Tech: Over de PlayStation Vita

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Vandaag is de eerste dag van de gamescom begonnen. Yordi en Justin hadden een afspraak met Sony voor de PlayStation Vita. Zij kregen een aantal games te zien en mochten er ook nog even mee spelen. Wat vinden zij van de nieuwe handheld?

Voordat ik met de PlayStation Vita aan de slag ging had ik er, net zoals veel anderen waarschijnlijk, al een aantal vooroordelen over. De positieve punten zijn op voorhand de twee analoge sticks, het schitterende en heldere beeld en de touch-mogelijkheden aan zowel de voor- als de achterkant van het apparaat. En ik zal eerlijk zijn: negatieve punten heb ik van tevoren niet kunnen bespeuren. Na mijn speelsessie van vandaag kan ik alleen maar zeggen dat die positieve punten zijn waargemaakt. Ein-de-lijk is het mogelijk om op een handheld van Sony games te spelen met twee analoge sticks (mijn gebeden zijn verhoord). Het verschil tussen een handheld met en een handheld zonder twee van die pookjes is bijna net zo groot als het verschil tussen dag en nacht. Over het heldere beeld kan ik kort zijn: daar heeft Sony weer een puike prestatie mee geleverd en de third-party developers hebben daar met hun games hun steentje aan bijgedragen.

Tenslotte wil ik nog even wat kwijt over de mogelijkheid om je games te besturen met een touchscreen aan de voorkant en een aanraakgevoelig gedeelte op de achterkant. Helaas kan ik daarbij niet onder het feit uit dat dit bij sommige launchgames wordt toegevoegd omdat het kan (waarom zou ik over de achterkant van mijn handheld willen wrijven als ik ook gewoon met een analoge stick van links naar rechts kan bewegen?). Ondanks deze gimmick-dingetjes is de PS Vita een handheld waar ik met veel verwachting naar uitkijk. Het enige wat Sony nog in de weg kan staan is het (inmiddels vrij grote) prijsverschil met de handheld van Nintendo, de 3DS. Maar goed, lieve lezers, dat is weer een ander verhaal.

Eindelijk heb ik de PlayStation Vita in mijn handen gehad! Ik was verbluft door het zeer mooie scherm en dat de handheld best licht is. Ook ligt de handheld heerlijk in de hand. De analoge sticks zijn vrij klein, maar voelen wel veel beter dan de platte analoge stick op de PlayStation Portable.
Ik heb een aantal games kunnen spelen op de PlayStation Vita. Als eerste ben ik aan de slag gegaan met Little Deviants. Deze game bestaat uit zo'n dertig minigames. Ik heb een minigame gespeeld waarbij ik via de achterkant van de PSV een heuveltje kon maken. Door je vinger te verplaatsen, verplaats je de heuvel. Het doel is om je Deviant door middel van die heuvel naar het einde van het level te leiden. Echter heb je allerlei vijanden en obstakels die dit proberen te voorkomen. In het begin is het best simpel, maar naarmate je verder komt zal het steeds moeilijker worden.

Hierna ben ik aan de slag gegaan met de game Smart as Dit is een soort Brain Age voor de PSV. Ook deze game bestaat weer uit een aantal minigames. Zo kreeg je bijvoorbeeld bubbels met getallen erin. Als je dan met het touchscreen twee bubbels samenvoegt, zullen de getallen worden opgeteld. Zo moet je de getallen maken die in je scherm staan. De volgende minigame had een lopende band met een aantal artikelen erop. Deze artikelen moest je onthouden en hierna aantikken.
De laatste game waarmee ik aan de slag ben gegaan is LittleBigPlanet. Ook deze game maakt gebruik van het touchscreen en het touchpad. Blauwe objecten kan je verplaatsen met het touchscreen. Met het touchpad kan je blokken uit muren duwen. Het is wel even wennen aan deze nieuwe interactiemanieren. Ik raakte af en toe wel in de knoop tijdens het spelen. Zo moest ik met de linker analoge stick lopen, met de R-knop een stuk spons vastpakken en ook nog met mijn duim op het touchscreen draaien. Voor de rest is LittleBigPlanet één van de betere PSV-games.
Ik ga de PSV zeker halen, maar niet bij de launch. Ik vind de launchgames namelijk niet zo heel sterk. De PSV heeft wel heel veel potentie om een ijzersterke handheld te worden.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer