Trailer
Binnenkort speel je Squid Game in Call of Duty
gisterenDe datum waarop Squid Game de arena van Call of Duty: Warzone en Call of Duty: Black Ops 6 betreedt is bekend. En je hoeft echt niet lang meer te wachten.
Pc-hardware blijft fascinerend. Iedere dag kan je wel een artikel vinden over nieuwe grafische kaarten, technieken , processoren, harde schijven, beeldschermen; noem het maar op. Het is vooral indrukwekkend als je beseft dat de kracht van hardware de laatste jaren niet alleen is toegenomen, maar bovenal zuiniger geworden. Deze combinatie is van groot belang voor het apparaat waar ik deze review op tik, namelijk de ASUS ROG GX502GW Zephyrus S (mond vol). Deze laptop is een mobiele krachtpatser van jewelste en valt binnen ASUS hun gamers hardware-serie, Republic of Gamers. Al eerder heb ik van hen de ASUS ROG Phone mogen testen. Hoewel indrukwekkend, was het niet bijzonder genoeg. Laptops daarentegen zijn van een geheel andere orde. Hoewel ik tegenwoordig alleen een console-gamer ben, snap ik met dit monster van een apparaat wel waarom de uitdrukking “pc-master-race” bestaat. Hoe dan ook, ik heb de afgelopen maand de krachtpatser ASUS ROG GX502GW Zephyrus S getest.
De Zephyrus S is een laptop waarvoor alleen (bijna) het beste geldt. Op het moment dat je het apparaat voor het eerst in je handen krijgt, druipt de degelijkheid ervanaf. Dit is ergens opmerkelijk, omdat ASUS heeft afgeweken van een schreeuwerig ontwerp (godzijdank). Meestal hebben gamers-gerelateerde producten een toch wel opvallend en vaak schreeuwerig uiterlijk. Kijk daarvoor maar naar de ASUS ROG Phone. Dat gamers hier dus niet altijd op zitten te wachten, getuigt wel van de opvolger van deze telefoon en ook deze laptop. Als je de laptop namelijk uit de sjieke verpakking haalt, zie je een zwart, aluminium geborstelde rechthoekig apparaat, waarvan alleen het logo op de deksel verraadt dat je met een Republic of Gamers-product te maken hebt. Heb je de laptop vervolgens in je handen, valt het lage gewicht op, van slechts twee kilogram én eigenlijk hoe compact deze laptop is. Want klein en licht, betekent vaak fragiel. Maar dit geldt zeker niet voor deze laptop. Het voelt degelijk, stevig en vooral erg prettig aan vanwege het gebruik van deze lichte metaalsoort, in plaats van alleen kunststof. De bouwkwaliteit is ontzettend goed, inclusief het scharnier van het scherm. De knoppen zijn zeer degelijk en voelen solide aan. Het aanraken van de laptop voelt prettig zodra je je polsen erop rust. ASUS heeft een zachte soort kunststof gebruikt en de randen van de laptop zijn prettig afgewerkt; een detail dat niet gemist kan worden voor een gaming-laptop. Het enige dat verder verraadt dat je met een krachtig apparaat te maken hebt, is de vrij forse adapter aan een dik snoer.
Als je de laptop voor het eerst bekijkt, valt op dat er weinig ventilatiemogelijkheid is; praktisch geen. Je ziet verder de reguliere aansluitingen, dus niets geeft echt aan dat je met een gaming-laptop te maken hebt. Zo anders wordt het als je de laptop opent. ASUS heeft een vernuftig ventilatie-systeem ingebouwd. Zodra je het scherm opent, scharniert een sleuf open wat er voor zorgt dat zowat de helft van de zij- en achterkant zich opent voor de ventilatie. De laptop staat op tafel, dus je merkt er helemaal niets van (behalve de warme handen die je ervan krijgt). Als je dan de aanknop indrukt, verlichten de druktoetsen in een regenboog van kleuren en achterop de klep wordt het ROG-logo verlicht met een dieprode kleur. Niet te fel overigens, maar subtiel genoeg om wel aandacht op zich te vestigen. De laptop kent een traditionele indeling van toetsenbord en mousepad, iets dat ik alleen maar verwelkom. Veel gaminglaptops hebben deze naast elkaar namelijk. Vervolgens heeft de laptop een eigen opstartgeluid. Alsof je twee zwaarden tegen elkaar aan hoort clashen. Direct valt op dat het geluid uit de speakers net dat beetje beter is. Er zit namelijk verrassend veel laag in. Je merkt dat het systeem bloedje-verziekend-snel is. Vrijwel meteen staat het systeem paraat en kan je ermee aan de slag. Wat tot slot direct in het oog springt als de laptop eenmaal open is geklapt, zijn de stickers met termen als Nvidia Gsync, 144 hz en 3ms. Deze combinatie van letters en cijfers wordt merkbaar zodra je een game opstart. Voor de rest is het qua software overigens een Windows-laptop zoals elke andere, waar wel nog de toevoeging is gedaan door ASUS met hun eigen app, genaamd Armoury Crate. De naam vind ik waardeloos gekozen, maar in dit menu kan je alles naar hartelust van het systeem tweaken om profielen aan te maken per game (of bezigheid) op de laptop. Het geeft tal van informatie over de status van het systeem of welke settings je op dat moment actief hebt.
Wat het meest belangrijk is, is hoe de laptop in het gebruik is. Zodra het scherm aan staat heb je een scherm met een erg fijn contrast en goede helderheid. Het is een IPS scherm - wat misschien een belletje doet rinkelen - omdat de iPhone 11, iPhone Xr en de voorgaande generaties met deze LCD-techniek zijn uitgerust. Het biedt een hoge pixeldichtheid, wat je overigens misschien niet meteen opvalt. Details als contrast, kleurechtheid en bovenal de kijkhoek zijn erg goed waarmee dit verschilt van een regulier LCD-scherm. Vooral contrast en pixeldichtheid is fijn, ondanks dat je met een relatief klein scherm van 15,6 inch werkt. Het is een overigens ‘maar’ een Full-HD scherm. Gemiste kans voor 4K? Nee, zeker niet. Omdat op zo een klein scherm een hogere resolutie dan 1080P niet op te merken is. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de rekenkracht die beschikbaar is volledig voor de grafische toeters en bellen beschikbaar blijft, in plaats van een zo hoog mogelijke resolutie. De hoge verversingssnelheid van het scherm zorgt er trouwens voor dat je scherm zich naadloos aansluit bij het aantal frames per seconde van een game. Dit biedt een optimale weergave, zonder gestotter of screen-tearing. Zoals ik eerder zei, voelen de knoppen degelijk aan. De hoeveelheid travel is prettig en de knoppen reageren direct op de tikken die je maakt. Verder is de indeling zonder nummerieke toetsenbord. Dus bij deze indeling heb je bovenin één rij met cijfers en daar boven de rij met de functionele knoppen, en de extra functies zoals afspelen, pauzeren, ventilatorsnelheid, vliegtuigstand etcetera. Goed is dat ASUS daarbij nog extra knoppen heeft toegevoegd voor volume, mute en een knop voor Armoury Crate. Nogmaals, snelheid is belangrijk dus de bediening moet dit ogenblikkelijk toelaten.
Bij een laptop als de Zephyrus S, draait het tenslotte alleen om zo optimaal mogelijk te gamen en dat is precies de reden waarom je een laptop als dit aanschaft; superprestaties voor games en dat je met de eervolle titel pc-master race mag pochen. Voordat we naar de prestaties in games en benchmarks gaan, eerst nog even de belangrijkste componenten benoemen binnen deze configuratie. De grafische kaart is een Nvidia RTX2070 met 8 GB, de processor een Intel i7-9750H en 16 GB ram-geheugen, gecombineerd met 1TB SSD in RAID 0. Als dit je niets zegt, geloof me, voor een laptop is dit behoorlijk zwaar en snel spul. Hoewel ASUS je daarbij de gelegenheid geeft upgrades uit te voeren op dit systeem. Verder is het geluid bijzonder te noemen. De speakers zitten verdeeld over de laptop, waardoor er prettig ruimtelijk geluid ontstaat. Het heeft echter vrij veel laag. Hierdoor kan het wat dof klinken en is het afhankelijk van het het soort geluid hoe het klinkt. Muziek klinkt beduidend anders dan games, films of alleen spraak. Kwestie van smaak, maar goed kalibreren is voor de meesten wel een must. Tot slot over geluid gesproken. Bij normaal gebruik is de laptop stil. Ga je echter games spelen of videocontent bekijken, dan maakt de laptop toch een bak herrie dankzij de ventilatoren die dit beest moeten temmen. Standaard kiest de laptop voor de meest optimale instelling. Dit betekent echter dat tijdens gamen logischerwijs snelheid wordt verkozen en dat vereist koeling. Tijdens het spelen van games aan het stroom, overstemt de koeling dusdanig je game, dat het eigenlijk niet jammer is. Je kunt niet echt anders verwachten van een dergelijke formfactor overigens. Maar bedenk goed als je een laptop kiest voor gaming, dat er concessies gedaan moeten worden. Dit is er één die heel averechts werkt. Je kunt het uitzetten, maar dan moeten je prestaties omlaag. Niet wat je wilt voor een gaming-laptop, toch?
Met dit in mijn achterhoofd startte ik eerst 3D-Mark op. Voorheen was dit ook altijd mijn referentiekader en via Steam kan je nog altijd de gratis versie downloaden. De scores die dit systeem behaalde zijn absoluut niets om je de komende jaren voor te schamen. De GX502GW presteerde in de test Time Spy bijvoorbeeld beter dan een gemiddeld systeem dat 4K-games draait. Apart detail is dat een aantal benchmarks in games zoals die van Shadow of the Tomb Raider, pittiger lijken. Desalniettemin zijn de resultaten veelbelovend alvorens we de games daadwerkelijk gaan draaien. Mocht de standaard-instelling overigens niet goed genoeg zijn, biedt de software Armoury Crate ook de gelegenheid om over te clocken binnen de vastgestelde waarden. De echte tweaker zal meer willen zien, maar de overlocker in spé kan hiermee een voorzichtig begin maken.
Daar kan ik kort over zijn als je de vorige alinea hebt gelezen: fantastisch. Ik pakte games die ik heb op de Xbox One X en kon deze mooi vergelijken met dit apparaat waar je alle settings op ultra zet. Een mooi voorbeeld is Destiny op de beste settings. Het aantal frames per seconde is ruim 120, met een dip naar de lage 80 bij heftige scenes. De lichteffecten zijn meer en preciezer, de details zijn talrijker en de anti-aliasing is veel meer aanwezig. Het is dan heel raar om de cutscenes weer op dertig frames per seconde te zien. Shadow of the Tomb Raider was echter een ander verhaal. Deze game is zwaarder en perste alles uit het systeem. De framerate kwam bij de stresstest gemiddeld uit op 47. Vooral raytracing (wat erg veel rekenkracht vereist) maakte duidelijk veel uit. Quake Champions was een fragfest met ook ruim 120 frames per seconde en The Crew 2 gaf geen enkele krimp toen ik alles voluit zette in de settings. Alle games draaien als een zonnetje en de laptop is toekomstbestendig. Het scherm zelf is erg prettig om naar te kijken, dankzij de keuze van het IPS-scherm. Het biedt een hoge helderheid in combinatie met een goed contrast, waardoor zelfs met veel licht, het scherm erg goed afleesbaar is met bovendien een prettige responserate. Het mag duidelijk zijn dat dit apparaat gewoon veel kan.
Zodra ik de laptop op de batterij gebruik, wordt het interessant. De batterij is binnen no time leeg (twee uur met Destiny op maximale setting) en je prestaties duikelen naar beneden. Dit is middels energiebeheer nog enigszins te tweaken, maar links of rechts boet je in. Als je daarom de settings van je games aanpast, kan je behoorlijk wat grafische pracht en praal overhouden voor onderweg. Het ontwerp van de laptop is dusdanig dat het hitte goed weet af te voeren. De laptop is tijdens het gamen, ook op netstroom, prettig om op je schoot te houden of je handen erop te laten rusten. Dit is met sommige laptops wel heel anders waar het simpelweg te heet kan worden. Wanneer je de ventilator-snelheid omlaag zet, wordt dit een ander verhaal. Wederom, concessies dus. Ga je de laptop voor alledaagse zaken gebruiken, is het een bijzonder fijn apparaat. Surfen, tekstverwerking, films kijken, houdt het apparaat goed uit. Ik kon er praktisch een hele werkdag mee aan de slag op de standaard settings. Mijn werklaptop is geen gamelaptop, maar zeker ook geen slappe hap. Ik vond het daarom prettig dat een apparaat als de Zephyrus S deze veelzijdigheid heeft.
De laptop zelf is vrij conventioneel ontworpen met een aantal handigheidjes ingebouwd. Het toetsenbord is verlicht en kan je kiezen tussen diverse effecten of te programmeren indeling. WSAD kan je laten oplichten of zelfs de status van je health kan je erin verwerken. Dit laatste is eigenlijk een gimmick, want hoe vaak kijk je naar je toetsen als je druk aan het gamen bent? Door de functionele toets, kan je de verlichting direct uitschakelen, helderheid instellen. Zelf liet ik hem op rood staan, omdat het subtiel licht is en goed past bij de laptop zelf. Verder is de indeling prettig, omdat het zoals gezegd een conventioneel ontwerp is. De mousepad onderin is ergomisch de beste keuze. De meeste gamers hebben hoe dan ook een muis. Dus de indeling om rechts je mousepad te hebben, vind ik gewoon een onhandig keuze. De mousepad herkent vrijwel alle moderne gebaren, dus scrollen met twee vingers, alt-tabben met drie vingers off pinchen om in- en uit te zoomen; het zit er allemaal op. Wat een mooie extra optie was geweest, als er tevens twee of drie toetsen waren ingebouwd die de laptop meteen naar je gewenste profielen zet. Bijvoorbeeld power saving, voluit of een eigen custom setting. Nu moet je menu’s in om dit met meerdere klikken te doen. Gemiste kans.
Qua connectiviteit zitten er drie USB 3.0 aansluitingen op, een micro-usb, HDMI-out, netwerkpoort en aansluitingen voor je headphones en microfoon. Wat dat betreft voldoende voor een laptop en eigenlijk meer dan voldoende. Je hebt nog bluetooth uiteraard, wat misschien wel prettig is als je draadloze apparatuur gebruikt zoals een muis of controller. Dit houdt je poorten dan weer beschikbaar. Wat wel een vreemde is, is dat ik mijn bluetooth koptelefoon niet werkend kreeg voor games. Wellicht ligt het aan het apparaat, maar om de een of andere reden herkende het systeem de oortjes niet tijdens het gamen. Muziek en films werkten perfect. Omdat ik het technisch nergens kon achterhalen of vinden op het internet, weet ik ook niet zeker of dit aan te rekenen is aan de laptop. Mijn inziens zou dit wel moeten namelijk, ongeacht wat voor koptelefoon je koppelt. Oortjes werden namelijk vrij snel de keuze vanwege de hoeveelheid decibel dat dit apparaat produceert. Indien niet aangepast, overstemt de koeling de reguliere speakers met gemak, waardoor het volume altijd op hoog moest. Dit kwam niet altijd ten goede van het geluid uit het apparaat, dan wel dat vrouwlief dit prettig vond in de woonkamer. Het leek wel een airconditioning-unit die in de zomer staat te blazen. Zoals gezegd, concessies mensen.
De ASUS GX502GW Zephyrus S is een gaminglaptop met vooropgesteld een heel fors prijskaartje. Je krijgt een prettig conventioneel ontworpen laptop die toekomstbestendig is. Uiteraard mag je dit verwachten voor een laptop met een prijskaartje van ruim 2500 euro. Daarom begeeft dit apparaat zich in een bepaalde niche. Want voor dit geld kan je een desktop halen die meer kan. Maar dat is niet het punt. Dit is een apparaat met een prima verhouding van mobiliteit, prestaties en kwaliteit van de hardware. De keuzes die gemaakt worden zijn typerende afwegingen. Prestaties versus geluid, prestaties versus accuduur en gebruiksgemak versus uiterlijk. Je hebt in deze prijsklasse laptops die beduidend minder sterk zijn en dito prijskaartje hebben, maar misschien een betere accuduur bieden. Alleen daar sla je de plank mee mis als argumentatie. Hij is bovendien comfortabel in gebruik als het gaat om de bediening, maar geluidsproductie tijdens het gamen is wel storend. Je kunt sterkere laptops halen, maar die zijn niet “duizend-euro-meer-beter” waard (waarover binnenkort meer). De keuzes die ASUS heeft gemaakt met dit apparaat in deze configuratie zijn eigenlijk heel goed. Dus ben je een gamer met goed gevulde portemonnee en wil je mobiel (pc-)gamen, is dit eigenlijk wel een van de betere aankopen die je op dit moment voor de langere termijn kan doen.
Trailer
De datum waarop Squid Game de arena van Call of Duty: Warzone en Call of Duty: Black Ops 6 betreedt is bekend. En je hoeft echt niet lang meer te wachten.
Downloadnieuws
PlayStation heeft de games bekendgemaakt die je in januari 2025 aan je backlog kunt toevoegen als je in het bezit bent van een PlayStation Plus-abonnement.
Trailer
Klaar voor het nieuwe seizoen van de mobiele brawler Brawl Stars? Dit inmiddels 34ste seizoen staat in de startblokken en gaat vanaf morgen echt beginnen.
Alles wat je moet weten over
Wat is de beste manier om je voor te bereiden als leider op Civilization VII? Door alle belangrijke informatie rondom leiders, naties en tijdperken te...