Terugblik: Racedriver GRID, Hellboy: The Science of Evil en Beijing 2008

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

augustus begon dit jaar memorabel. Een totale zonsverduistering blokkeerde op 1 augustus het zonlicht tegen het middaguur. Op dezelfde dag kwam Soul Calibur IV voor zowel de Xbox 360 en PlayStation 3 uit samen met FlatOut: Ultimate Carnage op de computer. Een goed begin belooft heel wat, maar maakte de rest van de maand deze verwachting ook waar?

Op de eerste van de maand nam er nog meer plaats dan alleen de release van het vierde Soul Calibur deel - Soul Edge niet meegeteld. Het gerucht werd verspreid dat The Godfather 2 in 2009 uit zou komen, het vervolg op de duurste game ooit gemaakt volgens hoge pief John Riccitiello van Electronic Arts.

Doom 4 zou ook in de maak zijn en grafisch twee tot drie keer mooier worden dan zijn voorganger, volgens de man achter de serie John Carmack. De game zou eind 2009 of begin 2010 verschijnen. Daarnaast liet Carmack nog weten dat er niet gewerkt werd aan een Quake 5. Als troost hebben Quake fans gelukkig nog het nieuwe ID Software project 'Rage', dat een aantal gelijkenissen heeft met het verhaal van Quake.

Goed nieuws voor mensen bekend met de Fallout serie maakte niet veel later haar opwachting. Ontwikkelaar Bethesda wind er geen doekjes om dat ze de licentie van de franchise niet alleen voor Fallout 3, het spel dat pas oktober uitkwam, gekocht hebben.

PlayStation 3 bezitters die tevens van survival horror games houden weten dankzij het Official PlayStation Magazine dat hun meer te wachten staat dan alleen Resident Evil 5 en Silent Hill: Homecoming. Net zoals het geval was met The Orange Box zal Left 4 Dead ook op de PlayStation 3 uitkomen. Electronic Arts zit weer achter de ontwikkeling van het spel. Veel gamers verwachten echter dat de PlayStation 3 versie van Left 4 Dead net zo'n fiasco wordt als The Orange Box voor hetzelfde platform. Zij anticiperen framerate problemen, slechtere graphics en een minderwaardig product vergeleken met de Xbox 360 en vooral de PC versie.

Mario Kart voor de Nintendo Wii was nog geen drie maanden uit of er werd een online toernooi georganiseerd. Allemaal erg leuk en aardig. Het enige probleem was dat een stel hackers de eerste plaatsen veroverden met rondetijden van respectievelijk 0.004 en 0.609 seconden. Nintendo reageerde door deze mensen van het leaderboard af te halen.

Na een aantal weken verscheidene problemen op Xbox Live werd de Cagney update van Burnout Paradise eindelijk voor de Xbox 360 beschikbaar gesteld. Deze update bevatte een aantal bugfixes, nieuwe voertuigen, nieuwe modi en 'Freeburn' uitdagingen. De PlayStation 3 had deze update in juli al gekregen.

Helaas voor gamers was augustus ook de maand dat games die 'aanzetten tot geweld' verboden werden in Thailand en een aantal andere landen. Grand Theft Auto IV en andere toppers zoals Dead Space, Fallout 3, Far Cry 2, Gears of War 2, Left 4 Dead, Resistance 2, Saints Row 2 en Silent Hill: Homecoming zouden niet in de winkels verschijnen. De aanleiding was een brute moord op een Thaise taxichauffeur door een 18 jarige man. De moordenaar gaf aan als motief te hebben gehad dat hij Grand Theft Auto IV niet kon bètalen, waarop hij besloot iemand neer te steken en te beroven.

Midway een bekende ontwikkelaar en uitgever, kwam in augustus 2008 voor de tweede keer in problemen. Nadat een maand eerder al de top van het bedrijf uitgedund werd moesten er nu ook mensen verder onderaan de ladder ontslagen worden.

Nog voordat ik bij de Gameliner in dienst trad ging er al een delegatie van de site naar de Leipzig Games Convention toe om ondermeer LittleBigPlanet, Killzone 2 en Red Alert 3 te bekijken. Onder het nieuws over de Games Convention zat een omhoog bijgestelde winstverwachting van 36% bij Ubisoft en details over het nieuwe PlayStation Portable model, dat onlangs uitkwam. Het scherm zou helderder zijn en er zou een microfoon toegevoegd zijn aan de PSP 3000. Verder werd er bericht gedaan over een nieuw 80 GB en 160 GB PlayStation 3 console en een wireless keypad voor hetzelfde platform.

Zoals wel duidelijk is was augustus een veelbewogen maand. Sommige regeringen zetten een offensief tegen 'gevaarlijke' games door, terwijl anderen ongehoord de maand lieten passeren. Gamers konden blij zijn met nieuwe games, veel updates en aankondigingen. Helaas was de maand niet vol met releases van topgames, met alleen Soul Calibur IV die hoge ogen gooide. Hieronder kan je de games bekijken die deze maand uitkwamen.

Games van augustus

- Superbike World Championship] (Pc, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Xbox 360)
- FlatOut: Ultimate Carnage (Pc)
- The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (PlayStation 2, Nintendo DS, Nintendo Wii)
- Racedriver GRID (Nintendo DS - kwam eerder al uit op Pc, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360)
- Beijing 2008 (Pc, PlayStation 3, Xbox 360)
- Hellboy: The Science of Evil (PlayStation 3, PlayStation Portable, Xbox 360)
- Madden NFL 09 (PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Nintendo DS, Nintendo Wii, Xbox 360)
- Premier Manager 2009 (Pc, PlayStation 2)
- The Lost Crown: A Ghosthunting Adventure (Pc)
- De Sims 2 Appartementsleven (Pc)
- De Sims 2 Appartementsdieren (Nintendo DS)
- Tiger Woods PGA Tour 09 (Pc, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Nintendo Wii, Xbox 360)

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer