Preview: Kaarten en drinken: Gwent: The Witcher Card Game

Geplaatst: 19 augustus 2016 17:00
Aangepast: 20 mei 2018 14:38

The Witcher 3: Wild Hunt zit vol met leuke dingen. Een van de leukste dingen in The Witcher 3 is Gwent. Het kaartspel dat gespeeld wordt in de bars van de noordelijke landen. Gwent is zo'n kaartspel als Yu-gi-oh of Hearthstone. Je verzameld kaarten en bouwt je eigen deck op. Het is slechts een klein deel van The Witcher 3, maar het is razend populair. Zo populair zelfs dat mensen hebben geschreven naar CD Projekt Red om te vragen of Gwent misschien een standalone-game zou kunnen worden. Gwent : The Witcher Card Game is inmiddels een feit en vandaag mocht ik een kijkje nemen naar de multiplayer-modus van de game.

Gwent 2000

Gwent is behoorlijk opgeschroefd voor de standalone-game. Niet alleen zijn er extra kaarten en vaardigheden in de game gestopt, de game is ook compleet opnieuw gebalanceerd. Alle kaarten zijn weer vanaf nul benaderd en weer opnieuw opgebouwd. Op het moment dat ik kon spelen, waren er vier verschillende decks te gebruiken. Eén gefocust op het bouwen van grote legers, één voor het leggen van vallen en gemene trucjes, één die de nadruk legt op het terughalen van monsters uit de graveyard en de laatste lijkt op de eerste, maar focust zich daarnaast op weersomstandigheden.

Gwent heeft drie soorten aanvalskaarten, welteverstaan: Melee, Range en Siege. Elk liggen in een aparte rij op het bord. Rechts daarvan zie je de debuffs, zoals Frost voor Melee en Fog voor Range. Links kan je de buff van je kaarten zien. Gwent is bijzonder in het feit dat je drie rondes speelt en twee van die rondes moet winnen. Dit moet je wel doen met een beperkt aantal kaarten. Want tenzij je kaarten een vaardigheid hebben om je kaarten te laten trekken, heb je weinig kaarten in de hand. Dit levert een strijd van tactiek op. Gwent win je namelijk door een hoger aantal punten te hebben dan de tegenstander. Als je denkt dat je tegenstander je nooit kan overtreffen, pas je de beurt en geef je de tegenstander alle ruimte om kaarten neer te leggen.

In de multiplayer-demo kon je dus kiezen uit vier verschillende decks. Daarna was het kaarten trekken en even bekijken. Uit deze kaarten mag je een selectie van drie maken om te wisselen met kaarten uit je deck, dit mag ook drie keer dezelfde kaart zijn. Soms helpen de kaarten en soms werken ze je alleen maar tegen. Ieder deck heeft zijn eigen baas kaart die je slechts één keer per gevecht mag gebruiken. Daarnaast heb je nog spell kaarten, hero kaarten en non-hero kaarten. Zo kan je Scorch spell gebruiken om de kaart met de hoogste rank te vernietigen of je gebruikt een hoorn om de aanvalskracht van een rij te verdubbelen. Een mooi voorbeeld van een held is Geralt. Een held kaart heeft een gouden randje en kan niet gebuffed of gedebuffed worden.

Witcher verhalen in Gwent

Behalve een multiplayer-modus waar je je kaarten kunt laten zien aan de hele wereld, is er ook een singleplayer-modus. In de singleplayer verzamel je de kaarten die je gebruikt in de multiplayer. Wanneer je de modus speelt, ga je langs de iconische gebeurtenissen uit de games. Ook in de singleplayer kan je de wereld van The Witcher ontdekken. Maar dat is niet alles, Gwent bied je namelijk de kans om meer over de achtergrond van sommige karakters te komen. Iedere campaign biedt meer dan tien uur aan materiaal aan.

Tijdens het lopen op de map vind je massagraven, kampeerplekken en zelfs ruïnes. Deze plekken kan je nog eens verder onderzoeken. Misschien vind je wel een nieuw item of een nieuwe teamgenoot op een van die plekken, deze dingen kunnen aan je deck worden toegevoegd en je kunt ze meteen gebruiken in het volgende gevecht. Maar niet alle evenementen die je bij deze plekken tegenkomt zijn even leuk. Je kunt er mensen bij krijgen, maar ook verliezen. Ze kunnen zelfs dood gaan. En dan ben je ze ook kwijt in je deck. Je kunt ze dan niet meer gebruiken, wat erg jammer is. Want juist deze kaarten hebben leuke vaardigheden.

Voorlopig oordeel

Gwent heeft ontzettend veel pluspunten. Dit is echt een game waar gevraagd om is en het lijkt erop dat er dit keer daadwerkelijk is geluisterd naar de fans. Wat er is getoond op de gamescom is ook echt wat ik verwacht van de game. CD Projekt is zelfs verder gegaan dan verwacht en heeft de game een flinke oppoetsbeurt gegeven. Nieuwe kaarten, compleet gebalanceerd en ze zijn nog niet klaar. Later worden er nog meer hoofddecks aan de game toegevoegd. Gwent is een pay-to-skip game. Dat betekent dat je wel op hogere levels kunt komen door veel te spelen, maar dat geld een optie is om je leven makkelijker te maken. Tot nu toe is Gwent echt een gave game. Gwent krijgt een gesloten bèta die van start gaat op 25 oktober. De precieze releasedatum is vooralsnog niet bekend.

Gwent: The Witcher Card Game komt uit in 2017 voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Gwent: The Witcher Card Game

Series

The Witcher

Uitgever

CD PROJEKT RED

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Mobile

Releasedatum

23 oktober 2018

Ontwikkelaar

CD Projekt RED

Gameliner Awards

-

Lees meer