Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Preview: Sluit je aan bij hackersgroep Dedsec in Watch Dogs 2

Ik heb afgelopen week een uitgebreide hands-on-sessie gehad bij Ubisoft van Watch Dogs 2 op de PlayStation 4. Het eerste deel heeft de nodige kritiek gekregen en daar is Ubisoft hard mee aan de slag gegaan. Watch Dogs wordt vooral vergeleken met Grand Theft Auto, misschien komt dit door de open wereld, maar qua verhaal, vibe en inhoud komen de games totaal niet in de buurt van elkaar.

onbekend

Dedsec

In de game speel je als Marcus Holloway, die onterecht wordt beschuldigd van een hackaanval. De eerste missie start op het hoofdkantoor van ctOS die je in je eentje besluipt (zonder dat je nog bij een hackersgroep zit) om het besturingssysteem uit de lucht te halen. Uiteraard staan er overal beveiligers op het terrein die ook nog eens flink bewapend zijn. Alleen, voorzien van een taser gun en Thunder Ball, moet je langs de beveiliging zien te komen.

Dit deed ik redelijk onopgemerkt via het dak van ctOS. Dankzij mijn telefoon was ik in staat om deuren te hacken en camera's te besturen. Na wat sluipwerk was ik al snel op mijn bestemming aangekomen. Mijn tactiek was vooral om sneaky de beveiliging te omzeilen, maar dat mislukte enkele keren. De tweede keer ging ik maar vol in de aanval en had ik de hele beveiliging achter me aanzitten. De bewakers waren met iets teveel man, dus de tweede optie mislukte ook. De derde tactiek bestond uit een combinatie van beide. Ik sloop langs sommige beveiligers en in donkere hoekjes wurgde ik een bewaker zodat ik onopgemerkt het besturingssysteem kon infecteren en uiteindelijk mijn doel dus kon behalen. Aan het eind van mijn eerste missie kreeg ik voor het eerst te maken met hackersgroep Dedsec, waar ik me uiteindelijk bij heb aangesloten.

onbekend

Dikke knipoog

Nadat je bent aangesloten bij Dedsec, begint het hackavontuur pas echt. Watch Dogs 2 speelt zich af in de fictieve stad San Fransisco Bay Area (San Francisco, Marin County, Oakland en Silicon Valley). Je hoeft deze gebieden niet eerst te unlocken, want je kunt direct overal heen. Een leuk detail is dat je eerst een map applicatie (soort Google Maps) op je telefoon moet zetten om te zien hoe groot het gebied is. Je koopt deze apps als het ware in een soort in-game app-store met het geld dat je verdient door missies te doen in de game. De map is echter vanaf de start verkrijgbaar als download.

Het is overigens niet helemaal toevallig dat dit avontuur zich in eerder genoemd gebied afspeelt. Silicon Valley is namelijk de hoofdstad van de wereld als het gaat om technologische ontwikkelingen. Facebook, Twitter, maar ook bedrijven zoals Microsoft en Apple zijn in werkelijkheid gevestigd in Silicon Valley. Natuurlijk geeft Watch Dogs 2 een geheel eigen draai aan dit gebeuren. ctOS is dus het best te vergelijken met Windows van softwaregigant Microsoft. Ubisoft maakt het natuurlijk allemaal net even wat erger, maar dat zorgt uiteindelijk wel voor een zeer interessant verhaal. Een andere toevoeging is dat je geen CP opbouwt, maar Followers. Naarmate je meer volgers krijgt, ontwikkel je vaardigheden en speel je ook nog eens bepaalde vaardigheden vrij. Followers vergaar je net zoals je dat in het echt ook doet, namelijk door selfies te maken.

onbekend

Je vaardigheden ontwikkelen

De hele game kun je alleen of samen online met een vriend of vriendin spelen middels een co-op multiplayer. Ook is het mogelijk om niet samen met iemand, maar tegen elkaar het verhaal te spelen. De game biedt dus een gezonde dosis aan modi. Wanneer je de game alleen speelt, kun je uren zoet zijn met alleen al de kleine missies die het spel rijk is. Je kunt bijvoorbeeld verschillende bendes uitschakelen in de stad en deze gebieden overnemen voor Dedsec. Zo maak jij, op je eigen wijze, de stad weer een stukje veiliger.

Alle voertuigen (auto's, helikopters en motors) zijn te hacken. In het begin is het hacken van deze voertuigen nog ietwat ingewikkeld, maar naarmate je iets vaker doet, verdien je vaardigheden die het hacken een stuk sneller laat verlopen. De game beschikt namelijk over een uitgebreid vaardighedenscherm. Je kunt bijvoorbeeld beter worden in het hacken van bepaalde voertuigen die voor of achter je rijden. In het begin van de game moet je wachten voordat je opnieuw de wagen voor of achter je kunt hacken, maar door het vaker te doen kun je meer dan eens dezelfde handeling achter elkaar uitvoeren. Hierdoor kun je op afstand een reeks van auto's achter elkaar de vangrail insturen. Dit is handig als je bijvoorbeeld wordt achtervolgt door de politie.

onbekend

Voorlopig oordeel

Watch Dogs 2 is eigenlijk wat de eerste Watch Dogs had moeten zijn. De missies zijn leuk en er valt genoeg te beleven in de stad. Daarbij reageert de omgeving goed op jouw acties. Als je bijvoorbeeld een wapen op ze richt, bellen ze uit paniek de politie of rennen ze gillend weg. Je kunt vrijwel alle elektronische apparatuur in de game hacken, zo kan je de bank- en spaarrekening van een voorbijganger plunderen. Je kunt het uiteraard ook op een eerlijke manier doen en het geld verdienen door opdrachten te voltooien. Je kunt de game dus op jouw eigen manier spelen, als je geen zin hebt om het vuile werk te doen, dan hack je alles wat los en vast zit. Na het spelen van de game heb ik in ieder geval enorm veel zin om met de volledige game aan de slag te kunnen.

Watch_Dogs 2 verschijnt 15 november aanstaande voor de pc, PlayStation 4 en de Xbox One.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?