Terugblik: Minecraft - Nog steeds razend populair

-

Als je als gamer uit moet leggen waarom je zoveel passie hebt voor games en hoe alles werkt dan ben je vaak je gesprekspartner al kwijt. Door de jaren heen is Minecraft echter een voorbeeld geworden van een game waar elke generatie wel iets van weet. De game verscheen in 2011, maar is vandaag de dag nog steeds razend populair. Ik heb zelf de game al flink wat jaren in bezit, maar begon er toch relatief laat aan. Niet dat het uitmaakt, want de kinderen van tegenwoordig groeien er nog steeds mee op. De ontwikkelaars hebben ondertussen niet stil gezeten en Minecraft heeft daardoor grote veranderingen ondergaan. Een reden voor het succes? Misschien wel, maar in deze Retrospectief kijken we niet alleen naar de laatste jaren, maar ook naar de reden waarom Minecraft nog steeds razend populair is bij alle leeftijden.

De geschiedenis van Minecraft

Tegenwoordig zijn er verschillende versies van Minecraft te koop en is Microsoft de eigenaar van de game. Zo begon het verhaal van Minecraft echter niet, want het is één van de grote voorbeelden hoe populair een indie-game kan zijn. Minecraft werd namelijk bedacht door de Zweed Markus Persson. Hij was daarbij ook de oprichter van de studio Mojang, die jarenlang de studio achter Minecraft is geweest. De allereerste versie van Minecraft kwam online in 2009 en een jaar later volgde de alfa versie. Uiteindelijk kwam de game officieel uit op 18 november 2011. Deze editie wordt vandaag de dag de Java Edition genoemd. Van 2012 tot 2014 bereikte Minecraft een hoogtepunt, omdat de game domineerde op YouTube en veel YouTubers ook bekend zijn geworden door hun Minecraft video's. Ondanks dat het hoogtepunt al behaald werd in die jaren, is de populariteit van Minecraft niet verdwenen. Er zijn ondertussen meer dan tweehonderd miljoen exemplaren verkocht en vandaag de dag staat Minecraft nog steeds in de top vijf van de meest populaire games op Twitch.

Niet lang nadat Minecraft werd gekocht door Microsoft, verscheen er een nieuwe versie van de game met de naam Minecraft Bedrock Edition. Deze editie kwam uit in 2016 en is vooral bekend bij de jonge generatie. De reden hiervoor is tweeledig. De Bedrock Edition is beschikbaar op alle platformen en cross-play tussen de platformen wordt ondersteund. Daarnaast vraagt de game een stuk minder kracht van je grafische kaart. Ondanks de nieuwe versie is Minecraft Java Edition nog steeds populair en dat heeft te maken met de mod-support. Je kunt eenvoudig honderden Texture en Resource Packs online vinden en zijn er grote servers met minigames. Bij de Bedrock Edition moet je het juist hebben van de officiële marktplaats, waar je skins en add-ons kan kopen. Denk daarbij aan de How to Train Your Dragon Minecraft uitbreiding.

Een wereld die blijft veranderen

Dat Minecraft sinds 2011 niet is stil blijven staan, is wel duidelijk als je kijkt naar de gratis updates die de game heeft ontvangen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit juist één van de redenen is waarom de game ook voor de veteranen interessant blijft. Nieuwe spelers duiken dan weer in een steeds vollere versie van de game en de schattige dieren doen het zeker goed bij kinderen. Ondanks alle veranderingen is Minecraft nog steeds erg kindvriendelijk, vooral als je de game op peaceful zet. Door de Education Edition wordt de game ook gebruikt in het onderwijs. De updates van Minecraft zijn allemaal geleidelijk toegevoegd aan de game en de grootste vijf zal ik dan ook even kort belichten. Want ja, panda's, onderwatertempels en de Wandering Trader bestonden echt nog niet in 2011.

In 2016 kwam er een update uit die het gevechtssysteem in Minecraft flink veranderde en veel spelers keken hier dan ook naar uit. Met de update was het opeens mogelijk om pijlen te maken met verschillende effecten en kon je twee wapens tegelijk dragen. Het schild werd ook toegevoegd. In 2018 werden de oceanen aangepakt in de Aquatic Update, die toch een groot deel van het oppervlakte in beslag nemen. De lege oceanen waren niet zo leeg meer, want koraal, zeewier en verschillende soorten vissen vonden hier hun thuis. De spelers die graag op verkenning gaan, konden onderwatertempels verkennen en scheepswrakken vinden. Naast de dolfijnen, schildpadden en ijsberen die geen vlieg kwaad doen, kom je helaas ook onderwaterzombies tegen. Voor 2019 was het leven van een Villager nog gewoontjes, maar de update Villagers en Pillagers bracht daar verandering in. Niet alleen begonnen Pillagers de dorpjes aan te vallen, er ontstonden ook nieuwe ambachten onder de Villagers zelf. De Blast Furnace, Composter en Catography zijn drie voorbeelden van nieuwe items die verschenen met deze update. Er liep ook opeens een Wandering Trader rond en sinds deze update leven er panda's in het oerwoud.

De Nether kon in 2020 niet achterblijven en werd flink aangepakt. De Nether bestond vroeger vooral uit de kleuren rood en oranje door de Netherrack en lava. Een bioom waar ik niet graag kom, maar die wel handig is door de Nether Fortress die je hier kunt vinden. Met de update kwamen er nieuwe biomen naar de Nether en kleurt het groen door de speciale Wrapes Forests. Nieuwe vijandelijke mobs konden dan ook niet ontbreken en die rol wordt vervuld door de Striders en Hoglins. De Nether is nu nog belangrijker, want diamanten zijn niet meer het sterkste materiaal. Wapens en gereedschappen van Netherite zijn duurzamer en verbranden niet als je in de lava valt. De laatste grote update, Caves en Cliffs, stamt uit 2020/2021. Een update die voor mij nog onbekend was. Je kunt mijn verrassing wel voorstellen, toen ik opeens copper ore en raw gold vond. Naast een nieuwe grondstof is er ook een nieuwe steen te vinden. De Deepslate stone gaat het zeker goed doen voor de bouwers. Het kan ondergronds nogal saai zijn, omdat je alleen maar steen en lava vindt. Daarom zijn er nu ook de Dripstone Caves en Lusch Caves als nieuwe ondergrondse biomen te vinden. En bovengronds huppelen de geitjes vrolijk rond. In de aankomende update van 2022 wordt het moeras aangepakt en komen er wat duistere biomen naar Minecraft.

Vrijheid en creativiteit gaan hand in hand

Nog even en het Minecraft van vroeger bestaat niet meer, omdat alle biomen een update hebben gekregen. Wanneer je echter helemaal geen zin hebt in al deze nieuwe updates, is het altijd mogelijk om te kiezen voor een eerdere versie van Minecraft. Niemand houdt je tegen als je liever de 1.0 versie uit 2011 speelt. Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg settings die ervoor zorgen dat Minecraft wat lastiger wordt. Zo kun je ervoor kiezen dat de wereld compleet ondergronds is of dat er maar één bioom te vinden is. En de Java Edition heeft ook een hardcore setting, waarbij je één leven hebt. Met behulp van de verschillende Texture packs kun je de blokken ook nog eens aanpassen naar jouw wensen. Je hebt als speler dus al genoeg keuze in het menu zelf, maar dat is nog een stuk uitgebreider in de twee bekende gamemodi.

In de survival modus word je in een willekeurige gegenereerde wereld geplaatst zonder hulpmiddelen. Het is aan jou om te overleven in deze wereld door voedsel en grondstoffen te verzamelen. Je begint dan ook met het slaan van een boom, zodat je van het hout stokken kunt maken en uiteindelijk een crafting table. Met de houten gereedschappen krijg je vervolgens de mogelijkheid om steen te verzamelen. Op deze manier kom je steeds verder in Minecraft. Het kleine huisje van modder of de uitgehakte ruimte in een berg verruil je dan al snel voor een echt onderkomen. Die je trouwens wel moet bouwen, tenzij je het huis van een Villager steelt. De wereld van Minecraft oogt onschuldig, maar wanneer het donker is verschijnen de zombies, skeletten en spinnen. Je kunt ze in de pan hakken met je zwaard voor experience en items of je kunt lekker in je bed gaan slapen. Wat je doet nadat je de eerste nachten hebt overleefd, is helemaal aan de speler. Je kunt op zoek gaan naar diamanten, de Nether betreden, dorpen zoeken om voedsel te stelen en te ruilen of juist op zoek gaan naar nieuwe biomen. En het einddoel? Je kunt zeggen dat het vinden van een stronghold en daarna het verslaan van de Ender Dragon het einddoel is. In alle jaren dat ik de game heb gespeeld, heb ik dit misschien twee keer gedaan op een server. Wanneer ik alleen speel, kom ik nooit zo ver. Niets moet en alles mag, is dan ook waar Minecraft om draait.

In de survival modus heb je alle vrijheid en kun je al creatief aan de slag gaan met de verschillende blokken. Echter ben je in deze modus wel beperkt, want je moet eerst alle materialen zelf verzamelen. In de creative modus hoeft dit niet. Je hebt direct toegang tot alle materialen en spullen, je kunt vliegen en je kunt alle blokken met je hand breken. Als je dus echt creatief aan de slag wilt gaan, is dit de juiste modus. En ook bij deze modus is het mogelijk om te kiezen wat voor wereld je wilt. Je kunt een wereld genereren zoals in survival modus of juist kiezen voor een lege en vlakke wereld. De spelers die vaak bekende gebouwen namaken of zelfs hele werelden bouwen, doen dat in deze gamemodus. De werelden van bekende franchises zoals Games of Thrones, Lord of the Rings en Harry Potter zijn dan ook compleet nagemaakt door verschillende groepen. Deze servers zijn altijd op zoek naar bouwers of  bezoekers, dus je kunt altijd langskomen. Wanneer dit te hoog gegrepen voor je is, kun je ook gewoon simpel beginnen. Je hebt de vrijheid om te bouwen wat je wilt. Dit kunnen huizen, kastelen of juist 2D pixelart zijn. De enige beperking is je eigen creativiteit, maar door veel te bouwen, word je snel beter. En mocht dat niet het geval zijn, kun je altijd nog naar YouTube. Er zijn ontzettend veel video’s waarin ze stap voor stap iets bouwen, zodat je alleen de stappen hoeft te volgen. Wanneer je de bekende technieken onder de knie hebt, kun je het zonder hulp. Uiteindelijk draait het erom dat je plezier hebt en direct ziet wat je gedaan hebt. En dat is de charme van Minecraft, naast de vrijheid en creativiteit krijg je ook feedback op je eigen handelen.

Een groep maakt het nog leuker

In alle jaren dat ik Minecraft heb gespeeld zijn de leukste herinneringen juist aan de servers die ik deelde met vrienden. Wanneer je Minecraft alleen speelt of als je even niet weet welke materialen je wilt gebruiken voor een huis, kan het nog wel eens saai worden. Dit is nooit het geval als je samenspeelt, want andere spelers kunnen je helpen door adviezen te geven en door het chatsysteem kun je gezellig kletsen. Hoe leuk is het om iemand uit te lachen, wanneer hij voor de zoveelste keer naar beneden valt tijdens het bouwen. Daarnaast zorgt een groep ervoor dat je altijd de taken kunt verrichten die je leuk vindt. Zelf bouw ik graag en ben ik meer bezig met het verbouwen van voedsel. Dan is het nogal fijn dat anderen zich bezighouden met het bouwen van Mob-farms, diamanten zoeken en de Nether betreden voor de Blazer rods. Door samen te spelen kun je ruilen, materialen weggeven en anderen gebruik laten maken van je Brewing stand. Het is daarnaast ook een stuk leuker om samen op zoek te gaan naar een bioom die je nog niet hebt gevonden. De hoeveelheid uren die ik met vrienden heb besteed om een oerwoud te vinden, deel ik liever niet. Wanneer je even geen zin hebt om te overleven, is het ook leuk om samen minigames te spelen op servers zoals Hypixel en Cubecraft.

Het starten van een creative modus server is ook altijd leuk samen, omdat je dan niet alleen creatief bezig bent, maar ook samenwerkt aan een project. Minecraft is trouwens ook een geschikte game om samen op de bank te spelen door ouderwets de controller door te geven. Je hebt dan weliswaar de Bedrock Edition nodig, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Dit zorgt ervoor dat je Minecraft niet alleen online met vrienden kunt spelen, maar ook met de familie. Omdat Minecraft een eenvoudige game om te leren is, zijn er ook geen obstakels en kan iedereen er bijna direct inspringen. Niet heel verrassend dus dat veel kinderen de game spelen en ouders er vaak ook betrokken bij zijn.

De populariteit van Minecraft

Waarom is Minecraft nog steeds zo populair? Door de verschillende updates die de game heeft ontvangen de afgelopen jaren is er altijd iets nieuws om te ontdekken. Daarnaast biedt de game zelf al de vrijheid en creativiteit om te doen wat je wilt. Je mogelijkheden zijn eindeloos en al helemaal als je kijkt naar de verschillende mods en servers voor de Java Edition en de betaalde uitbreidingen voor de Bedrock Edition. Door de toevoeging van Minecraft Realms, die ervoor zorgde dat je eenvoudig en goedkoop officiële servers kunt opzetten, is het een stuk eenvoudiger om met vrienden of familie te spelen. Ik wil niet weten hoeveel uren ik de afgelopen jaren in Minecraft heb gestopt, maar dat zullen er zeker honderden zijn. Minecraft is een game waar je telkens naar terugkomt, ook al heb je al een jaar niet gespeeld. Geen wonder dus dat de game nog steeds razend populair is en ook de jonge kinderen graag tijd steken in deze blokkerige wereld. Binnenkort kunnen nog meer spelers aan de slag met Minecraft, omdat de Java Edition en Bedrock Edition onderdeel worden van de Xbox Game Pass voor pc.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Minecraft

Ontwikkelaar:

Mojang AB

Uitgever:

Microsoft Game Studios

Release:

9 mei 2012

Reviewscore:

Platforms:

PC
X360
PS3
Wii U
PS4
XONE
NSW
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord