Opinion: PlayStation VR2 - For The Payers?

Geplaatst:
Aangepast: 2 februari 2024 17:10

Virtual Reality, lachen joh! Een beetje als een idioot in het rond staan zwaaien, terwijl de halve inboedel tegen de vlakte gaat. Wie zich eenmaal in de virtuele realiteit werpt, kan er best wat lol aan beleven. Maar in den beginne kleefde er best een nadeel aan VR: de instapkosten. Meer dan duizend euro lappen om een beetje te Beat Saberen? Nou, nee dus. Gelukkig kwam daar verandering in met de Oculus Quest en de PlayStation VR. En die laatstgenoemde krijgt nu dus opvolging in de vorm van de PlayStation VR2, waar toch weer een nadeel aan kleeft: de instapkosten.

PlayStation VR24
Sony PlayStation

Virtual Reality voor Virtual Royalty

Mocht het je ontgaan zijn, de PlayStation VR2 heeft inmiddels een releasedatum en een prijskaartje opgespeld gekregen. Sony's nieuwste aanwinst in de virtuele wereld gaat vanaf 22 februari van de hand voor het luttele bedrag van €599,99. Geen €600, maar €599,99. Groot verschil. En mocht je niet zo veel hebben aan een headset zonder game dan doet PlayStation ook niet al te moeilijk. Voor vijftig euro's meer heb je de Horizon Call of the Mountain bundle in de pocket. €649,99 dus niet €650 en dat is een Mountain aan centen.

Sterker nog, het is zelfs bijzonder veel. Daar kun je bijna anderhalve PlayStation 5 voor kopen, bij wijze van spreken. En die heb je dan ook nog eens nodig. Maar goed, voor dat geld krijg je dan wel een leuk brilletje met zeer kekke controllers. En die jungle aan kabels die de originele PlayStation VR zo tergend kut maakte, daar zit je ook niet meer mee te hannesen. Dus eigenlijk is het een koopje.

Horizon Call Of The Mountain2

Een tech-"niche" hoogstandje

Want als je het even van de technische kant bekijkt dan is €599,99 (niet €600) helemaal zo duur nog niet. 2000 x 2040 pixels per oog, inside-out head tracking, headset feedback (want iedereen houdt van vibraties, al is het maar op je hoofd). En dan hebben we het nog niet eens over de VR2 Sense controllers gehad, welke ook allerhande technisch vernuft met zich meebrengen. En dat allemaal voor nog geen zeshonderd piek! Eigenlijk is het gewoon absurd dat het allemaal kan voor zo'n prijs.

Qua techniek valt het dus allemaal best wel te rechtvaardigen. Ik bedoel, Meta Quest geeft geen zak meer om betaalbaarheid en gaat juist ultra-premium met diens Meta Quest Pro, die niet voor niets Pro heet. Heel andere doelgroep. PlayStation richt de pijlen uiteraard op gamers die logischerwijs vooral willen gamen. En dat is dan ook meteen zo'n dingetje waar ik zo mijn twijfels bij heb. Want hoe lang blijft dat leuk? Mijn ervaring met VR is dat het vooral leuk is wanneer je het net gekocht hebt. Zes maanden later ligt het te verrotten in de la waardoor het diens niche-label maar niet lijkt te verliezen.

PlayStation VR 2 controllers
Sony PlayStation

Twintig redenen om de PS VR2 te kopen

Maar als het aan PlayStation ligt komt daar verandering in. Tenminste, dat vinden zij dan. De PlayStation VR2 kan tijdens de launch op 22 februari namelijk twintig games afspelen, waarvan Horizon Call of the Mountain er dus één van is. Resident Evil Village, No Man's Sky en Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge zijn naar verluidt ook vanaf dag één te spelen. Hartstikke leuk dus.

En daar houdt het uiteraard niet op. Er komt volgens Sony nog veel meer aan. Supermassive Games doet het Until Dawn: Rush of Blood truukje nog eens dunnetjes over met The Dark Pictures: Switchback VR en PS VR2 versies van Pistol Whip en Tentacular komen ook nog voorbij. En wat dacht je van After The Fall, Zenith: The Last City, Jurassic World Aftermath Collection, Hello Neighbor: Search & Rescue, Cosmonious High, The Light Brigade en Cities VR? Als je alleen om die redenen al geen PlayStation VR2 wil aanschaffen. Tja, dan weet Sony het ook niet meer.

History repeats

Theoretisch gezien zou de PlayStation VR2 dus een slam dunk moeten worden. Aan premium content is geen gebrek, als we Sony mogen geloven. Maar toch zegt iets me dat de PS VR2 eenzelfde lot beschoren is als ieder andere consumenten-headset. VR is leuk, maar vaak niet voor lang. En al helemaal niet wanneer de prijs van diens exclusieve games je van je virtuele stoel laat flikkeren. Ik bedoel, de volle mep betalen voor een game van een paar uurtjes waarbij je ook nog eens het risico loopt op een ondergekotste huiskamer vol gesloopte Ikea meubelen? Dat is voor velen toch nog een behoorlijke drempel gebleken.

Dus ja, PlayStation VR2, ik weet het niet hoor. Het zal vast een prima headset zijn en ik geloof ook best dat de games de moeite waard zijn, maar toch. Iets zegt me dat ook dit ding weer ergens in de la verdwijnt. Gelukkig hoef ik me niet zo druk te maken over in de knoop geraakte kabels wanneer ik besluit om het weer eens aan te sluiten wanneer ik visite krijg.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord