DREDGE

  • Ontwikkelaar Black Salt Games
  • Eerste releasedatum 2023
  • Platformen Pc , Nintendo Switch
  • Genre Avonturen , RPG
  • Gameliner score -

Preview: DREDGE - Als een vis in het water

Vissen: je houdt ervan, of je ziet het nut er niet van in. Ik val zelf in het tweede kamp. Ondanks dat vissen mij één van de saaiste manieren lijkt om je kostbare vrije tijd te besteden, wist DREDGE mij direct te intrigeren toen ik online de eerste gameplaybeelden zag voorbijkomen. De rustige open wateren, je knusse bootje dat over de golven balanceert en de chille vibes maakten dit tot een game die ik graag op de beursvloer in Keulen wilde checken. Inmiddels heb ik op gamescom de kans gekregen om DREDGE een uur lang eens goed aan de tand te voelen. Mijn voorlopige bevindingen van de game lees je in de DREDGE preview!

Preview DREDGE

De vis wordt duur betaald

DREDGE is een game die in de basis draait om verkenning. Vanuit je thuisbasis 'The Marrows' kies je het ruime sop en verken je een verzameling aan omliggende eilanden en de donkere diepten eromheen. Ondertussen gooi je je dobber uit totdat een glibberige gewervelde een hapje van je aas neemt. De vissen die je vangt kunnen vervolgens verkocht worden aan de lokale bevolking. Wie weet hengel je wel wat interessante informatie binnen op over de verschillende plekken die je verkent. Iedere locatie kent zijn eigen bevolking, mogelijkheden en geheimen.

In mijn speelsessie werd ik meegenomen naar het eerste uur van de game. Met slechts een miserabele hengel en een gebrekkige motor koos ik het ruime sop. Al snel wierp ik mijn hengeltje voor het eerst uit en kwam ik in aanraking met de visminigame in DREDGE. Alhoewel de game voor een groot deel om vissen draait, is het vissen ongeveer net zo simpel als in games zoals Animal Crossing en Stardew Valley. Door de juiste timing aan te houden, heb je voor je het weet een glibberige rakker aan je hengeltje zitten. Daar kwam ik direct voor een uitdaging te staan. Dingen als vissen, hengels en motoren nemen namelijk ruimte in in je voorraad. Het voorraadsysteem werkt ongeveer hetzelfde als in de Resident Evil-serie. Ieder object kost een bepaald aantal blokken ruimte. Het systeem is vergelijkbaar met een soort legpuzzel. Tevens geldt hoe belangrijker het object, hoe meer ruimte het inneemt. Dit leidt tot strategische keuzes op het gebied van voorraadmanagement. Neem je een betere hengel mee, of laat je hem toch bij de haven zodat je een extra vis kunt vangen?

Terwijl je ronddobbert op de rustige wateren, geniet je van de omgeving om je heen. DREDGE beschikt over een werkelijk prachtige grafische stijl. De zon die reflecteert in het water, het gebruik van kleuren en de fantastische personagedesigns zijn een lust voor het oog. Dit is een game die je screenshotalbum tot de nok toe gaat vullen. Echter werd op mijn vraag of er een fotomodus aanwezig is in de game helaas ontkennend geantwoord. Wellicht in de toekomst.

Hands on Dredge

Duistere diepten

Terwijl je naar hartenlust hengelt naar allerlei verschillende soorten zeedieren en op zoek gaat naar de geheimen van de zee, zie je de zon langzaamaan ondergaan boven het golvende water. DREDGE bevat een dag- en nachtsysteem. Dit heeft grote gevolgen voor de gameplay. Niet alleen zijn er 's nachts andere zeedieren, zoals inktvissen, te vangen, maar de donkere diepten van de zee herbergen ook meer onheilspellende gebeurtenissen. Na een uur of zes 's avonds wordt je zicht belemmerd door de mist en gaat de paniek van de schipper een grotere rol spelen. De mate van paniek die je ervaart, wordt weergegeven middels een groot oog bovenaan het scherm. Hoe onrustiger je bent, hoe ernstiger de gevolgen. In mijn speelsessie ramde ik in mijn paniek al tegen een rots aan, wat tot gevolg had dat ik een klein deel van mijn vangst verloor en schade aan het schip kreeg.

Tijdens de nacht voel je je als het ware als een vis op het droge. Je hebt in de duisternis twee verschillende keuzes. Trotseer je de gevaarlijke mistige wateren en pluk je wellicht de vruchten van de additionele tijd op zee en de nieuwe beschikbare vissoorten, of meer je aan en knap je een uiltje totdat het weer licht is? Beide speelstijlen hebben hun eigen voordelen. Mocht je midden op zee op zoek zijn naar een veilige plek, dan kun je altijd afgaan op het licht van de grote centrale vuurtoren. Op het eiland waar deze vuurtoren staat, kun je tevens terecht voor al je wensen op het gebied van nieuwe uitrusting en reparaties. Door je verse vis te verkopen, kun je weer betere uitrusting aanschaffen waarmee je andere vissoorten kunt vangen. Probeer er wel voor te zorgen dat je jouw vangst niet te lang laat liggen. Op bedorven vis zit niemand te wachten.

DREDGE hands on

Voorlopig oordeel van Nils Hoogervorst

Ik voelde me als een vis in het water tijdens mijn speelsessie van DREDGE. De gameplay is zeer rustgevend en er is een constant gevoel van progressie aanwezig. De nachten vormen een sterk contrast met de gameplay overdag en zorgen voor de nodige afwisseling en spelerkeuzes. Het is eenvoudig om je te verliezen in de prachtige wereld van de game en urenlang rond te dobberen. DREDGE lijkt beslist niet naast het net te vissen en is zeker een game om in de gaten te houden wanneer de titel verschijnt in 2023.

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?