PlayStation 5 Pro - For The (Over)Payers

-

De tiende dag van september, in het jaar van onze Heer 2024. Voor eeuwig zal deze dag in mijn geheugen gegrift staan als een dag zo zwart als ziel. Niet alleen omdat James Earl Jones - de man die me voor altijd zal bijblijven als Darth Vader én Mufasa - het tijdige voor het eeuwige heeft gewisseld, maar ook omdat Sony een geintje uithaalde waarvan ik nooit had verwacht dat na de launch van de PS3 nog zou doen: een veel te dure console aankondigen.

PS5 Pro take my money

Ergens wisten we allemaal al dat het eraan zat te komen. De PlayStation 5 is namelijk alweer vier jaar oud en men voelt zich bijna verplicht om ergens in de life cycle van een console met een Pro-versie op de proppen te komen. Dat moment is dus aanstaande. Vanaf 7 november van dit jaar kunnen we weer met z'n allen in de rij gaan staan bij de Game Mania om de beefed up versie van de PlayStation 5 te scoren. En als we Mark Cerny van PlayStation mogen geloven, gaat vanaf dat moment een wereld van technologisch wonder voor ons open. Het is een PR praatje dat ik - als pc gamer - inmiddels wel ken van de jongens van Nvidia, maar het blijft leuk om te zien hoe men een publiek wil overdonderen met een hoop fancy jargon en cijfers om een product aan te prijzen.

Een nóg grotere GPU, nóg meer compute units, nóg snellere RAM, nóg meer procenten. Nog, nog, nog. 'Big' business, dat is het. Want de PS5 Pro stevent met z'n overpowered specs iedereen voorbij en belooft de nieuwe benchmark te worden. Tenminste, theoretisch gezien dan. Want al die power mag dan in je console gefrot worden, maar het ligt allemaal wel aan de game developers of deze power er ook uit mag. Uiteindelijk bepaalt de game hoeveel van die paardenkrachten worden benut. In het geval van de PS5 Pro zal het veelal Sony zijn die nu met diens hard hitting first-party games - waarvan het er eigenlijk niet zo bijzonder veel heeft - die power moet zien te unlocken, maar dat zit er voorlopig nog niet in gezien men al heeft aangegeven voorlopig geen first-party games uit te gaan brengen. Daarvoor wacht men tot het volgende fiscale jaar.

Dus dan moet je maar hopen dat het ergens PS5 Pro patches gaat uitbrengen, want een peperdure game console kopen om er vervolgens een half jaar geen dedicated first-party games op te spelen, dat is uitsluitend weggelegd voor Xbox Series X gamers. Want hoe dom waren die zeg, allemachtig. Een beetje vijfhonderd piek lappen voor een console waar je alleen games op kon spelen die je ook op andere platforms kon spelen, Echt hè? Een half rooitje voor een apparaat waarvan je weet dat er dikke hardware in zit, maar waarvan je niet weet hoe dat gaat uitpakken omdat er nog geen een game is die de beloofde performance eruit trekt? Je moet toch gek zijn om dat eraan uit te geven.

Toch moet er bij PlayStation iemand zijn geweest die dacht: "€500 voor een console zonder dedicated games? Hold my spinazie/rabarber/selderij/komkommer sapje... " Want vijfhonderd euries voor een console, dat zijn tegenwoordig rookie numbers. Daarmee wordt je anno 2024 niet meer serieus genomen. Daar moet minstens een meier bovenop. Of nee, gooi er gewoon drie fokking meier bovenop en maak er een mooie €800 van. Dát zijn pas prijzen waar je U tegen zegt. En er is dan ook niemand geweest die even ingreep om Sony PlayStation te attenderen op het PS3 launch debacle, die uiteindelijk wel verkocht, maar die ook schandalig duur op de markt werd gejankt. Maar goed, voor die zeshonder euro kreeg je daar destijds nog wel een console met een disc drive terug. Plus, die kon je gewoon verticaal neerzetten zonder daar een additionele vertical stand los bij te moeten kopen. Want ook die krijg je er voor dat bedrag niet eens bij, ondanks dat het voor Sony letterlijk een kostenpost van een paar dubbeltjes is.

PS5 Pro sarcasm

Maar goed, ik loop me waarschijnlijk weer op te naaien om niks, vooral gezien ik niet Sony's doelgroep ben. Of ja, niet meer. Sinds dat hele aanstellerige gedrag van ze tijdens dat Microsoft-Blizzard gebeuren ga ik PlayStationloos door het leven en dat bevalt me best prima. Geef mij maar mijn heerlijk zelfgebouwde pc, waarvan alle console lovers ooit hoonden "dat men voor dat geld drie all-digital PS5 consoles kon kopen". That one didn't age well, now did it?

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord