Tech: OMEN X 15

HP maakt inmiddels al enkele jaren game-pc’s en game-laptops onder de naam OMEN. In deze serie hebben we al veel verschillende configuraties gezien in zowel de desktops als laptops. OMEN laptops zijn te koop in zowel 15- als 17-inch varianten. Net als andere fabrikanten introduceerde HP dit jaar naast een optie met een GTX-videokaart ook verschillende keuzes met een RTX-videokaart. Hoewel de nieuwe kaarten van Nvidia de laptops een stuk boosten in performance, zit er nog wel een hoog prijskaartje aan. Ik testte de OMEN X 15 met een RTX 2080 en 9e generatie i7 processor die nog niet zo lang verkrijgbaar is. Een erg prijzige hardware-combinatie die niet voor de mainstream gamer is weggelegd.

onbekend

Powerhouse

Het OMEN X 15 model waar ik een tijdje mee gespeeld heb, is een echte powerhouse. Ik kon menig nieuwe triple-A game zonder enige moeite op hoge settings spelen. Dat was ook wel te verwachten als we naar de cpu en de videokaart kijken. De 9e generatie Intel i7 processor in combinatie met een RTX 2080 is een echte kracht-combinatie voor de gamer die full throttle wil gaan. In mijn ogen kun je beter voor laptops met een RTX 2070 gaan door een betere prijs-kwaliteit verhouding, tenzij je het niet erg vind om echt wat extra uit te geven voor het allerbeste.

De looks

De OMEN X 15 past dus goed in mijn straatje. De laptop oogt en voelt kwalitatief prima. Ik hecht enorm veel waarde aan het uiterlijk van een laptop en kan slecht tegen sommige afschuwelijke game-laptops. Je speelt er prima op, maar je maakt er zeker niet de blits mee bij anderen en neemt hem niet snel mee naar een belangrijke meeting. De OMEN X 15 van dit jaar zit een beetje in het midden qua design. Hoewel overduidelijk te zien is dat het bij de laptop om een gaming-systeem gaat, heeft hij toch een beetje een stealth-look waar ik naar zoek. Het is een soort compromis in design en hoewel er op de markt extreem stealthy game-laptops verkrijgbaar zijn (Razer Blade), is de OMEN voor zijn prijsklasse niet verkeerd. Ik ben echter niet zo’n liefhebber van de scherm-hinge die schuin afloopt. Maar goed, dat is een kwestie van smaak. De OMEN X 15 probeert net als zijn concurrenten de randen om het scherm te reduceren en dat is aardig gelukt. Ook hierbij geldt; er zijn concurrenten die het beter doen met minder grote bezels, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Het is maar net of je dat er voor over hebt.

onbekend

De Bang & Olufsen speakers presteren beter dan gemiddeld. Verwacht echter geen premium. Ik ben tevreden met de key-travel van het toetsenbord. Dit toetsenbord is tevens een beetje te tweaken met zijn RGB-verlichting. De trackpad werkt naar mijn mening prima. Eén van de grootste pluspunten van de OMEN X 15 is het grote aanbod aan poorten aan de zijkant van de laptop.

Display

Het display van de OMEN X 15 is met een Full HD resolutie en een IPS 144Hz refresh rate prima geschikt voor iedere gamer. Deze schermcombinatie is de gouden keuze voor het spelen van games. De refresh rate is een verademing. Naast games die vlekkeloos op het scherm worden weergegeven is het ook prettig om andere zaken op het scherm te doen. Door een hoge refresh rate verloopt alles op het scherm extra smooth. Geloof me, het was weer enorm wennen, toen ik weer op mijn 60 Hz scherm ging werken op mijn zakelijke laptop.

onbekend

Performance

De OMEN X 15 draait ongeveer vijf uur op een batterij bij het spelen van games wat gemiddeld is voor zo’n systeem. De ingebouwde SSD van 512 GB is in combinatie met de 1 TB HDD erg fijn om te hebben. Naast je applicaties op de SSD is er genoeg ruimte voor heel wat data die je altijd bij de hand hebt op de ingebouwde HDD. Ik vertelde het al eerder, de RTX graphics zijn echt heerlijk. Er gaat een heel nieuwe game-experience voor je open met details die je niet eerder zag in games. En dat zonder frame-drops. De laptop verwerkt games en complexe applicaties alsof het een fluitje van een cent is. Met zulke specificaties behoort deze laptop makkelijk tot de top.

Noot van de redactie: In eerste instantie gaven wij aan dat de laptop te heet werd bij veeleisend gebruik. Dat bleek na een tijdje niet meer te gebeuren. Wellicht dat een update dit probleem heeft verholpen.

onbekend

Eindoordeel van Koen van den Akker

De OMEN X 15 scoort goed op bijna alle punten die in mijn ogen belangrijk zijn. Dat mag ook wel voor een adviesprijs van 2500 euro. Zoals gezegd is dit model echt voor de gamers die op zoek zijn naar 'extreme' hardware. Wellicht is deze configuratie in een laptop met Full-HD scherm echter een beetje een overkill. Echter, voor de gamer die bij ultra-settings in-game zweert, is dit een geschenk uit de hemel. Een 'downgrade' naar de RTX 2070 bijvoorbeeld scheelt je zo'n 500 euro en heeft een verschil in performance van minder dan 30 procent. Voor de gemiddelde gamer levert die kaart al meer dan genoeg rekenkracht.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?