Tech: Philips Evnia 34M2C8600 - Een breed uitgemeten beauty

Geplaatst: 27 mei 2023 15:00

Bestaat er zoiets als een perfecte monitor? Veel fabrikanten beweren van wel en prijzen hun product maar al te graag zo aan. Het antwoord is helaas "nee". Maar er zijn monitoren die verdraaid dicht in de buurt komen van perfectie. De Philips Evnia 34M2C8600 is zo'n monitor, wiens smetteloosheid louter wordt tegengehouden door opvallende keuzes, zij het deels onontkoombaar.

Philips Evnia1

Ultrawat?

Afijn, laten we eerst maar eens vertellen waar we mee te maken hebben. Voor de leek, de Philips Evnia 34M2C8600 is een zogeheten ultrawide monitor. Waar de 'standaard' monitor vaak een 16:9 breedbeeld betreft, gaat ultrawide met een 21:9 beeldverhouding een stapje verder. Vandaar de naam. Dat betekent dus dat je nog meer op dat ene scherm kun laten projecteren. Wel zo fijn voor de multitasker, maar ook voor de gamer die van een extra grote FOV (Field of View) houdt.

Is dit nieuw? Nou, nee. Ultrawide monitoren zijn er al een tijdje en beginnen ook steeds betaalbaarder te worden. Toch is de Philips Evnia 34M2C8600 met een prijskaartje van ruim 1400 euro niet direct de meest betaalbare. Waarom is dat dan? QD-OLED, oftewel Quantum Dot OLED. Waar het gros van de goedkopere beeldschermen het moeten doen met zogeheten VA (vertical alignement) of IPS (in-plane switching) panelen, kiest Philips met diens Evnia 34M2C8600 voor QD OLED, een techniek die garant staat voor sublieme beeldcontrasten. Helaas hangt aan deze tech anno 2023 nog wel een prijskaartje, vooral in het ultrawide segment.

De specs in beeld gebracht

Goed, nu we dat hebben uitgelegd, kunnen we verder in de specificaties van de Philips Evnia 34M2C8600 duiken. De monitor heeft alles bij elkaar genomen een diagonaal van 34 inch, wat neerkomt op een monitor die in totaal 81,3 centimeter breed is en 36,5 centimeter hoog. Daar moet je nog wel wat 3,5 centimeter hoogte en 2 centimeter breedte aan behuizing en schermrand van aftrekken, maar dan blijft er nog genoeg scherm over. De maximale beeldresolutie betreft 3.440 bij 1.440 pixels, welke met een verversingssnelheid van 175Hz ook nog eens voor soepele beelden zorgt. Volgens Philips is de Evnia 34M2C8600 met een maximum van 1000 nits ook nog eens giga-helder, al zul je in de praktijk nooit tot die helderheid komen. De responsetijd van 0,1 ms gray-to-gray is voor gamers vooral een pre.

Wat voor gamers ook een pre vormt is connectiviteit. De Philips Evnia 34M2C8600 heeft wat dat betreft aansluitpoorten genoeg, namelijk een DisplayPort 1.4, tweemaal HDMI 2.0, een USB-C met DP alt-mode en 90w power delivery, een USB-B en vier USB-A poorten (twee onder en twee aan de achterkant). Wat dat betreft mogen we over het aantal poorten dus niet klagen, al mogen we dat over het type poorten wel. Een monitor van dit kaliber uitrusten met HDMI 2.0 is op z'n minst merkwaardig te noemen. De ingebouwde voeding is dan wel weer fijn. Dat scheelt weer een joekel van een power brick onder je bureau.

Aparte stijlkeuzes? Design er ook!

Natuurlijk wil het oog ook wat wanneer het om het design van een beeldscherm gaat. Vooral wanneer een unit als deze pontificaal op je bureau staat of aan je muur hangt (want dat kan door de meegeleverde VESA 100 mount ook). Ook op dat gebied heeft Philips opmerkelijke keuzes gemaakt. Allereerst zou Philips, Philips niet zijn wanneer het geen gebruik maakt van diens gepatenteerde AmbiGlow-tech. De achter- en onderzijde van de Evnia 34M2C8600 zit dan ook ramvol RGB-ledjes die - als je dat wil - meekleuren met de beelden op je scherm. Voor wie het hele AmbiGlow niet fel genoeg kan zijn heeft Philips zelfs een extra felle lichtbalk in het midden van de achterzijde verwerkt.

Sowieso heeft men getracht om de voorzijde zo onopvallend mogelijk te maken. Op de zilverkleurige balk aan de onderzijde van het scherm na - inclusief de Philips en Evnia branding en een power-LED (die te deactiveren valt) - treffen we aan de voorzijde niets spannends. Alles begeeft zich aan de achterzijde, alsook de aan/uit-knop, waar je door de curve van het scherm gelukkig prima bij kan. Helaas begint hier de minder positieve kant van de review.

Philips Evnia

OSD-rama

Zoals vele andere merken heeft ook Philips de keuze gemaakt om het aan- en uitzetten van de monitor lastiger te maken dan wenselijk is. Middels een klein, wiebelig pookje aan de rechter achterzijde, welteverstaan. Een paar seconden ingedrukt houden zou moeten volstaan, maar de praktijk wijst op pijnlijke wijze uit dat het alles behalve handig werkt. Achter dit pookje zit namelijk ook de OSD (on-screen display) verstopt, welke je een reeks aan opties voorlegt. Standaard zaken als helderheid, gamma, contrast, presets en custom modi... je kent ze wel. Maar ook een functie genaamd Pixel Refresh - een zo goed als verplicht iets om inbranden te voorkomen - wordt getriggerd door het bedienen van dit pookje. Sterker nog, de kans dat je dit triggert is groter dan je lief acht.

Laten we vooropstellen dat Pixel Refresh een lifesaver is. Niemand zit te wachten op ingebrande beelden op je peperdure scherm, één van de hete hangijzers in het OLED-landschap. Naast Pixel Orbiting - een techniek die je beeld minimaal verschuift en er zo voor zorgt dat een pixel niet te lang hetzelfde laat zien - moet Pixel Refresh je OLED-scherm lang inbrand-vrij houden. Om er zeker van te zijn dat je deze functie over het hoofd ziet, popt er met enige regelmaat een waarschuwing op je scherm. Omdat deze waarschuwing net zo vlug verdwijnt als dat deze verschijnt, bestaat de kans dat je dit als hinderlijk gaat beschouwen en notificaties hiervoor uitzet. De functie geheel deactiveren gaat daarentegen niet, dus er komt een moment dat je scherm op zwart gaat om de pixels te refreshen. En dat kan lang duren. Heel lang. Zo lang dat je beter je pc uit kan zetten. Over het uitzetten van je scherm hoef je jezelf niet druk te maken. Dat doe 'ie na de procedure vanzelf, wat ook niet altijd even handig is in elke situatie.

Evnia OSD

Waar ik ook niet zo'n fan van ben...

Daarnaast heeft Philips nog iets bedacht om je beeldscherm zo lang mogelijk in tiptop conditie te houden: actieve ventilatie. Je hebt het misschien niet altijd even hard door, maar het is niet alleen je gaming rig onder of op je bureau die aardig aan de temperatuur kan raken. Ook je monitor - uitgerust met talloze OLEDjes - kan best toasty worden, vooral wanneer je alle toeters en bellen aanzet. Om te voorkomen dat je beeldscherm het warmer krijgt dan er op lange termijn goed voor is, heeft Philips de Evnia 34M2C8600 voorzien van een ingebouwde cooling fan.

Helemaal prima, zou je denken. En in principe is het ook ingenieus bedacht. Want waarom zou je niet de moeite nemen om dat schitterende scherm lekker koel te houden? Extra geluid is wellicht een reden. Het geluid dat de ventilator produceert is weliswaar te verwaarlozen in een kamer waarin volop gebeurt, maar in een fluisterstille omgeving valt die ventilator toch op. En dat is wanneer deze nog in nieuwstaat verkeert. Het is misschien ver gezocht, maar ook de lagertjes van deze fan gaan er een keer aan. Wat dan? Hoe hoorbaar wordt je monitor dan? En hoe zit het met het vervangen van die cooling fan? Allemaal vragen waar ik eigenlijk nooit een antwoord op had willen weten. Gelukkig kan je deze functie middels de OSD ook uitzetten, wat me gelijk doet afvragen in hoeverre de functie echt noodzakelijk is. Plus, enig fan-geluid valt gemakkelijk te overstemmen door de ingebouwde speakers, die met ieder 5 watt behoorlijk aan de luide kant kunnen zijn.

Evnia fan control

De kleurige kant van deze review

Nu zullen er intussen wat lezers zijn die aardig confuus zijn geraakt door het bovenstaande. Tot nu toe leg ik behoorlijk de nadruk op zaken die mij minder bevallen, terwijl ik in de intro nog spreek over een nagenoeg perfecte monitor. Om iedereen uit de staat van verwarring te helpen: de Philips Evnia 34M2C8600 is - op bovengenoemde zaken na - een absolute killer van een monitor. Sterker nog, de Evnia 34M2C8600 is misschien wel de beste monitor die ooit op mijn bureau heeft mogen prijken en ergens zou me dat niet mogen verbazen. Het QD OLED paneel levert hands down het mooiste beeld dat ik ooit in een gaming monitor heb mogen aanschouwen en doet dat ook nog eens zonder tekenen van ghosting of smearing tijdens het spelen van intensieve, snelle games. Daarbij valt ook meteen op hoe weinig het beeldscherm last heeft van weerspiegeling, wat wel zo fijn is wanneer je monitor toegespitst is op 'het zwartste zwart'.

Ook qua kleurweergave scoort de Evnia 34M2C8600 een dikke tien, al kan het gebruik van HDR wel een beetje overkill zijn. Zelf heb ik gemerkt dat HDR de kleurenweergave juist onnatuurlijker maakt. Ook maakt de hele Quantum Dot technologie de Evnia 34M2C8600 ook niet direct ideaal voor productiviteit, gezien color fringing - waarbij zwarte letters niet helemaal zwart lijken door een heel dun kleurrandje - zichtbaar aanwezig is. Voor de gamer zal dat allemaal weinig uitmaken, maar wie naast gamen ook een hoop met tekstverwerking te maken heeft, zou zich hier theoretisch aan kunnen storen.

Evnia1

De prijs van bijna-perfectie

Zoals verwacht komt nagenoeg visuele perfectie wel met een prijskaartje. Met een adviesprijs van ruim 1400 euro is de Evnia 34M2C8600 niet bepaald goedkoop. Tegenwoordig kun je voor ruim duizend euro minder een ultrawide beeldscherm met dezelfde diameter op de kop tikken, al moet je dan wel genoegen nemen met een veel lager contrast. Voor de gemiddelde huis-, tuin- en keukengamer zal dat allemaal niet zo boeiend zijn, maar wie het maximale uit z'n games wil halen, gaat niet meer terug zodra men een keer aan OLED heeft mogen snuffelen.

Dus ja, het is wel iets wat je voor jezelf goed moet afwegen. Wat heeft je prioriteit: het beste beeld wat de huidige technologie je kan verschaffen of een voordelig alternatief dat eigenlijk geen alternatief mag heten? Na mijn tijd met de Evnia 34M2C8600 weet ik het wel, wat de opdracht om deze weer te retourneren alleen maar zuurder maakt.

Evnia 34M2C8600

Eindoordeel van Patrick Meurs

De Evnia 34M2C8600 van Philips is dé monitor voor gamers die het absolute uiterste uit hun graphics willen halen. Met zijn haarscherpe 175Hz QD OLED-paneel en vliegensvlugge responsetijd haal je absoluut het neusje van de zalm qua beeldtechniek in huis. Philips wil duidelijk meestrijden in het topsegment van de gaming monitoren, wat de keuze om geen HDMI 2.1 poorten in te bouwen wat discutabel maakt. Houd daarbij ook in gedachten dat de beschermende Pixel Refresh-functie soms grandioos irritant kan zijn, alsook de aanwezigheid van een ingebouwde cooling fan, al zal de laatstgenoemde alleen op langere termijn hinder kunnen opleveren. Ook de prijs kan misschien een flinke instapdrempel vormen. Maar wie de keuze maakt om over deze drempel heen te stappen, zal daar nooit en te nimmer meer terug overheen willen stappen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord