Preview: Granblue Fantasy: Relink - Nog niet overtuigd

Geplaatst:

Granblue Fantasy: Relink is een action JRPG die wordt ontwikkeld door Cygames voor de PlayStation 4, PlayStation 5 en de pc. De game werd in 2016 al aangekondigd onder de naam Granblue Fantasy Project Re: Link en werd ontwikkeld door PlatinumGames en Cygames. De game speelt zich af in dezelfde wereld als de originele Granblue Fantasy (2014), maar op een andere locatie. Al zal je wel enkele personages uit het origineel tegenkomen. In 2017 werden de eerste gameplaybeelden getoond en deelde director Tetsuya Fukuhara de invulling hiervan. De game bevat een co-op multiplayer voor vier personen en single player modus waarbij je ondersteund wordt door drie computer gestuurde personages. In 2019 verliet PlatinumGames het project en werd de rest van de ontwikkeling afgemaakt door Cygames. In 2022 zou de game eindelijk uitkomen, totdat de game werd uitgesteld tot 1 februari 2024. Cygames heeft op 11 januari een demo uitgebracht om ons te laten proeven van de tutorial, de story modus en de quest modus. In de preview van Granblue Fantasy: Relink kun je lezen of dit een goede smaak heeft achter gelaten.

De tutorial en story modus

In de demo van Granblue Fantasy: Relink kun je kiezen uit de tutorial modus, de story modus en de quest modus. De tutorial is redelijk summier en daar ben je in vijf minuten doorheen. Er wordt uitgelegd hoe je moet aanvallen, verdedigen, ontwijken en hoe je je skills en specials moet gebruiken. Voordat je met de story modus begint, krijg je eerst de optie om de Assist modus of de Full Assist modus te activeren. Bij de Assist modus wordt het een button mashing game en bij Full Assist modus hoef je alleen je voort te bewegen, want de rest wordt voor je gedaan. Om de demo goed te ervaren heb ik deze modus dus niet geactiveerd. Gran begint zijn avontuur op een luchtschip dat richting een eiland vliegt waar Goblins de lokale bevolking lastig vallen. Hij maakt deel uit van de Traveling Skyfarers die schijnbaar de mensen proberen te helpen. De reden is nog niet helemaal duidelijk, maar ze lijken op zoek te zijn naar een guardian. Na een kort overleg met de kapitein stelt Gran voor om samen met een deel van de crew de Goblins uit te schakelen, zodat de kapitein de gevluchte en bevrijde inwoners kan verzamelen op zijn schip. De wereld heeft een frisse animestijl en ziet er goed uit, maar ik ben nog niets tegengekomen waarvan ik echt uit mijn dak ging.

Gran gaat met zijn crew op pad en komt al snel vijanden tegen. Om hen te bestrijden heeft hij toegang tot een normale aanval, een unieke aanval en een Link aanval. Dit is een aanval waarbij je samen met een teamgenoot aanvalt zodra de stun-meter van een vijand vol is. Ook is het mogelijk om vier skills te koppelen aan de vier action buttons. Er is ook nog een super move, Skybound Arts, beschikbaar waar ieder personage achter elkaar een speciale move uitvoert wat uiteindelijk leidt tot een vernietigende teamaanval (Full Burst). Daarnaast kan Gran springen, verdedigen en ontwijken. Het zijn in principe de basic controls voor een action JRPG. Het was zeker niet vervelend om te doen, maar ik ben nog niet gegrepen door de combat. Als ze iedereen gered denken te hebben, komen ze achter het bestaan van een Goblin hideout. Hier neem je het op tegen een extra grote Goblin en als je hem verslagen hebt, eindigt dit deel van de demo. Je krijgt dus een goede indruk van de combat, maar ik mis een beetje een beweegreden van Gran en zijn crew om naar dit eiland te reizen. Het kan dus heel erg interessant worden, maar ik weet nog te weinig om hier een zinnige uitspraak over te doen.

Granblue Fantasy Relink1

De quest modus

Ook in de quest modus krijg je de keuze om de Assist modus te activeren, maar ook hier heb ik er geen gebruik van gemaakt. Het haalt een beetje de reden om te spelen weg, maar zorgt er wel voor dat de game voor iedereen toegankelijk is. In de quest modus kun je je skills testen tegen een grote groep van verschillende vijanden. Voordat je met de quest begint moet je ervoor zorgen dat iedereen de juiste equipment heeft, want anders kan je weleens voor een verrassing komen te staan. Vervolgens kies je een quest waarvan je er maar één tegelijk van kunt selecteren. Je kunt deze quests in je eentje spelen samen met drie computer gestuurde personages, samen met drie vrienden online of met onbekenden. Er was helaas nog geen party actief op moment van spelen dus ik kan hier weinig over zeggen.

In de demo zijn er drie quests beschikbaar en ik ben gewoon met de eerste, Bash the Goblin Hordes, begonnen. De titel is duidelijk en je moet het opnemen tegen vier waves van Goblins. Er zijn ook verschillende subdoelen aanwezig zoals de quest binnen een bepaalde tijd voltooien, niet in critical condtion geraken en vijanden verslaan met throwables. Het voltooien van deze subdoelen geven je meer evaluation points waardoor je een beter cijfer verdient. De quests Worried about Papa en Golemology 101: Desert Golems bestaan beide uit een eindbaasgevecht. Ook hier zijn de gevechten goed te doen (al was de Desert Golem best pittig), maar voelt het zonder de Assist modus nog steeds een beetje als een button mashing game. Ik heb nog niet het gevoel gehad dat ik met mijn skills de vijanden op een tactische manier kon verslaan. De gevechten duren hierdoor lang en lijken op elkaar. Ook weet ik niet precies hoe de story modus en de quest modus werken. Zijn de quests in de quest modus een soort side missions die je in een aparte hub speelt om te levelen of zijn het aparte game modi?

Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1Granblue Fantasy Relink 1

Voorlopig oordeel van Philip Zeldenthuis

Granblue Fantasy: Relink komt op het moment over als een standaard action JRPG. De personages hebben de standaard moves die je in andere JRPG’s ook tegenkomt. Het voelt alleen nog niet alsof je een bewuste move kiest, maar er gewoon zoveel mogelijk wilt gebruiken zodra deze beschikbaar zijn. Het voelt daarom een beetje als een buttom masher; al moet ik wel zeggen dat ik maar een paar moves heb kunnen proberen en niet weet hoe dit verder wordt uitgewerkt in de game. Over het verhaal kan ik nog weinig zeggen. Ik weet dat Gran richting een eiland vliegt om de bevolking te helpen en waarschijnlijk iets te zoeken, maar waarom hij en zijn crew dat doen is mij onduidelijk. Het kan dus zijn dat dit een groots avontuur gaat worden, maar helaas heb ik dat niet kunnen zien aan de hand van deze demo.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Granblue Fantasy: Relink

Series

-

Uitgever

Cygames

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 4, PlayStation 5

Releasewindow

1 februari 2024

Ontwikkelaar

CyGames

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord