigd, zijn er bijvoorbeeld een hoop nieuwe Metroid-fans ontstaan. Hadden zij de oude games eerder kunnen spelen? Absoluut. Maar hadden ze daar op dat moment behoefte aan? Nee. Sommige fans waren nog niet eens geboren toen bepaalde games uitkwamen. Final Fantasy VII, de legendarische RPG van Square Enix, kwam uit toen ik nog niet eens in mijn vloeibare fase zat. Stel je voor dat die game nooit fysiek was uitgebracht. Met de sluiting van de digitale winkel had die game nu niet meer bestaan. Dan was een stukje essentiële gamehistorie voor altijd weggevaagd. De enige uitzondering daarop is als de maker ooit besluit om de game opnieuw uit te brengen. Maar daar heeft Nintendo geen woord over gerept.

De Virtual Console is geschiedenis

Eén van de hoogtepunten van de 3DS en Wii U was de manier waarop Nintendo omging met klassieke content. Vooral de Wii U was een powerhouse als het ging om oude Nintendo-games. Er konden niet alleen games gespeeld worden van de NES, SNES en Nintendo 64, maar ook van de Game Boy Advance, Nintendo DS, TurboGrafx-16 en de Wii. Allerlei klassieke titels die voor tientallen - soms zelfs honderden - euro's verkocht werden op sites als Marktplaats konden voor een zacht prijsje aangeschaft worden op de vorige console van Nintendo. Op de 3DS werden zelfs Game Boy- en Game Boy Color-games voor het eerst heruitgebracht. De Wii U en de 3DS waren dé platformen om het verleden van geliefde franchises te (her)ontdekken.

Als het straks niet meer mogelijk is om aankopen te doen in de Nintendo eShop op de 3DS en Wii U, verliezen we ook toegang tot al deze klassieke games. De enige legale manier om dan oude games te spelen, is door gebruik te maken van Nintendo Switch Online. Daar krijgen we momenteel beetje bij beetje oude games gevoed via een te dure en teleurstellende abonnementsdienst. En nog erger, die service beperkt zich alleen tot de NES, SNES en Nintendo 64. Het wordt straks steeds moeilijker om toegang te krijgen tot klassieke games. Wie daarna een oude game wilt proberen, moet zijn piratenhoed uit de kast halen. Maar oeps, dat mag niet van ome Nintendo. En dat brengt me bij mijn volgende punt.

Er is geen alternatief

De sluiting van de 3DS en Wii U eShop zou geen ramp geweest zijn als de content op een andere wijze beschikbaar zou zijn. Als games zoals Dillon's Rolling Western en Pullblox World momenteel op de Switch te downloaden waren geweest, was dit enkel een kleine tegenvaller geweest. Maar dat is niet het geval. Er is geen alternatief voor deze games. Als ze eenmaal weg zijn, zijn ze ook écht weg. Je kunt ze dan niet meer kopen. Verschijnt er over twee jaar een nieuwe Pullblox-game en wil je daarom de oorspronkelijke games voor het eerst proberen? Zet dan maar een YouTube-video aan, want die games worden allemaal compleet weggevaagd wanneer de eShop sluit.

Maar niet alleen digitale games lijden onder de stopzetting. Ook fysieke games verliezen een hoop content. Zo gaat alle downloadbare content (DLC) van games verloren. Haal nu nog maar snel alle DLC-fighters van Super Smash Bros. for 3DS en Wii U, want anders heb je straks een incomplete game. En wat dacht je van Fire Emblem Fates: Revelation? Dit is een gehele extra route voor een populaire Fire Emblem-game die nooit op zichzelf op een cartridge is uitgebracht. Oftewel: een hele Nintendo-game die zo zonder pardon de prullenbak in wordt geworpen. Alhoewel je na de sluiting van de eShop 'voor de nabije toekomst' nog wel game-updates kunt downloaden, bestaat daar ook een hoop onduidelijkheid over. Hoe lang is 'voor de nabije toekomst'? Als je na de volledige stopzetting van de digitale winkel Xenoblade Chronicles X aanschaft, zit je opgescheept met een inferieure versie die slechter loopt. Pokémon X en Y beschikken dan weer over een gamebreaking bug en ook de gigantische gratis Welcome amiibo-update voor Animal Crossing: New Leaf gaat verloren. Succes met het vinden van een heruitgave waarop de update wel geïnstalleerd is. Nu we het toch hebben over fysieke games, laten we doorgaan naar mijn volgende punt.

Tweedehands prijzen rijzen de pan uit

Het is geen geheim dat veel Nintendo-games niet alleen hun waarde behouden, maar doorgaans zelfs jaren na de release duurder worden dan de oorspronkelijke adviesprijs. Kijk gerust even rond op Marktplaats voor een echt exemplaar van Pokémon HeartGold en SoulSilver. Je weet wel, die games die miljoenen hebben verkocht en totaal niet zeldzaam zijn. Je betaalt zo meer dan honderd euro voor een exemplaar. Momenteel zijn de prijzen van Wii U en 3DS-games nog erg goed te doen. De meeste games liggen zelfs nog onder de adviesprijs (met enkele uitzonderingen). Daar gaat straks een hoop in veranderen.

Laat me dit illustreren aan de hand van een voorbeeld. Kun je je Flappy Bird nog herinneren? Deze vrolijke free-to-play game was omstreeks 2013 razend populair. In 2014 werd de game van de App Store afgehaald. Plotseling werden er telefoons waarop Flappy Bird geïnstalleerd was voor ongekende bedragen online aangeboden. En dat terwijl de oorspronkelijke game gratis was. Wanneer je een digitale versie weghaalt, komt de prijs in de hand van de consument te liggen. Wanneer er een goedkoper alternatief aanwezig is, worden de andere aanbieders bijna verplicht om hun prijzen ook laag te houden. Maar als dat alternatief wegvalt, kunnen de andere aanbieders in principe zelf de prijs bepalen. We zien het momenteel al gebeuren met andere oude games die niet meer elders worden aangeboden. Het is slechts een kwestie van tijd totdat 3DS en Wii U-games onbetaalbaar worden. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou liever mijn tweede nier als ik Pokémon Art Academy in de toekomst wil aanschaffen.

De sluiting van de 3DS en Wii U eShop was onvermijdbaar. Het is onrealistisch voor bedrijven om al hun oude digitale winkels open te houden. Maar de manier waarop Nintendo omgaat met dit probleem, voorspelt niet veel goeds voor de toekomst van games. Niet alleen kwam de sluiting van de 3DS en Wii U eShop veel te vroeg en spelen er nog veel mensen op de systemen, maar Nintendo weigert om alternatieven te bieden voor de games die verloren gaan. De sluiting van de eShop heeft mijn vertrouwen in de toekomst van games geschaad. Ik kan alleen maar hopen dat Nintendo de beslissing terugdraait, net zoals toen Sony besloot om de Vita en PlayStation 3-winkels open te houden. Hoe denken jullie over de sluiting van de 3DS en Wii U eShop? Laat het weten in een reactie.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord