Preview: Far Cry 5

Ubisoft heeft tijdens de E3 de nieuwe Far Cry onthuld. Deze nieuwe game komt begin volgend jaar uit en ik heb de E3-demo mogen spelen. De demo bestaat uit enkele missies en introduceert enkele NPC's. Ook biedt Far Cry 5, in tegenstelling tot eerdere Far Cry-games, drie sidekicks die je kunt kiezen om je te helpen tijdens een missie. Ubisoft gaf me flink wat tijd waardoor ik in de gelegenheid was om met alle drie de game te ervaren.

onbekend

Nieuwe wereld, nieuwe sidekicks

In dit nieuwe deel reizen we niet af naar een tropisch eiland, maar begeven we ons in ruraal Amerika. Een turbulente omgeving want de gemeenschap ligt constant onder druk van een gewelddadige sekte. De sekteleden zijn constant bezig met het 'bekeren' van de gemeenschap alleen doen ze dit niet door de deuren langs te gaan met flyers. Nee, deze leden overtuigen het volk met geweld. Ze zijn druk in de weer en je kunt hierdoor ongezien huizen betreden om vanuit daar een strategie te bepalen. Natuurlijk kun je ook als een cowboy de stad inlopen en beginnen te schieten. Zodra de sekteleden door hebben dat ze worden aangevallen, gaan ze zich beter positioneren en proberen ze jou uit te schakelen. Een leuk detail is dat op alle radiostations dezelfde hymne wordt gedraaid. Dit klinkt heel gemoedelijk, maar na een tijdje merk je dat dit een drukkend gevoel geeft.

Voordat je een missie begint, kun je kiezen uit de verschillende sidekicks die je leven een stuk makkelijker maken. Boomer, de hond, helpt je met het markeren van sekteleden, verzamelt wapens van vijanden en biedt enige afleiding. Dit is een groot voordeel wanneer je stealthy probeert te spelen. Dit geldt ook voor Grace, de sniper, zij helpt met het uitschakelen van de vijanden en je kunt haar op verschillende plaatsen positioneren. Mocht het fout gaan, dan kun je rekenen op haar geweer om efficiënt met de sekteleden af te rekenen. Deze sidekicks doen misschien denken aan Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, maar ik vind het een leuke toevoeging die je strategische mogelijkheden uitbreidt. Nick, de piloot, daarentegen beschiet en bombardeert de vijanden vanuit zijn vliegtuig. Hij is uitermate geschikt voor het vernietigen van grote groepen sekteleden, auto's en wegversperringen. De skills van de sidekicks waren nog beperkt in deze demo, maar ik verwacht dat je deze kunt uitbreiden bij het verdelen van je skill points.

onbekend

Vechten voor het volk

De game heeft, zoals in alle Far Cry-games het geval is, vele NPC's die zorgen voor nieuwe opdrachten, maar zij bepalen ook de sfeer van de game. Zo deelt iedere NPC zijn ervaringen met de sekte en haar leden. Ik ben verschillende NPC's tegengekomen die in opstand komen tegen de sekteleden, zoals: Mary May, eigenaar van de lokale bar, een Steven Seagal look-a-like die de bar schoonmaakt en Nick Rye, één van de sidekicks. Tijdens de speelsessie is mij verteld dat wanneer je op de juiste manier reageert of opdrachten uitvoert, ze uiteindelijk aan jouw kant komen te staan en je ondersteunen met hun skills.

De controls van de game doen denken aan die van Far Cry 4, maar ik vond dat helemaal niet storend. Ik kon meteen volle bak in de game duiken. In Far Cry 5 kun je zelf ook een vliegtuig besturen en de vijanden beschieten of bombarderen met de Bomber View. Zo wordt de demo beëindigd met een dogfight in het luchtruim. De controls waren even wennen, maar dat kan ook aan mij liggen. De eerste keer was geen succes, de tweede poging leidde met één raket meteen tot succes, en over de derde keer hebben we het maar niet.

Ik heb slechts op een klein stukje van de map gespeeld, maar ik kon het niet laten om toch even uit te zoomen om kijken hoe groot de wereld van Far Cry 5 nou eigenlijk is. Het is moeilijk in te schatten, maar er zit een vliegtuig in de game dus ik verwacht een aardig grote wereldmap. Over een van de meest belangrijkste dingen kan ik helaas weinig zeggen. Dat is natuurlijk de invulling van het verhaal en de overdreven persoonlijkheden van de main bad guys, maar gezien de vorige delen, denk ik dat dat wel goed komt.

onbekend

Voorlopig oordeel

De demo van Far Cry 5 heeft mij uitstekend weten te vermaken. De nieuwe setting biedt gelukkig veel variatie en een aantal nieuwe toevoegingen maken de serie weer wat verser. De mogelijkheid om heel stealthy te spelen, vind ik altijd een leuke toevoeging en mocht het fout gaan dan kun je altijd de minder subtiele optie kiezen en volledig losgaan. De toevoeging van de sidekicks biedt de mogelijkheid tot verschillende strategieën en vergroot de replay value. Het achterliggende verhaal lijkt mij ook zeer boeiend en ik kan niet wachten om de rest van de sekteleden te ontmoeten. De demo van Far Cry 5 zorgde ervoor dat ik bijna was vergeten om mijn thee op te drinken. Wil een game mijn thee doen vergeten, dan weet je dat er veel moois op het scherm getoverd werd.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?