Tech: Alles over de PlayStation 3

Geplaatst: 26 september 2006 15:37
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Dat de PlayStation 3 is uitgesteld hebben we inmiddels allemaal meegekregen. Vele zijn teleurgesteld, maar waarom zijn ze teleurgesteld? Sony maakte veel beloftes, de Amerikanen en de Japanners zullen binnenkort weten of ze die beloftes waarmaken. Ik zal nog even op een rijtje zetten wat ze eind dit jaar kunnen verwachten en wij hopelijk begin komend jaar.

De hardware

Allereerst is er natuurlijk het apparaat zelf, als hij uitkomt zal het de krachtigste console op de markt zijn zegt Sony. Of dat nog zo is als hij in Europa uitkomt valt te bezien, maar het ziet er inderdaad naar uit dat het het krachtigste stuk hardware is dat in 2006 uitkomt op de markt.

Over de Cell-processor is al veel geschreven, allereerst natuurlijk omdat het een technisch wonder is dat ongekende prestaties neerzet. De Cell-processor die in de PlayStation 3 zal zitten is geclocked op 3,2 GHz en zou goed zijn voor 218 gigaflops. Een processor gebaseerd op de Conroe chip van Intel is ongeveer goed voor 46.88 gigaflops en de Xenon-processor uit de Xbox 360 is goed voor zo'n 115 gigaflops.

Ook met de GPU zit het goed, deze heeft de codenaam RSX mee gekregen en is ontwikkeld door Nvidia. De RSX is zo krachtig dat de graphics in een HD-resolutie van 1080p worden geproduceerd. De RSX beschikt over 512 MB geheugen telt 300 miljoen transistors en word geproduceerd op het 90nm procédé.

De games

Klinkt allemaal veelbelovend maar uiteindelijk gaat het om de games, ook daarmee lijkt het helemaal goed te komen. Natuurlijk zijn er de first-party en exclusieve games van Sony: Metal Gear Solid 4, Gran Turismo, Tekken en zo voort. Maar ook de third-party games zien er veelbelovend uit, heb beste voorbeeld hiervan is Assassin's Creed van UbiSoft. Maar zijn er veel toppers bij de launch? Het antwoord op deze vraag is nee. Bij de Xbox 360 kondigde men ook toppers aan, die lieten alleen op zich wachten. Met de Xbox 360 is het goed gekomen, dus is het daarom misschien goed dat de PlayStation 3 is uitgesteld in Europa.

De controller

Eerst was er de bananen controller, deze werd niet erg goed ontvangen door het publiek. Het was een vreemd gedrocht. Ik kon me eerlijk gezegd niet goed voorstellen hoe die controller lekker in mijn handen moest liggen. Het lijkt erop dat ze geluisterd hebben naar de reacties op de controller want ze zijn met iets heel nieuws gekomen. Hoewel, nieuw is niet het goede woord. De uiteindelijke controller is een verder ontwikkelde versie van de PlayStation 1 en 2 controller. De controller heeft nu geen rumble meer maar in plaats daarvan bewegingssensoren. Hierdoor kreeg Sony weer commentaar op de controller, het idee zou gestolen zijn van Nintendo en volgens mij is dit (in ieder geval deels) waar. Sony heeft beweert er al jaren mee bezig te zijn maar daar lijkt het niet erg op, de 1e controller die ze voor de PlayStation 3 hadden had geen bewegingssensoren. Het feit dat Sony pas met bewegingssensoren voor de PlayStation 3 controller kwam nadat de Wii Controller ontzettend goed werd ontvangen door de pers en de gamers is een feit. Uiteindelijk gaat het er toch om hoe het speelt en dat zal zeker goed komen.

De prijs

Over de prijs van de PlayStation 3 was erg veel ophef, en toegegeven, hij is erg hoog voor een console. 599 euro voor het top model en de 499 euro voor de light versie liegt er ook niet om. Sony's weerwoord was dat je waar voor je geld krijgt en hij eigenlijk nog aan de goedkope kant is. Hier heeft Sony absoluut een punt, maar je kunt je gaan afvragen of je wel zo'n uitgebreide machine wil. Vroeger waren consoles puur voor het gamen maar tegenwoordig lijken het meer mediacenter PC's. Er is weliswaar een light versie maar die is nog steeds niet heel goedkoop. Ach, voor de gamers met een beperkt budget is er gelukkig nog de Wii.

Verwachting

Of de PlayStation 3 een hit zal worden kan alleen de tijd ons vertellen, het ziet er allemaal veelbelovend uit maar dingen beloven is dan ook de specialiteit van Sony. Het beste is denk ik om te wachten tot de echte toptitels komen, en misschien is er dan door de felle consolewar wel een prijsdaling geweest. Zoals ik al zei, de tijd zal het leren.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer