LittleBigPlanet 3

  • Ontwikkelaar Media Molecule
  • Eerste releasedatum 28 november 2014
  • Platformen PlayStation 3 , PlayStation 4
  • Genre Platform
  • Gameliner score

Preview: LittleBigPlanet 3

De eerste LittleBigPlanet-game verscheen in november 2008. Tsjonge, wat vliegt de tijd toch weer. De game scoorde terecht zeer hoge cijfers in de tientallen reviews die er verschenen. Uitdagende platformgame, toffe stijl en graphics en door de leveleditor oneindig speelbaar. Zelf heb ik de eerste game ook gespeeld, maar hoewel het een erg goede game is, was het niks voor mij. Je moet wel een liefhebber van platformgames zijn en dat ben ik niet echt. De leveleditor was uitgebreid, maar zelf heb ik nooit het geduld gehad om een waardig level te bouwen. Ook LittleBigPlanet 2 gooide hoge ogen en nu komt LittleBigPlanet 3 er alweer aan. Wat is er nieuw en wat is er anders?

onbekend

Een vrolijk kwartet

Qua verhaal kan ik kort zijn. Het verhaal is natuurlijk in deze game niet van een heel groot belang. Voor de nieuwsgierigen het verhaal in het kort: LittleBigPlanet 3 speelt zich af op een planeet genaamd Bunkum. Bunkum was ooit creatief paradijs, totdat de drie kwade Titanen werden losgelaten op de planeet. Ook Newton, een zeer incapabele schepper, maakt er een zooitje van. Aan Sackboy en zijn vrienden om van Bunkum weer een leefbare planeet te maken.

Sackboy staat er niet alleen voor en dit brengt ons gelijk bij de eerste vernieuwingen van LittleBigPlanet 3. De game introduceert maar liefst drie nieuwe personages. Elk personage heeft zijn eigen kwaliteiten die van pas kunnen komen. Zo heb je Oddsock, een hondachtig figuur die enorm snel kan rennen en tegen muren op kan springen. Dan heb je Big Toggle, een dik figuur die het vooral moet hebben van brute kracht. Big Toggle heeft geen moeite met het naar beneden krijgen van platformen en andere dergelijke activiteiten die kracht vereisen. Ook handig is dat Big Toggle zichzelf kan veranderen in Little Toggle. Little Toggle kan net als Jezus over water rennen. Swoop is een karakter die het van zijn vliegkunsten moet hebben. Swoop kan moeiteloos rondvliegen en kleine dingen oppakken. Sommige karakters kan Swoop ook meenemen.

Uiteraard kun je de game weer met vier spelers in co-op spelen, waarbij iedereen zijn eigen karakter kan kiezen. Uiteraard hoort Sackboy er nog gewoon bij dit vrolijke kwartet. Sackboy heeft overigens ook wat nieuwe vaardigheden. Zo kan Sackboy nu klimmen en heeft hij er enkele tools en power-ups bij. Zo heeft Sackboy onder andere een pistool genaamd The Pumpinator. Hiermee kan hij lucht blazen om bijvoorbeeld platforms naar beneden of omhoog te krijgen. De game is zowel offline als online te spelen in co-op. Met de nieuwe karakters, hun vaardigheden en de power ups, ontstaat er weer een heel uitgebreide co-opervaring, waarbij elkaar helpen meer dan ooit centraal staat.

onbekend

Bob de Bouwer

Ook de leveleditor profiteert mee van de kracht van de PlayStation 4. De leveleditor is altijd al de kracht geweest van de franchise. Het verhoogt immers enorm de replaywaarde en het creëert een gezellige community, waarbinnen creatieve geesten zichzelf helemaal kunnen uitleven. Dit keer is de bekende thermometer verdwenen, waardoor er geen limiet meer zit op het plaatsen van items. Ook heeft de leveleditor een nieuw functie waarmee je verschillende levels kunt samenvoegen. Zo kun je de diverse levels samenvoegen toe één singleplayerervaring. Daarnaast kun je een trailer maken van jouw eigen gemaakte level. Zo kunnen anderen alvast een voorproefje krijgen en kun jij reclame maken voor hetgeen wat je gebouwd hebt. Het is een stuk uitgebreider en de Bob de Bouwers onder ons kunnen weer helemaal los gaan straks.

De grafische stijl blijft gelukkig behouden. Dankzij de kracht van de PlayStation 4 komen de levels nog meer tot leven. En dit alles natuurlijk gerenderd in 1080p, want onze oogjes houden er van om verwend te worden. Nu waren de eerste twee LittleBigPlanet-games al best indrukwekkend, maar hier krijgen we er nog een schepje bovenop. De Britse komiek en acteur Stephen Fry verzorgt weer de stemmen die te horen zijn in de game. Stephen Fry leende zijn stem ook uit voor de vorige delen.

onbekend

Verwachting

LittleBigPlanet 3 gaat weer een stapje verder wat betreft de co-op en het bouwen van levels. De game straalt niet alleen grafisch gezelligheid uit, maar weet dit vast ook met de gameplay te bereiken. Het creatieve brein kan weer aan het werk, je kan weer gezellig online je vrienden een handje helpen of zij jou, of je kunt gewoon thuis op de bank met het hele gezin los. Only the sky is the limit en wie durft er nu nee te zeggen tegen zoiets schattigs als Oddsock? Het moet heel raar lopen wil het derde deel uit de reeks gaan floppen.

LittleBigPlanet 3 verschijnt op 19 november voor de PlayStation 4 en de PlayStation 3.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?