Preview: RuneScape: Menaphos

Geplaatst: 6 juni 2017 11:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

RuneScape verscheen in 2001 en tot de dag van vandaag spelen wereldwijd nog heel veel (ruim 250 miljoen) mensen de game. RuneScape wordt daarnaast dagelijks nog steeds door veel mensen ontdekt. Het afgelopen jaar steeg de omzet van de ontwikkelaar, Jagex, zelfs met 25 procent. Kortom, RuneScape blijft erg hard groeien. De engine is compleet vernieuwd en er komt regelmatig nieuwe content uit. Een maand geleden kreeg ik een uitgebreide hands-on van Menaphos, de langverwachte uitbreiding die gisteren uit is gekomen.

Menaphos: The Golden City

Meer dan twaalf jaar lang is er een groot gebied in RuneScape aanwezig geweest waar je wel het bestaan van weet, maar waar je geen idee van hebt wat daar allemaal is. Een muur met een grote poort blokkeert Menaphos al jaren. Op verzoek van de RuneScape-fans (Scapers) heeft Jagex er een complete uitbreiding van gemaakt met een totaal nieuw gebied, quests, een nieuw soort dynamisch labyrinth vol schatten, een nieuwe Slayer-dungeon en een hogere Slayer-skill level cap.

Het gebied heeft heel veel overeenkomsten met Egypte, zoals de Egyptische piramides en Farao's. Je krijgt niet zomaar toegang tot het gebied. Om het gebied te betreden moet je eerst drie quests hebben gedaan. De quests leggen je uit wat er allemaal aan de hand is en staan garant voor zo'n vijf uur aan gameplay. Het gebied is ook niet voor iedereen toegankelijk, alleen bètalende spelers krijgen toegang tot het gebied. Ben je toch nieuwsgierig? Het eerste weekend kan iedereen gratis kennismaken met Menaphos, daarnaast krijg je toegang tot alle content die normaliter alleen voor bètalende leden beschikbaar is.

Level-up

RuneScape staat bekend om de enorme hoeveelheid aan skills die je kunt ontwikkelen. Het zijn er 27 in totaal en ze gaan allen ten minste tot level 99. De focus ligt in Menaphos op de mid- en high-level-spelers. Naast de wat meer uitdagende quests zijn hier ook quests voor beginners te vinden en tot acht weken na de release krijg je vijf procent xp-boost voor alle trainingsactiviteiten die je in Menaphos doet. Zit je al op level vijftig of hoger, dan profiteer je het meeste.

Spelers met de skills Agility, Dungeoneering, Thieving, Construction, Prayer, Divination, Runecrafting en Crafting, vanaf level vijftig, kunnen in de The Shifting Tombs duiken. Je kunt van te voren aangeven naar welke skills (maximaal vier) je xp toegaat. Het is echter ook mogelijk om alle xp aan één skill toe te wijzen in plaats van aan vier. De Shifting Tombs zijn continu in beweging. Je hebt steeds vijf minuten de tijd om zoveel mogelijk schatten te verzamelen en de uitgang te vinden. Ben je dood? Dan ben je alle schatten kwijt, maar ook negentig procent van de xp die je hebt verzameld in de tombs. De slayer skill wordt opgeschroefd naar 120. Heb je een levelcap hoger dan 99, dan wordt je direct meegenomen.

Vier nieuwe facties

Menaphos voegt vier verschillende facties toe. Iedere factie heeft zijn eigen wijk. Je hebt de Worker (arbeider), Port (haven), Merchant (handelaar) en Imperial (militair) facties. Iedere factie heeft zo zijn eigen quest en bijbehorende beloningen. Je kunt kiezen voor welke factie je aan het werk gaat, maar het is verstandig om er voor een te kiezen welke je wil maximaliseren, voordat je met een andere factie begint.

Wanneer je een factie helemaal hebt gemaximaliseerd, bijvoorbeeld de Merchant-factie, dan krijg je een vliegend tapijt als huisdier. Het is niet veel, maar wel een leuke bijkomstigheid!

Voorlopig oordeel

Als je RuneScape al wat langer speelt, kan Menaphos een interessante toevoeging zijn. De uitbreiding bevat veel gameplay. Daarnaast wordt het Slayer level opgeschroefd naar 120. Het verhaal van de stad achter de poort maakt het natuurlijk ook erg interessant. We hebben er zo lang op moeten wachten, maar nu kunnen we eindelijk de mysterieuze stad ontdekken.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer